JjodiBooks Blog Verhalen vanuit jodiBooksHQPersonal webpage made easy

De oprichting, deel 1: de keuze

2018 January 144 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Het begin

Een jaar geleden hebben we besloten dat we ons inkomen anders wilden gaan regelen. We hadden beiden een masterstudie achter de rug en beiden hadden we een goede baan. Toch klopte er iets niet. Hoewel we leuke collega's hebben, een goed salaris en veel doorgroeimogelijkheden, voelde het alsof er iets miste.

Na een hoop zoeken, denken we dat we meer autonomie en verantwoordelijkheid willen hebben over wat we doen. Zeker weten doen we dat niet, maar we moeten het proberen. Daarom hebben we besloten om in plaats van weer een andere baan te zoeken, in de hoop dat we daar wel meer vrijheid en autonomie krijgen, een eigen bedrijf te beginnen.

Ideeën hebben we genoeg, maar ervaring helemaal niet. Dus de zoektocht naar informatie kon beginnen. Vele boeken, websites, blogs en gesprekken verder, waren we nog niet veel wijzer. Het lijkt alsof niemand echt een stappenplan heeft, of wil delen. Dus er zat maar een ding op: gewoon beginnen!

Nou zijn we daar allebei vrij slecht in. We willen zekerheid hebben, voordat we iets gaan doen. Dat heeft misschien te maken met onze opleiding, waarin we dagelijks te horen kregen dat je alles tot in de details moet bewijzen, voordat je kunt aannemen dat iets waar is. Het oprichten van een bedrijf is daarentegen totaal anders. We komen de ene na de andere onzekere stap tegen, die je uiteindelijk gewoon moet zetten. Dus, daar gaan we…

Besluit: een bv

Voor je een bedrijf opricht, heb je natuurlijk een idee nodig. Na het verzamelen van vele ideeën en het beoordelen daarvan op haalbaarheid en potentie, hielden we volgens ons een paar goede ideeën over. Daarvan hebben we er een gekozen, waarvan we zelf veel kunnen leren en we hopen ook veel mensen mee te kunnen helpen.

Met het idee, konden we gaan uitzoeken wat de beste rechtsvorm was voor ons. Aangezien we met zijn tweeën zijn, konden we kiezen voor eenmanszaak, VOF of bv. In het geval van de eenmanszaak zou Diana beginnen en Joep vanaf de zijlijn meehelpen (naast zijn baan). Zodra er genoeg inkomsten zouden zijn, zou Joep later aansluiten en zou jodiBooks een VOF worden.

Hoewel deze vormen, vooral in het begin, belastingtechnisch voordeliger zijn, hebben ze als nadeel dat wij persoonlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden en bij eventuele schadeclaims1. Omdat wij liever een volledige scheiding hebben van zakelijke financiën en persoonlijke, hebben we besloten om de hogere belasting en oprichtingskosten voor lief te nemen. jodiBooks wordt dus een bv.

1Als bestuurder van de bv, wat wij dus zijn, zou je nog wel persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dan moet wel aangetoond worden dat je bewust slechte of foute beslissingen hebt genomen.

Op zoek naar een notaris

Voor het oprichten van een eenmanszaak was een bezoek een de Kamer van Koophandel (KvK) genoeg geweest. Bij het oprichten van een bv moet je echter langs een notaris, omdat je een nieuwe rechtspersoon moet oprichten. En een notaris kost uiteraard geld, maar hoeveel kost het oprichten van een bv? De website "degoedkoopstenotaris.nl" geeft een eerste inzicht en de prijzen verschillen enorm. En dan nog moet je overal een offerte aanvragen. Waarom zo geheimzinnig?

Gelukkig zijn er meer (jonge) mensen die dit niet snappen en het mogelijk hebben gemaakt om online een bv op te richten. Google-en levert al snel 4 resultaten (waarvan er twee eigenlijk hetzelfde zijn): Ligo, Young Law en Firm24 (ook onlineflexbv oprichten). Het is even zoeken, maar uiteindelijk zijn ze alle drie even duur: €300,- exclusief btw. Laat je niet afleiden door lagere prijzen, want daarbij moet je dan wel weer andere diensten van ze afnemen. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Firm24, omdat zij de eerste waren die we vonden.

Lees verder in deel 2: het papierwerk.