Cover Image for Architectuur deel 1: Een eigen website, best wel een gedoe

Architectuur deel 1: Een eigen website, best wel een gedoe

2019 October 79 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Een bedrijf zonder eigen website is tegenwoordig heel raar, zelfs een beetje verdacht. Waarom heeft een bedrijf geen website? Hebben ze iets te verbergen? Zijn ze wel echt? Maar toegegeven, een eigen website is best wel een gedoe. Je moet hem maken, onderhouden en ergens neerzetten (hosten). En dan moet je er ook nog eens voor zorgen dat je in Google gevonden wordt.

Dit kun je natuurlijk allemaal uitbesteden. Op zich een heel goed idee, want dan kun jij je focussen op het werk waar je goed in bent. Maar uitbesteden kost geld en het is maar hopen dat je er iets moois en bruikbaars voor terugkrijgt.

Als je daarom toch zelf je website wilt bouwen, kun je beginnen met een standaard website gebaseerd op Wordpress of Woocommerce. Die kun je eigenlijk wel bij iedere hoster goedkoop "op internet" zetten. Of je maakt een website die direct gehost wordt, zoals bij Wix of Shopify.

vrouw maakt een website
Foto door Tran Mau Tri Tam op Unsplash

Wat heeft jodiBooks nodig

Bij jodiBooks maken we het nog wat ingewikkelder. Onze website is niet gemaakt op basis van een standaard website zoals WordPress (ons blog wel trouwens). Wij hebben onze website "helemaal" zelf gebouwd. Daarbij hebben we 2 jaar geleden gekozen om de technieken te gebruiken waarmee Diana bekend was. Het argument was toen dat Diana niet eerst iets nieuws hoefde te leren, maar meteen kon gaan bouwen.

Een Wordpress site host je normaal gesproken op Linux, dat is relatief simpel en goedkoop voor hosters. Echter, de technieken die wij nu gebruiken vereisen dat wij gebruik maken van Windows hosting. En omdat Windows hosting niet zo simpel en goedkoop is, is het ook zeldzamer. Het is dus lastiger om een (goede) hoster te vinden.

Toen we met jodiBooks begonnen, hadden we geen idee waar we aan begonnen waren. Ja, we wilden sowieso een website maken en ja die zou in Windows moeten. Maar hoe groot moet die Windows server zijn? Diana had hele goede ervaringen met de hoster van haar website, maar die deed (en doet) geen Windows hosting. Man the Google!

Na wat zoeken kwamen we uit bij SoHosted. Ze kregen veel goede recensies en waren relatief betaalbaar. Zeker goed genoeg om onze website mee te beginnen. We zijn nu twee jaar verder en onze ervaring met SoHosted is zachtgezegd niet zo best. Het is traag en de communicatie is nogal vaag. Dat jodiBooks af en toe traag is, ligt ook aan onze architectuur (daarover meer in deel 2), maar dat een Wordpress blog traag is, is gewoon raar.

Hoster debacle

Natuurlijk moeten onze verwachtingen aansluiten bij wat we betalen. We hebben immers het allergoedkoopste pakket. De afgelopen twee jaar zijn we daardoor al een paar keer tegen vervelende limieten aangelopen en hebben we gekke dingen moeten doen om de website toch een beetje snel te houden. De plannen om te verhuizen en daarmee meteen onze architectuur te vernieuwen en verbeteren stonden dan ook al in de kast.

Goed nieuws! We gaan je hostingpakket binnenkort verplaatsen naar ons gloednieuwe platform. Hierdoor wordt je website nog sneller, stabieler en veiliger.   Voor jou gaat het om de volgende website(s): jodibooks.com .  Ons nieuwe platform maakt gebruik van het besturingssysteem Linux. Op dit moment staat jouw hostingpakket nog op een Windows platform.
Fragment uit de e-mail

Afgelopen week kwam voor ons de druppel. Een e-mail waarin ons werd verteld dat onze server werd omgezet naar Linux. Maar wacht, we betalen jullie toch voor Windows? Dat klopt en als we op Windows wilden blijven, moesten we een nieuwe overeenkomst aangaan, die duurder was. Dit een week nadat we onze bestaande overeenkomst met een jaar hadden verlengd. Maar dat was nog niet alles... we moesten ook binnen een week onze keuze maken!

Om gebruik te blijven maken van Windows is het noodzakelijk om een nieuw Windows hostingpakket te bestellen met bijbehorende specificaties en tarieven. Vraag voor 10 oktober 2019 Windows hosting aan via onderstaande link. Wij verhuizen je website en e-mail dan naar ons nieuwe Windows hostingplatform.
Fragment uit e-mail

Daarmee stonden we mooi met onze rug tegen de muur. Willen we riskeren dat onze klanten mogelijk geen gebruik meer kunnen maken van onze diensten? Of betalen we die extra kosten, ook al voel dat niet juist?

Wat te doen?

We hebben de ontwikkeling van de app dus noodgedwongen een paar dagen stilgelegd, zodat we onze mogelijkheden konden onderzoeken. Wat zijn onze opties? Hoeveel kosten die? Wat vinden we ervan? Hoe staan we er juridisch voor? Wat is reëel te doen in een korte tijd? En wat is wijs in deze situatie?

