Cover Image for Een te vol bordje

Een te vol bordje

2019 October 299 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Normaal vertellen we op dit blog hoe het gaat met jodiBooks, wat goed gaat en wat niet, waar we mee bezig zijn of wat we graag willen doen. We hebben het eigenlijk nooit over wat we er zelf van vinden. Terwijl dat, het gevoel dat je erbij hebt en de persoonlijke dingen die je meemaakt, nou juist de moeilijkste dingen zijn. Dit verhaal gaat dus een stuk persoonlijker zijn.

jodiBooks is voor ons een nieuw avontuur, ons eerste eigen bedrijf. En laten we eerlijk zijn, we hebben geen idee hoe je zoiets zou moeten doen en wat we kunnen verwachten. We zijn nu twee jaar bezig en nog steeds weten we het niet. Natuurlijk lezen we boeken, zoeken we het internet af naar antwoorden en luisteren we naar talks van mensen die al verder zijn. Maar het gaat altijd opvallend weinig over hoe je met het persoonlijke gevoel om moet gaan.

een te vol bordje
Foto door Brooke Lark op Unsplash

Hoe of hoe?

Adviezen zijn altijd praktisch. Werk harder. Neem een dag voor jezelf. Je moet harder werken dan je concurrent. Je moet deze tools gebruiken. Nee, juist deze.

Het probleem is niet dat we niet weten hoe we software moeten maken, of hoe we onze financiën moeten doen. Dat is allemaal zeker niet makkelijk, maar het zijn dingen die je kunt oplossen door (harder) te werken. Je kunt meer uren maken, efficiënter werken, meer studeren, meer adviezen inwinnen. Uiteindelijk kun je zo alle moeilijke (praktische) problemen wel oplossen.

Wat je op die manier niet op kunt lossen is hoe je om moet gaan met stress, conflicterende belangen, persoonlijke keuzes en voorkeuren, maar ook de balans tussen werken en vrije tijd. Vooral dat laatste is zo moeilijk. Als je niet werkt, wordt jodiBooks niet succesvol, maar als we te veel werken, gaat onze gezondheid en relatie er dan aan? Niemand die het ons kan vertellen.

Ambitieus

We wisten dat een eigen bedrijf heel veel werk is. Zeker in het begin. Je zult ons daarom ook nooit horen klagen over hoe veel werk het is. Klagen doen we vooral over hoe slecht mensen zijn in communiceren. Als mensen dat beter zouden kunnen, zou de wereld zoveel makkelijker zijn.

We maken het onszelf ook absoluut niet makkelijk. Onze ambitie om een bedrijf te worden en zijn dat wel duidelijk en eerlijk communiceert is enorm. Dus als we een app maken, dan moet het ook goed zijn. Geen uitgeklede versie van de website of een mobile-ready website in de appstore. Een app moet iets toevoegen aan de gebruikservaring van onze klanten, niet een marketingspeeltje zijn voor ons.

de jodibooks app

Natuurlijk is een goede app veel meer werk en duurt altijd langer dan gepland. En dat brengt teleurstellingen met zich mee. We hadden al anderhalve maand bezig willen zijn met het maken van een agenda. Een feature waar veel mensen om vragen, maar we komen er maar niet aan toe.

De laatste 2 maanden waren enorm druk. Na Joeps keuze om mee te gaan programmeren hebben we enorme stappen gemaakt met de app. We hebben ons gefocust op het afkrijgen van versie 1, maar merken nu dat we nog een lange lijst met dingen hebben staan.

De lijst is eindeloos

Ondertussen hebben we een homepage, dashboard, app en backend software die we allemaal moeten onderhouden. In alles zitten dingen die niet lekker werken en een hoop dingen die we willen verbeteren en toevoegen.

Als we die lijst zien als "kleine" dingen, hebben we ook een lijst met grote wijzigingen aan jodiBooks Beauty. We willen een agenda met boekingsplug-in maken en een boekingswebsite. De website moet verhuisd worden en daarmee willen we meteen een hoop backend software verbeteren.

de oneindige lijst met issues
Op onze lijst staan sinds donderdag, nu 4 dagen geleden, 29 nieuwe issues. Bovenop de 100 al bestaande.

Als dat nog niet genoeg is, hebben we ook nog een blog, Facebook, Instagram, LinkedIn en een nieuwsbrief. Die moet je ook bijhouden. Onze todolijsten zijn dus eindeloos. Als je dan naar die todolijst kijkt, is er sowieso een deel dat moet gebeuren. Social media, klanten, financiën, bugs. Dat neemt al een groot deel van onze tijd in beslag.

Het lastige is, dat we eigenlijk leukere dingen willen doen. Diana wil heel graag de agenda maken, maar komt daar niet aan toe omdat de app nog niet af is (de bugs moeten er eerst uit). Joep wil heel graag de website verhuizen, maar is vooral bezig met het blog, de nieuwsbrief, financiën en nieuwe functionaliteit in de app.

Privé

Die drukte heeft gevolgen voor ons privéleven. Het begint met het feit dat wij niet van 9-5 werken. We willen zo graag aan jodiBooks werken dat we vaak van 8 - 8 werken. Dat is ok. Zolang je weet wat je doel is, en de meerderheid van je taken leuk genoeg of echt motiverend is, merk je niet eens dat je zoveel werkt. Sterker nog, het voelt niet als werk.

