Cover Image for De app deel 4: de beta release

De app deel 4: de beta release

2019 October 216 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Een week geleden hebben we stilletjes een beta release gedaan. We hebben de app aan een paar mensen laten zien en gevraagd of ze hem willen uitproberen. Dat bleek een juiste beslissing, want zoals altijd zitten er nog bugs in, die je zelf niet meer ziet. Binnen een dag moesten we dus al een update maken voor de beta release en gisteren hebben we daar de tweede update binnen een week aan toegevoegd.

tweede beta release update binnen een week
In het helpscherm kun je altijd zien welke versie je hebt.

Als je iets aan het ontwerpen en maken bent, zie je na een tijdje gewoon niet meer dat er nog fouten inzitten. Dat is niet alleen bij programmeren, maar bij alles wat je maar kunt maken. Dat is in ieder geval onze ervaring. En precies daarom laat je altijd een paar mensen testen of sneak previewen. Deze mensen kijken er namelijk altijd anders naar dan jij.

Dit is wat in software een alpha of beta release wordt genoemd. Een alpha release is doorgaans alleen voor de mensen binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld om aan de verkopers of aan de klantenservice te laten zien hoe de app eruit gaat zien. Zij kunnen dan alvast feedback geven. De beta release is de eerste versie die buiten het bedrijf wordt gedeeld. De app is dan nog niet af en er kunnen nog wat foutjes inzitten, maar hij is "klaar genoeg" om klanten te laten uitproberen.

Android en iOS versies

De jodiBooks Beauty app wordt uiteindelijk gemaakt voor Android en iOS. Maar, er zijn op dit moment twee redenen waarom je alleen de Android app kunt downloaden.

 1. Voor Android kun je heel makkelijk een test versie maken. Apple staat dat niet toe. Je moet ook de testversie via de Appstore delen. En daar hebben we nog geen toegang voor. (Joep werd net gebeld door Apple dat ons developer-account is goedgekeurd, dus probleem 1 lijkt opgelost.)
 2. Er zit een vervelende bug in de iOS versie van het framework dat wij gebruiken voor onze app. Die kunnen wij zelf helaas niet oplossen, dus we moeten wachten tot de makers van het app-framework hem hebben opgelost.

apple belt je als je een developer account wilt openen

Huidige functionaliteit

Zoals al beschreven in de release notes voor versie 0.1.0, kun je met app nog niet alles wat je via het dashboard (website) wel al kan. Dit gaan we langzaam toevoegen (zie "En nu"), maar het oplossen van alle fouten, bugs en issues heeft nu prioriteit.

 • Inkomsten (particulier/bonnetjes) invoeren en bekijken
 • Uitgaven invoeren en bekijken
 • Klanten invoeren en bekijken
 • Leveranciers invoeren en bekijken
 • Behandelingen invoeren en bekijken
 • Producten invoeren en bekijken

Bugs

Terug naar de release van de eerste beta versie. We hadden de app net een half uur online, toen we de eerste bug-reports binnenkregen. Bah, dat was best kut. Hoewel je weet dat er bugs inzitten, het kan bijna niet anders, is het toch heel vervelend als klanten er daardoor niet mee kunnen werken. Gelukkig hebben we fijne klanten die graag meedenken en die er samen met ons een succes van willen maken.

Afgelopen week hebben we ons dus gefocust op het repareren van fouten. In totaal hebben we 13 bugs opgelost en nog 3 verbeteringen doorgevoerd. Dat was weer een drukke week.

bugfixes na eerste beta release

En nu

Op dit moment staat er nog 42 bugs en verbeterpunten open voordat we versie 1.0 van de app kunnen releasen. Dat lijken er veel, maar gelukkig zijn maar 13 stuks echte bugs. Versie 1.0.0 is de eerste versie die officiƫel via de Play en Appstore te downloaden gaat zijn. Wil je eerder al uitproberen? Dan kun je de Androidversie zelf downloaden, of ons vragen voor toegang tot de iOS test versie.

Ondertussen willen wij ook verder met het toevoegen van functionaliteit aan de app. Maar onze tijd en vooral die van Diana is beperkt, dus we kunnen het niet zo snel doen als we zelf zouden willen. Daar komt ook nog eens bij dat we onze website komend jaar gaan verhuizen. We hebben nu het volgende plan gemaakt:

 • Diana kan 4 dagen per week aan jodiBooks werken. Donderdag gaat ze bugs en issues fixen, vrijdag functionaliteit aan de app toevoegen, zaterdag de agenda ontwerpen en zondag de verhuizing voorbereiden.
 • Joep programmeert wat langzamer, maar gaat verdeeld over 7 dagen, waar hij kan, werken aan bugs en app functionaliteit. Daarnaast blijft hij bezig met het blog, social media en verhuis-ondersteuning voor Diana.

Nieuwe functionaliteit

Wat is die nieuwe functionaliteit dan? En wanneer komt ie? Dat laatste kunnen we niet echt beantwoorden, maar we kunnen wel een volgorde geven. Wil je iets eerder hebben? Laat het ons dan weten, dan kunnen we de volgorde aanpassen! Dikgedrukt kan wel al in het dashboard.

 1. Btw tabel bij inkomsten en uitgaven tonen
 2. Korting toevoegen aan een bon
 3. Klant- en leveranciershistorie tonen
 4. Edit-mode: klanten, producten, inkomsten, etc. aan kunnen passen in de app
 5. Een agenda
 6. Boekingen beheren
 7. Notities per bon maken
 8. Facturen maken
 9. Foto van uitgavebon of -factuur maken en uploaden
 10. Tablet mode (de app werkt nu al op een tablet, maar hij is niet geoptimaliseerd voor "grotere" schermen, of wanneer je je tablet draait (horizontaal houdt).
 11. Een bon mailen naar je klant
 12. Labels toevoegen aan een bon of factuur
 13. Instelling aanpassen
 14. PDF download (bonnen en facturen)
 15. Boekhouder export
 16. De app ontgrendelen met je vingerafdruk (en/of face-unlock)
 17. Regels invoeren bij een bon

Agenda

Je leest het goed, we zijn begonnen aan de agenda. We hebben al een bruikbare agenda gevonden, die we nu in jodiBooks Beauty moeten gaan integreren. We willen er natuurlijk ook onze handigheidjes inbouwen, zodat hij perfect aansluit bij wat je nu al met jodiBooks kan.

voorbeeld van een agenda

Voorbeeld van een agenda, nog niet de onze helaas. Waren we maar al zover :D

Zo moet je direct een agenda-afspraak kunnen afrekenen; het bonnetje wordt dan automatisch gemaakt. Of je laat jodiBooks automatisch een urenfactuur maken als je in een andere salon hebt gewerkt.

Met de agenda gaan we ook de jodiBoekingsplugin maken. Ok, misschien gaan we hem niet zo noemen... De boekingsplugin verbindt jouw website met de jodiBooksagenda, zodat klanten direct een afspraak kunnen maken.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van handigheidjes die we met de agenda aan jodiBooks Beauty gaan toevoegen. Uiteraard komt de agenda zowel in de app als in het dashboard (website).