Emotioneel

De eerste reactie was puur emotioneel. Ze zakken er maar in, wij zijn weg. Het voelt al langer niet goed en dit is de druppel. Een gevoel dat iedereen wel zal herkennen. Ja we betalen weinig, maar dat betekent niet dat je geen service hoeft te leveren.

Zoals het allemaal gegaan is, gaat recht tegen onze principes in. Wij geloven in gebruiksvriendelijkheid en klantenservice voor alles. Als wij een fout maken, dan moeten onze klanten daar zo min mogelijk last van hebben. Je gaat ze al helemaal niet voor de extra kosten van jouw fout laten opdraaien.

En wat als we onze poot nou niet stijf houden. Wat gaat er dan nog allemaal gebeuren. Moeten we dan volgend jaar weer meer gaan betalen?

hond met "stijve" poot
"Houden we onze poot stijf?" Foto door Camylla Battani op Unsplash

Juridisch

Aan een gevoel en een mening alleen heb je niks. Je gebruikt ze als gids in de wereld. Welke bedrijven passen bij jou en welke niet. Welke mensen passen bij jou en welke niet. Als het bedrijf niet bij je past, omdat je een andere kijk op de wereld hebt, ga je er nooit uitkomen op basis van principes. Precies daarom zijn er wetten en in dit geval ook algemene voorwaarden.

Diana is dus in de algemene voorwaarden van SoHosted gedoken en concludeerde dat wij waarschijnlijk (misschien?) wel juridisch gelijk zouden krijgen op een paar punten. Het is namelijk bedenkelijk of 'behoudt zich het recht voor tarieven tussentijds te wijzigen' wettelijk houdbaar is, als je net een overeekomst voor een jaar hebt afgelsoten. We hebben tenlotte een overeenkomst gesloten waarin je afspreekt 'ik lever jou X voor bedrag Y'. En wat betekent "tussentijds"?

Daarnaast moeten ze volgens de voorwaarden 30 dagen van te voren aangeven dat ze wijzigingen gaan doorvoeren. Iets meer dan de 7 die wij kregen. In een chat met de klantenservice werden we nog een keer verzocht om toch echt binnen die tijd te reageren.

Praktisch

Dus, kunnen wij binnen 7 dagen of juridisch binnen 30 dagen onze website overzetten naar alternatieve hosting? We hebben al langer plannen om jodiBooks uiteindelijk over te zetten naar Azure of AWS. Grotere bedrijven dan Microsoft of Amazon zijn er nu niet (ok, Google en Facebook), dus met onze website bij hun, weten we zeker dat de website overal ter wereld snel is.

Amazon pop van verzenddozen
Foto door Hello I'm Nik op Unsplash

Klinkt goed toch? Maar wat moet er dan allemaal gebeuren? Daar hebben we dit weekend twee dagen mee gestoeid. En we weten nu dat het niet gaat lukken in 7 dagen. 30 misschien wel, maar volgens de communicatie die we met SoHosted gehad hebben, hebben we die garantie niet.

Rationeel

Na dit gedwongen onderzoek, staan nu alle feiten op een rij en zijn de emoties weer weggeëbd. De rationele keuze was daarmee redelijk snel gemaakt. Rationeel zijn de extra kosten geen punt. We wisten al dat we heel goedkope hosting hadden en met de prijsverhoging is het weer dezelfde prijs als andere hosters.

Belangrijker nog dan het geld is wat wij willen doen voor onze klanten. We kunnen onze tijd beter besteden aan het ontwikkelen van features waar zijn om vragen dan aan een gehaaste migratie. Waarmee we op het derde rationele argument komen. We moeten de tijd nemen om een migratie goed te laten verlopen. Onze klanten moeten er niks van merken.

In the end

We vinden misschien dat wij gelijk hebben, maar wie zegt dat dat zo is. We kunnen dus gaan vasthouden aan onze principes en proberen juridisch ons gelijk te halen, maar daar hebben we eigenlijk helemaal geen zin in. Het gaat ons zoveel gedoe opleveren en we hebben ook nog eens het risico dat jodiBooks een tijd niet meer bereikbaar gaat zijn. Dat is het ons niet waard.

In plaats van ons gelijk halen door energie en tijd te verspillen aan juridisch geneuzel, kunnen we veel beter ons gelijk bewijzen door iets te bouwen waar wij trots op zijn en waar we jullie mee helpen. jodiBooks gaat ervoor zorgen dat jullie nooit meer gedoe hebben met techniek en financiën

You've got this
Niet you, maar we've got this. Geef ons wat tijd en dan bevrijden wij jou van al je computergedoe." Foto door Emma Matthews Content Production op Unsplash

Waar brengt ons dat? Doordat we gedwongen werden om er nu eindelijk eens goed naar te kijken, hebben we weer een hoop geleerd over website hosting. Ook dit is iets dat veel simpeler en gebruiksvriendelijker moet kunnen. Het staat op ons ideeën lijstje :)

Zoals jodiBooks nu gebouwd is, kunnen we niet zomaar verhuizen. Daarom gaan we komend jaar de architectuur onder handen nemen. Daarmee maken we jodiBooks klaar om te verhuizen naar Azure of AWS. En met die nieuwe architectuur kunnen we dat stap voor stap doen, zodat klanten er geen last van gaan hebben.

Ondertussen focussen wij onze energie en tijd weer op het maken van de app, een agenda en een boekingsplugin.