Cover Image for De concurrentie

De concurrentie

2018 May 104 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Shit, mijn idee bestaat al

De eerste stap is gezet, je hebt een geweldig idee gekozen. Tijd om eraan te gaan werken. Maar waar te beginnen? Meestal kost het maanden of jaren om een idee uit te werken of om genoeg klanten te krijgen. Zolang kun en wil je waarschijnlijk niet wachten, want er moet geld binnenkomen. Daarom is het handig om te beginnen met wat jouw idee zo bijzonder maakt.

Hoe origineel je idee ook is, de kans is groot dat iemand anders het ook bedacht heeft. Daarom alleen al loont het om te kijken wie je concurrenten zijn. Maar belangrijker is dat je kunt zien wat jij anders moet doen om op te vallen.

Wie is jouw concurrentie?
Foto door Thought Catalog op Unsplash

Wie is de concurrentie?

Laten we beginnen met het zoeken naar concurrenten. Wie doen ongeveer hetzelfde? Wat doen ze precies? Wat doen ze goed, maar ook wat zijn hun beperkingen? Hoe ziet hun doelgroep eruit? Wat kost het product of de dienst bij je concurrenten? Hoe communiceren ze?

Wij hebben dit twee keer gedaan. Aanvankelijk wilden wij jodiBooks specifiek voor salons (kappers, schoonheidsspecialistes, pedicures, etc.) maken. Specifiek voor deze doelgroep zijn er al salon- en kassawebsites, maar niet gekoppeld aan een simpele boekhouding. Daar zagen wij dus een verbeterpunt.

Uiteindelijk hebben wij er toch voor gekozen om een algemenere administratiewebsite te maken. We hebben nog een keer al onze concurrenten opgesomd. Dit gaf ons het vertrouwen dat we echt iets kunnen toevoegen, maar ook waar we ons allereerst op moeten focussen.

Update september 2018: En toen zijn we toch maar weer een salonpakket geworden.

Wat ga jij anders en beter doen?

Een kopie maken van iets dat al bestaat heeft geen zin. Mensen willen liever geen verandering, ook al zijn ze niet helemaal tevreden met het product dat ze nu krijgen. Je moet iets toevoegen: betere service, snellere levering, betere kwaliteit, lagere prijs, simpeler gebruik of iets anders dat jij wilt veranderen. Hoe meer je anders (en beter!) doet, hoe groter de kans dat mensen naar jou overstappen.

Hoe ga jij het beter doen dan je concurrenten?
Foto door Carl Heyerdahl op Unsplash

Een voorbeeld. Facebook was eigenlijk relatief laat. In Nederland hadden we bijvoorbeeld Hyves, maar er was ook Myspace. Ondanks dat Facebook dus later is begonnen dan hun concurrenten zijn ze toch de allergrootste geworden. Ook was Google niet de eerste zoekmachine, er waren er al veel, maar met een andere manier van zoeken waren ze wel de beste.

Wat ga je juist niet doen?

Het is belangrijk om zo nu en dan te kijken wat je concurrenten doen en wat jij dus anders kunt doen. Maar, hoewel het heel verleidelijk is om te kijken naar je concurrenten, moet je niet onnodig veel tijd en energie aan je concurrenten besteden. Als jij overtuigd bent dat jij een beter product kunt maken of een betere dienst kunt leveren, maakt het niet uit wat je concurrenten doen. Als jouw product echt zo goed is, zal je klanten gaan wegsnoepen bij de concurrentie en zullen ze juist naar jou komen kijken. Grote kans dat zij om hun product te verbeteren jou gaan kopiƫren en volgen.

Let op dat je niet te veel tijd en energie gaat steken in het voorkomen dat concurrenten jou gaan kopiƫren. Je kunt uiteraard patenten aanvragen, maar denk goed na of het de tijd en moeite waard is. Wij denken dat je beter al die tijd kunt stoppen in het nog beter maken van jouw product. Oftewel, zo zorg je ervoor dat de concurrentie altijd een stap achter ligt met jou nadoen.