Dat is ook niet waar het voor ons moeilijk is. Wij zijn niet alleen "business partners" maar hebben ook privé een relatie. Wij doen allebei de directeur :). Maar daardoor vervaagt niet alleen de praktische werk-privé balans. Soms is het heel moeilijk om te onderscheiden of je met je vriend/vriendin praat of met je collega.

Zeker na alles wat er dit jaar gebeurd is, is dat heel moeilijk. Diana is heel ziek geweest precies op het moment dat Joep bijna overspannen raakte van zijn werk. We zijn nog keihard aan het werken om onze relatie te herstellen na wat er allemaal gebeurd en gezegd is. Als je op het moment dat je het het hardst nodig hebt, niet kunt rekenen op je partner, laat dat wonden achter.

Het moeilijkste is om te beseffen dat je huidige coping mechanismes en je huidige ik niet goed genoeg zijn. Je wordt gedwongen om jezelf onder de loep te nemen en delen van jezelf die niet goed zijn te veranderen. Dat betekent dat je een deel van jezelf moet opofferen, zodat je beter wordt in de toekomst en een beter persoon voor de ander kunt zijn. Het is een traag en zwaar proces, waar we langzaam doorheen werken.

Tegenstrijdigheden

In wezen werken we dus aan twee lange en trage projecten op hetzelfde moment. We werken aan onze relatie en aan ons bedrijf. Soms gaat dat goed samen (voor zover "goed" past in deze context). Als je in het ene project vastloopt, ga je verder met het andere. Maar nu lopen we allebei tegen een muur. Beide projecten duren langer en zijn moeilijker dan we verwacht hadden. We moeten dus gaan kiezen.

Blijven we stug doorwerken of gunnen we onszelf wat rust? Als je uitgerust bent, ben je waarschijnlijk ook productiever.

Welke offers zijn we bereid te brengen? Een eigen bedrijf wordt nooit succesvol als je er niet genoeg tijd insteekt. Je zult dus sommige dingen niet kunnen doen (vakantie, feestjes, terrasjes). Maar wanneer moet je wel echt tijd nemen voor je relaties?

Wat is de juiste balans?
Foto van Gustavo Torres op Unsplash

Wat is een acceptabele werk-privé balans. Niet in de zin van werkuren, maar hoe gaan wij met elkaar om? Behandelen we elkaar als businesspartner of als liefdespartner als we met jodiBooks bezig zijn? En hoe herken je dan in welke modus de ander staat? We werken namelijk niet altijd op dezelfde momenten.

Wanneer moet je echt dingen doen en wanneer kun je dingen vooruitschuiven? Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ons salaris uit jodiBooks komt. Maar wanneer kost iets je potentiële klanten als je het niet doet? Een vraag die niet te beantwoorden is, want je doet het nooit wel en niet tegelijkertijd.

En wanneer deel je iets wel en wanneer niet? Het is privé, maar heeft direct invloed op het bedrijf en dus mogelijk op klanten. En als je als bedrijf eerlijkheid en transparantie nastreeft, dan ook over waarom je bepaalde keuzes maakt.

Geen oplossing

We hebben nog geen goede oplossing gevonden voor ons te volle bordje. We zijn rete-ambitieus met jodiBooks, maar moeten onszelf eerst fixen. Het is niet dat we het oneens zijn over de richting van jodiBooks of dat we niet productief zijn, maar we moeten even terug naar onze basis. Net zoals we de architectuur van onze software willen verbeteren om klaar te zijn voor de toekomst, moeten we ook onszelf verbeteren. Daarvoor moeten we (waarschijnlijk) even een stapje terug doen.

Het mantra voor beginnend entrepreneurs is "altijd doorwerken" of in ieder geval harder werken dan je concurrent. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar het is niet houdbaar op de lange termijn. Je moet echt af en toe even pauzeren en de tijd nemen om te reflecteren. Zitten we nog wel op het goede pad?

Welk pad te kiezen? Links of rechts?
"Zitten we nog op het goede pad?" Foto door Burst op Unsplash

Er zijn ontelbaar veel motivational speakers die je vertellen dat je hard moet werken om succesvol te worden, maar er zijn er maar weinig (heel weinig) die erbij vertellen hoe je dan met je privéleven om moet gaan. Degene die dan zeggen dat je af en toe moet reflecteren laten dan weer niet zien hoe (misschien ook wel logisch, want dat is privé).

Wij hebben het antwoord ook niet, maar transparantie en eerlijkheid gaat in onze ogen altijd voor een mooi, shiny, opgepoetst image. We vinden ons eigen bedrijf hebben geweldig. Het geeft ons zoveel energie en een gevoel van "we maken de wereld beter". Dat gevoel gunnen we iedereen. Maar tegelijkertijd moet ook iedereen weten dat het niet altijd makkelijk is.

Geen enkel bedrijf is perfect, maar waarom zou je dat verbergen? Je kunt juist ontzettend veel leren van elkaar als je er eerlijk over praat. Dat doen we dan ook graag.