Cover Image for 40 boekhoudpakketten voor zzp'ers 2018

40 boekhoudpakketten voor zzp'ers 2018

2018 May 412 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Wat moet je als zzp'er weten van boekhouden en hoe kun je je boekhouding aanpakken?

Je bent zzp'er of je bent van plan het te worden en nu wil je weten hoe je het beste (en goedkoopste) je boekhouding kunt doen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden, websites en programma's om je hierbij te helpen, maar welke heb jij nu nodig? Welke past er het beste bij jou? Ik ben er een keer voor gaan zitten en heb in totaal 40 boekhoudpakketten en -websites bekeken. Dus staat je glas ijsthee klaar? Dan gaan we er samen doorheen.

ben kolde 0Ussqg7kkQo unsplash
Foto door Ben Kolde op Unsplash

Iedere ondernemer is verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden. Het meest besproken deel daarvan bestaat uit de boekhouding (zie onze post over de administratie: Wat moet er allemaal in je administratie?). Het bijhouden van je administratie moet niet zomaar, het heeft grofweg 2 redenen:

 1. Andere ondernemers en klanten kunnen zo zien hoe je er financieel voorstaat en of het verstandig is om zaken met je te doen.
 2. De overheid (belastingdienst) kan zo bepalen hoeveel belasting je moet betalen.

Daarnaast is het voor jezelf heel handig om te weten hoe je er financieel voorstaat. Zo kun je goede beslissingen nemen over hoe je verder gaat met je bedrijf. Moet ik deze "saaie" opdracht aannemen? Ik heb het geld misschien wel hard nodig. Of kan ik beter mijn tijd investeren in het zoeken naar leukere, beter passende opdrachten?

Boekhouden heeft de naam moeilijk en saai te zijn. En laten we eerlijk zijn, dat is het ook. Om je boekhouding überhaupt te kunnen doen, laat staan helemaal correct, moet je flink wat tijd reserveren om alle termen en principes te leren begrijpen. Er komen weliswaar steeds meer "simpele" boekhoudwebsites, maar ook daar moet je wel enig idee hebben wat je aan het invoeren bent.

Er wordt dus van jou als gebruiker een bepaald niveau van boekhoudkennis gevraagd. Boekhoudwebsites helpen je vaak wel met filmpjes en handleidingen, maar heb je hier wel zin in en heb je er tijd voor (over)? Dit is eigenlijk al meteen de eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je op zoek gaat naar een boekhoudpakket.

markus spiske AfKyYsE9j6w unsplash
Foto door Markus Spiske op Unsplash

Hoeveel tijd heb ik om zelf te boekhouden?

Om een idee te krijgen hoeveel tijd boekhouden kost, zullen we eerst moeten weten wat je nou eigenlijk moet doen. Wat houdt boekhouden voor zzp'ers precies in? Daarvoor moeten we ook even kort kijken naar een paar principes van boekhouden. Geen zorgen, we houden het supersimpel (boekhouders zullen er waarschijnlijk bij gruwelen).

Heel grof gezien, bestaat je boekhouding uit inkomsten en uitgaven. Je klanten betalen jou (inkomsten) en jij betaalt leveranciers en koopt spullen (uitgaven). Dit gaat in 4 stappen "door" je boekhouding:

 1. Van alle transacties (inkomsten en uitgaven), onthoud je de datum, het bedrag, de btw en van wie. Geen zorgen, daarvoor hebben onze voorouders bonnen en facturen uitgevonden.
 2. Deze bonnetjes en facturen voer je in. In een Excelsheet, ouderwets in papieren tabellen of een met behulp van een speciaal programma, waarover later meer. Als zzp'er voer je ook nog in hoeveel uren je gewerkt hebt en of je reiskosten gemaakt hebt.
 3. Nu alles gesorteerd is, controleer je of alles ook daadwerkelijk betaald is. Moet jij nog facturen betalen? Of krijg je nog geld van een van je klanten?Dit doe je door iedere banktransactie aan een bonnetje of factuur te koppelen. Daarom is het handig om een aparte (zakelijke) rekening te hebben.
 4. Als laatste reken je dan uit hoeveel btw en (inkomsten)belasting je moet betalen. Ook reken je ieder jaar uit hoeveel geld er in totaal is binnengekomen, hoeveel er uit is gegeven en hoeveel je nu hebt (je resultaatrekening en je balans). Zo weet je hoeveel geld je zelf uit de onderneming kunt halen, oftewel hoeveel je verdiend hebt.

Bij welke groep val jij?

Dit ziet er uit als veel werk en dat is het ook, maar gelukkig hoef je niet alles zelf te doen. Daarvoor zijn er namelijk boekhouders, websites en programma's om je zoveel te helpen als je zelf wilt. Dus, nu je weet wat voor stappen je moet doorlopen; in welke groep val jij?

