JjodiBooks Blog Verhalen vanuit jodiBooksHQPersonal webpage made easy

De oprichting, deel 3: nog meer papierwerk

2018 January 165 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Dit is het vervolg op deel 2: het papierwerk

Openen bankrekening

Het eerste wat je doet als je bedrijf is ingeschreven bij de KvK is uiteraard een screenshot maken.

screenshot kvk

Daarna open je een bankrekening zodat je geld kunt ontvangen en je onkosten kunt gaan betalen. Hoe kies je een bankrekening? Wij hebben allereerst de kosten van verschillende banken vergeleken. Daaruit bleek dat het niet zoveel uitmaakt, zie tabel (kosten zijn per maand).

BankKosten bij 100 transactiesKosten bij 1000 transacties
Knab€22,08€112,08
Bunq€19,99€109,99
Rabobank€22,00€94,00
ABN Amro€22,64€94,64

Wij hebben daarnaast ook gekeken hoe open de bank is in het delen van informatie over hun techniek. Dus hoeveel informatie geven ze over hun API. Wij willen namelijk onze bankrekening kunnen koppelen aan jodiBooks om onze boekhouding te automatiseren. Op internet zijn ontwikkelaars zeer te spreken over bunq (overigens niet over de Rabobank).

Het openen van een rekening bij bunq gaat via hun app. Het is niet helemaal duidelijk welke documenten nodig zijn, maar via een chat was dit binnen een paar minuten opgelost. Heb je een bv dan heeft de bank de oprichtingsakte nodig. Superlogisch natuurlijk, want dan weten ze of jij wel namens de bv mag handelen. Binnen een uur na uploaden van de akte hadden we een werkende banrekening.

Volstorten aandelen

Met een bankrekening konden we de volgende stap zetten, het volstorten van de geplaatste aandelen. Dat klinkt heel duur, maar betekent niet meer dan dat je je aandelen betaalt. Wij moesten dus beide €60,- overmaken van onze privérekening naar de bv-rekening. Vervolgens vul je de datum waarop je dat gedaan hebt in op het aandeelhoudersregister. De KvK weet echter niet dat je dit gedaan hebt. Daarvoor moet je formulier 15 invullen en opsturen. Ja, het is zo bureaucratisch als het klinkt. Het formulier is ook een drama en waarschijnlijk een waar ambtenarenwalhalla. Hopelijk hebben we het correct ingevuld, maar dat weten we pas over een paar dagen, het moet namelijk met de post! Serieus, het kan niet via internet met DigiD ofzo.

Extra kapitaal in de bv stoppen

Met het volstorten van de aandelen hebben we dus een startkapitaal van €120. Dat is niet genoeg om onze kosten mee te dekken. De oprichting kostte bijvoorbeeld al €395. Nu zijn er verschillende manieren waarop je geld aan je bv kunt verstrekken. Via een lening privé aan bv, via een storting (agio) of via een rekening courant.

Op internet, ook op de site van belastingdienst en KvK, konden wij niet vinden wat nu de beste manier is. Wij willen een bedrag in ons bedrijf stoppen en hoeven dat niet een-op-een terug. Ook willen we zo min mogelijk papierwerk. Voor alle gevallen is er namelijk wel een of andere overeenkomst nodig, die we nergens kunnen vinden. Wij zien dit bedrag als een investering, die we ooit als bestuurders wel als loon terugkrijgen.

Na twee man van de KvK telefonisch te hebben gesproken, blijkt dat een rekening courant voor ons de beste oplossing is en dat we daarvoor geen overeenkomst nodig hebben. Jammer dat dit niet staat uitgelegd op de website.

Ontvangen btw-nummer

Op dit moment wachten we nog op het btw-nummer van de belastingdienst. Op de site van de KvK staat: "Heeft u zich als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) met alle benodigde gegevens voor de Belastingdienst? Dan krijgt u meteen uw btw-nummer of btw-identificatienummer mee." Wat zijn alle benodigde gegevens? Gelukkig blijkt het een link naar de website van de belastingdienst. Daarop staat: "Geeft u tijdens het inschrijven bij de Kamer van Koophandel alle gegevens door, die wij van u nodig hebben? Dan krijgt u direct een brief mee met uw btw-nummer." 1, 2, 3, 4, … we wachten dus maar even af, want blijkbaar heeft de notaris niet alle benodigde gegevens doorgegeven.

Update 11 februari 2018:
Afgelopen week hebben we een brief van de belastingdienst gekregen met ons btw-nummer. Achteraf hadden we dit nummer toch al gedeeltelijk van de KvK gekregen. Zij noemen het alleen een RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer). Dit heette vroeger (tot december 2010) het fiscaalnummer en wordt door de belastingdienst gebruikt in het btw-nummer. Eenmanszaken krijgen geen RSIN, maar gebruiken hun BSN (burgerservicenummer).

"Het btw-nummer bestaat uit:

  • de landcode NL
  • een RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer
  • een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99

Een btw-nummer heeft 14 tekens en ziet er bijvoorbeeld zo uit: NL001234567B01. Heeft uw nummer minder dan 14 tekens? Vul het dan na de landcode aan met nullen."

Verlagen dga salaris

Volgens de belastingdienst verdient een bestuurder van een bv minimaal €45.000,- per jaar. Nou hebben wij nog niet genoeg omzet om onszelf een salaris van €90.000 uit te keren. Dit moeten we aantonen en een verlaging van het DGA (directeur groot aandeelhouder) salaris aanvragen. Hiervoor hebben we de gegevens van de belastingdienst nodig waar we nog op wachten.

Update 11 februari 2018:
Deze week hebben we contact gehad met de belastingdienst (belastingtelefoon). Zij hebben ons verteld dat we een brief moeten sturen met daarin een verzoek tot "vooroverleg ter verlaging van het gebruikelijkloon". In deze brief leg je uit hoeveel je denkt te gaan verdienen en hoe hoog je kosten zijn. Wij hebben er ook bij gezet hoe dit er volgend jaar (2019) uit gaat zien. De inspecteur beoordeelt vervolgens of de belastingdienst akkoord gaat en laat dit schriftelijk weten. Je hebt dus niet letterlijk een overleg.