Een ruimte of stoel verhuren in jouw salon

Afgelopen week zagen we op social media opnieuw een veelgestelde vraag: "Ik heb mijn salon of praktijk en die staat soms leeg. Ik heb soms die ruimte zelf niet in gebruik. Kan ik daar niet iemand anders in zetten? En hoe werkt dat dan?"

Verschillende mensen reageerden met opmerkingen zoals "Ik heb de producten gewoon op de plank staan, die kunnen ze gewoon gebruiken. Hoe spreken we dat af?"

We dachten laten we het even uitsplitsen welke opties je hebt. Je hebt namelijk vier verschillende opties, en die worden nog weleens door elkaar gehaald.

Optie 1: De ruimte per uur verhuren

In dit geval huurt de ander jouw salon voor een bepaald aantal uren per dag. Bijvoorbeeld van 8 tot 12 die dag. Je spreekt met elkaar een vast bedrag af. Aan het eind van de maand factureer jij de ander voor alle uren dat hij/zij jouw salon gebruikt heeft.

In dit geval gebruikt de ander zijn of haar eigen producten en materiaal. Ze gebruiken natuurlijk wel een tafel of stoel van jou, maar verder niets. Je stelt de ruimte beschikbaar, dat was het.

Op het moment dat je zegt "Ze mogen mijn producten ook wel gebruiken." dan moet je je afvragen wat je doel is. Wil je enkel de ruimte vol hebben omdat hij anders leeg staat? Als je enkel de ruimte verhuurt, dan heeft die ander haar eigen salon. Jij hebt jouw salon naam, zij heeft haar salon naam. Je hebt elk je eigen agenda en eigen klantenbestand. En je hebt ieder je eigen product voorraad, los van elkaar.

Optie 2 en 3: Iemand inhuren via loondienst of zzp

Wil je dat de ander eigenlijk helpt in jouw salon? Zodra je zegt dat de ander jouw producten mag gebruiken, suggereert dat dat je eigenlijk wilt dat iemand in jouw salon komt werken. Dan kom je voor een heel andere situatie te staan. Dan kijk je eerder naar opties 2 of 3: Jij huurt de ander in, via loondienst of zzp. Dus niet zij betalen jou, maar jij betaalt hen. Ze gebruiken jouw producten, jouw materiaal. Het is jouw salon, jouw klantenbestand.

Loondienst: Voor de meeste salons is iemand in loondienst nemen een stap te ver. Je moet die persoon dan namelijk ook verzekeren en je draagt allerlei belastingen af. Ook moet je dan een aantal uren per week of per maand vastleggen en die uren moet je uitbetalen, ook als je die maand minder inkomsten had.

ZZP: Doe je het als zzp constructie, dan heeft die ander haar eigen bedrijf en ze stuurt jou een factuur voor de gewerkte uren. Jouw klanten zien geen verschil, zij zien dat je een medewerker hebt. Qua facturatie en uitbetaling is deze het eenvoudigst. De zzp'er factureert jou, jij betaalt de factuur en je kunt de btw daarover ook terugvragen aan de belastingdienst. Heb je een week wat minder werk, dan worden er minder uren in rekening gebracht.

Optie 4: Een commissie model

De vraag "Spreek je dan een percentage af?" hoort thuis bij optie 4. Dit is weer een heel andere, losstaande optie. In dit geval spreek je af dat de ander in jouw salon of praktijk aan de slag gaat. Je spreekt af hoeveel euro jij krijgt van elke 100 euro die zij verdienen. Aan het eind van de maand stuur jij een factuur voor die commissie.

Dit is een manier om het af te spreken, maar het vereist wel een goede vertrouwensband. Want als de ander zegt "Nee, ik heb niets verdiend vandaag" dan verdien jij ook niets. Dat is de reden dat dit voor kleine ondernemers een weinig gebruikte structuur is.

Waarom praat iedereen er dan wel over? Omdat het door grote platforms wel veel gebruikt wordt. Een groot verschil is echter dat deze platforms de controle hebben over de boekingen. De klant boekt via het platform, dus zij weten precies hoeveel er verdiend is en dus hoeveel commissie ze kunnen innen. Maar als jij iemand in jouw salon zet, weet je misschien helemaal niet hoeveel ze verdiend hebben, en dus hoeveel commissie jij van ze moet krijgen.

Conclusie

Voor kleine salons en praktijken zouden we Optie 1 of 3 aanraden: Je verhuurt de ruimte per uur of je huurt de ander in als zzp'er.

Je verhuurt de ruimte per uur: Spreek goed af wat er gebeurt als ze geen klant hebben. Voor jou is het het interessants om te zeggen  "Je huurt de ruimte 4 uur en of je nu een klant hebt of niet, ik wil graag betaald worden." Maar het kan zijn dat de ander dan afhaakt. In dat geval zul je de daadwerkelijk gebruikte uren in de gaten moeten houden.

Je huurt iemand in als zzp'er: Deze persoon komt een aantal uur in jouw salon werken met jouw boekingssysteem en jouw agenda. Jij weet precies hoeveel uur dat geweest zijn. Zij mogen jou factureren en jij betaalt dat uit. Ga niet lopen jongleren met een commissie structuur: Je spreekt met elkaar een uurloon af.

Deze twee opties zijn eenvoudig uit te voeren. Aan het eind van de maand stuurt een van de twee de ander een factuur voor de uren. Duidelijkheid voor beiden.

We hopen dat je hier iets aan hebt en dat het je verder helpt in het maken van een keuze.