 1. Stap 1 is al lastig; je stopt gewoon al je facturen, bonnetjes en bankafschriften in een doos of map en geeft dit iedere 3 maanden aan je boekhouder. Het makkelijkst voor jou, want het kost je vrijwel geen tijd en je hebt geen boekhoudkennis nodig. Het nadeel is dat je tussendoor geen idee hebt hoe je er financieel voorstaat en dat je al die bonnetjes kwijt kunt raken.
 2. Stap 1 lukt nog wel, maar stap twee is zo saai en wat nou als je het fout invoert? Je neemt dus een abonnement op een administratie/boekhoudservice. Je upload al je bonnetjes naar een website en zij voeren alles voor je in. Ook regelen zij de boekhouder. Supersimpel, het kost je zeer weinig tijd, maar is wel vrij prijzig.
 3. Stap 2 gaat je ook nog wel lukken. Het is immers maar overtypen. Je neemt nu een administratiepakket (bijvoorbeeld jodiBooks ;)). Zodra je een factuur of bonnetje krijgt, vul je het in en raak je het nooit meer kwijt (jodiBooks heeft het nog niet, maar inscannen of een foto van een bon uploaden is maakt het nog makkelijker). Na 3 maanden print je alles uit, of log je samen met je boekhouder in. Je boekhouder controleert dan alles, berekent je loon en belastingen, en dus hoef jij zelf weer geen boekhoudkennis te hebben.
 4. Als je ambitieuzer bent, duik je toch even in de boekhoudtermen, of neemt een korte cursus. Je kunt nu ook stap 3 zelf doen. Zeker met een abonnement op een online (simpele) boekhoudwebsite (bv. jortt, Informer, MoneyMonk), moet dit lukken. Je leert hier heel veel van, zeker als je de ambitie hebt om het zzp-schap te ontgroeien en ooit een "echt" bedrijf te hebben. Als je het aandurft kun je zelfs stap 4 zelf doen, maar je kunt altijd een boekhouder even laten checken.
 5. Als je bij het stappenplan met je ogen gerold hebt, ben je waarschijnlijk boekhouder of heb je cursussen gevolgd. Dan kun je nu ook stoppen met lezen en koop je, ach wie houden we voor de gek, je hebt al een echt boekhoudpakket (Exact Online, Cash, Mamut, Twinfield, etc.). Dit zijn dure pakketten die je helemaal zelf kunt inrichten. Deze zijn ook veel te luxe en uitgebreid voor zzp'ers.

nik macmillan UmWW77lYEcA unsplash
Foto door Nik MacMillan op Unsplash

De gemiddelde zzp'er

OK, we hebben de achtergrond gehad, dus we kunnen beginnen met het vormgeven van de voorgrond. Om te bepalen welk pakket voldoet aan de wensen van de gemiddelde zzp'er, zullen we eerst moeten weten wat een gemiddelde zzp'er moet en wil doen.

Een zzp'er wil een Nederlandstalig, online pakket (een website), met een app. Zo kan hij overal, met iedere computer, bij zijn administratie. Deze website moet minimaal een btw overzicht kunnen maken en deze bij voorkeur direct kunnen invoeren bij de belastingdienst. De zzp'er moet facturen kunnen maken (20 per maand) met een eigen logo en deze via e-mail kunnen versturen vanaf de website. Facturen die binnenkomen en betaald moeten worden moeten ingescand of geüpload kunnen worden. Om aan te tonen dat de zzp'er aan de urennorm voldoet, moet hij een urenregistratie bij kunnen houden.

Handig, maar niet strikt noodzakelijk: een automatische bankkoppelingzodat je niet zelf je banktransacties hoeft te koppelen aan je facturen, een koppeling met webshop en kassa, kilometer-registratie. Heel handig, maar ook niet vereist is het automatisch inlezen van je gescande/gefotografeerde/geüploade bonnetjes.

Hoe is er vergeleken?

Het is helaas niet te doen voor ons om ieder pakket volledig te testen. Sommige dingen zijn heel persoonlijk of pas te beoordelen na maanden of jaren gebruik. Een hele belangrijke is het gebruiksgemak, die sowieso voor iedereen anders is. Ook heb ik niet kunnen beoordelen hoe de helpdesk is. Ook heb ik niet gekeken naar een 'meekijkfunctie' voor je boekhouder en of ze voldoen aan het 'zeker-online' keurmerk. Dit laatste is leuk, maar met de nieuwe privacy wetgeving voegt het niks toe.

Hoewel sommige mensen zweren bij een offline programma, dat je moet installeren, heb ik alleen gekeken naar online varianten. Dit omdat je dan geen kennis van software en computers nodig hebt (geen servers, licenties en gedoe tussen Windows en Apple).
Ik heb voor deze vergelijking daarom alleen gekeken naar de websites van de bedrijven. Daar heb ik proberen te achterhalen of ze de functionaliteit hebben, die de gemiddelde zzp'er nodig heeft. Van het pakket dat daaraan voldoet, heb ik de prijs proberen te achterhalen. Voor velen redelijk makkelijk, maar op sommige websites stond dit nog aardig verstopt.

Soms heb ik Google moeten gebruiken om dit op hun eigen website terug te vinden. Dit geeft mij altijd een slecht gevoel. Als het vinden van informatie al zo moeilijk is, hoe gebruiksvriendelijk is het pakket dan? Daarom heb ik het volgende criterium gebruikt: heb ik meer dan 1 minuut nodig om de functie of informatie te vinden die ik nodig heb, dan hebben ze die functionaliteit niet. Of ze vinden het zo onbelangrijk (en kennen dus de gemiddelde zzp'er niet) dat ze het ergens verstoppen.

Grote kans dat je het totaal niet met mijn vergelijking en beoordeling eens bent. Wil je zelf sites vergelijken, kijk dan eens op een van deze websites:

Welke website moet ik nu hebben?

Sorry voor de lange inleiding, maar nu eindelijk het stuk waar je waarschijnlijk voor gekomen bent. Weet je nog bij welke groep jij je beste vond passen? Afhankelijk van deze keuze, kies je de software die jou het beste kan helpen. Dus "without further ado":

Groep 1 (doos en map) heeft waarschijnlijk voldoende aan een facturatiepakket. Daarmee kun je makkelijk facturen maken met je eigen logo en deze pakketten zorgen ervoor dat alle facturen correct genummerd worden (zie: Wat moet er op je facturen deel 2). Deze facturen print je uit en stop je in een map en breng je iedere 3 maanden naar je boekhouder. Deze pakketten heb ik niet bekeken, maar jodiBooks kan dit.

Groep 2 (administratieservice) kan gebruik maken van Acconline, ElkedagBij, Thinq of Yuki. ElkedagBij heeft geen app om foto's van bonnetjes te maken, en valt dus af. Acconline heeft geen urenregistratie en valt dus ook af. Dan blijven de twee goedkoopste over. Thinq kost €936 per jaar, Yuki €480. Een enorm verschil, en dat terwijl Yuki veel meer koppelingen aanbiedt (bank, webshop, kassa). Zoals gezegd heb ik de pakketten niet gebruikt, dus goede kans dat ik hier iets mis.

Groep 3 (administratiepakketten). Eerlijk gezegd heb ik er geen gevonden. Google op 'administratie website' en je komt terecht bij administratiekantoren (Groep 1) of boekhoudpakketten (Groep 4). Wel zijn er branch-specieke oplossingen zoals salonpakketten voor de beautybranche. Dat is ook waar jodiBooks Beauty voor bedoeld is.

Groep 4 ('simpele' boekhoudwebsites). Hehe, eindelijk. Deze groep is verreweg het grootste, als het op aanbod en marketing aankomt: 21 stuks, zie tabel. Na het toepassen van de criteria van de gemiddelde zzp'er, blijven er 7 over: e-boekhouden.nl, Ficsbook, Informer, MoneyMonk, Reeleezee, Rompslomp en Visma eAccounting.

Gaan we nog een stap verder met de 'nice-to-haves', dan blijven e-boekhouden, Reeleezee en Visma over. Deze 3 hebben naast de mogelijkheid om automatisch banktransacties in te lezen ook een koppeling met webshops en kassa's.

overzicht boekhoudpakketten vergelijking
Klik voor een grotere versie.

Download hier de complete tabel: boekhoud-pakketten-en-websites.xlsx

Groep 5 (de boekhouders). Voor de professionals is er Cash, Digitaal Kantoor, Exact Online, Mamut, Twinfield of Unit4 Multivers. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer, maar dit valt buiten de scope van dit artikel.


Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beeld gekregen van wat er zoal "te koop" is en kun je gerichter zoeken naar een oplossing die bij jou past. Zoals al eerder gezegd zijn sommige dingen persoonlijk en kan ik je daar moeilijk over adviseren. Wat ik wel kan zeggen zijn twee dingen:

 1. Laat je niet afleiden door flitsende websites met mooie foto's. Kijk vooral of ze aanbieden wat jij nodig hebt. Verdwaal je in alle tekst en plaatjes (iets dat mij ook regelmatig gebeurde), dan gebeurt dit waarschijnlijk ook in hun software.
 2. Probeer het uit! De meeste bieden een gratis proefperiode van 1, 2 of zelfs 3 maanden. Bevalt het, dan past het bij jou. Vind je het niks, dan zeg je op en probeer je een andere.

Heb je nog vragen, stel ze dan gerust via een van de kanalen in de footer.


Nog een ding waar ik het nog niet over gehad heb: er zijn uiteraard ook Engelstalige pakketten (bv. Xero, Wave, ClearBooks, QuickBooks en FreshBooks). Die heb ik voor het gemak even buiten beschouwing gelaten. Voor jodiBooks (waar zouden wij de inspiratie voor onze naam toch vandaan hebben) gebruik ik Wave, om de simpele reden dat het gratis is.

Update 2020: Vanaf 2020 zijn wij gebruik gaan maken van Bullet. Deze vindt Joep iets gebruiksvriendelijker dan Wave.