Cover Image for Feedback deel 1: Feedback vragen

Feedback deel 1: Feedback vragen

2018 September 255 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Ik durf het bijna niet te vragen maar...

Feedback vragen is essentieel. Een ontzettend cliché, dat ik voorheen eigenlijk niet echt serieus nam. Ja, feedback is leuk als mensen het met je eens zijn en je ideeën geweldig vinden. Ook heel handig als ze tips hebben, zodat je product beter wordt. En ja, feedback is ook heel handig om je verhaal sterker te maken en om ervoor te zorgen dat je gefocust blijft.

Het klinkt allemaal prachtig en heel logisch in theorie. En hoewel ik het rationeel allemaal "begreep", was het toch wel pijnlijk om feedback te krijgen waaruit bleek dat we op de verkeerde weg zaten (meer daarover in een andere post).

Die pijn kwam voornamelijk omdat ik het helemaal niet aan zag komen. Ik was zo lekker bezig en had zo het idee dat we met iets briljants bezig waren, dat ik geen feedback verwachtte die écht nuttig was. Ik dacht vooral: "Shit, nou kan ik weer opnieuw beginnen."

dmitry ratushny O33IVNPb0RI unsplash
Foto door Dmitry Ratushny op Unsplash

Hoe kom je aan feedback

Voordat we naar het nut van feedback kijken, moeten we het eerst zien te krijgen. Zoals al verteld in de post over klanten zoeken, zijn wij niet zo outgoing. Dus het is best lastig om mensen om feedback te vragen. "Hopelijk stoor ik ze niet", "Waarom zouden ze tijd voor mij maken?" en "Wat hebben zij eraan, ze krijgen er niks voor terug" zijn maar 3 dingen die door mijn hoofd gaan als ik om feedback wil vragen.

Met de gedachtes: "nee heb ik, ja kan ik krijgen" en "kom-op, jij wilt een eigen bedrijf, dan moet je ervoor werken", ben ik toch maar mensen gaan mailen en appen. Tot mijn verbazing, ja echt, was iedereen super enthousiast en behulpzaam. Ik heb tot nu toe alleen maar positieve reacties gekregen. Iedereen wil meteen luisteren en helpen, zonder daar iets voor terug te vragen. Sterker nog, ze voelen zich bijna schuldig als het lang duurt voordat je kunt afspreken, of als ze die afspraak moeten verzetten.

Gewoon feedback vragen. Mensen geven graag feedback

Soorten feedback

Wat blijkt, mensen houden gewoon van feedback geven. Allemaal op hun eigen manier. Uiteraard zijn de mensen die ik spreek ook zzp'er, dat is immers onze doelgroep. Ze zijn zelf dus ook ergens alleen begonnen en hebben dus in hetzelfde schuitje gezeten als wij.

koen

Gewoon willen helpen

Eigenlijk wil iedereen gewoon helpen. Je kunt het niet echt feedback noemen, meer tips en weetjes delen. Het blijft altijd heel algemeen, of zo overduidelijk dat je het allang gedaan hebt. Denk aan vragen als: "heb je al klanten?", "zoek je nog een boekhouder?", "heb je een website?" of "je moet gewoon flyeren". Allemaal goed bedoeld, maar het helpt je niet echt verder.

Feedback op het product

De meest voor de hand liggende feedback is die op je product (of dienst). Dit was ook de feedback waar wij naar op zoek waren. We wilden weten of het product dat we aan het maken zijn wel aansluit bij de wensen van zzp'ers. Dit is dus wat ik verwachtte toen ik mensen ging benaderen.

Ik vroeg naar waar mensen problemen hadden met hun administratie. Vervolgens legde ik uit wat jodiBooks al kon en wat we nog wilden gaan doen. Samen zochten we dan naar of jodiBooks geschikt was en wat er nog mistte.

In dit proces heb je het al snel over details; zit het knopje op een logische plek of welke volgorde is handiger. Het is heel bruikbaar, want zo kun je kijken naar hoe mensen je product echt willen gebruiken.

Het grote nadeel, zeker bij een jong product als jodiBooks is dat mensen weten dat je nog niet veel klanten hebt en je dus gaan vertellen hoe je het moet maken zodat het voor hun perfect is. Ze willen dat je hun probleem gaat oplossen, wat op zich heel logisch is.

Feedback op je plannen

De meest waardevolle feedback die je kunt krijgen is op je plannen. Spreek je wel de juiste doelgroep aan? Ben je niet te veel met details bezig? Plan je niet veel te ver vooruit? Heb je goed nagedacht over je verdienmodel? Besteed je genoeg tijd aan je bedrijf?

Allemaal vragen die niet direct betrekking hebben op waar je dagelijks mee bezig bent. Vragen die je dwingen om even uit te zoomen en opnieuw te kijken waar je mee bezig bent en waarom. Als je met de dagelijkse dingen bezig bent, drijf je namelijk gegarandeerd af van je oorspronkelijke koers.

De dagelijkse dingen zijn ook heel belangrijk. Als je je plannen niet gaat uitwerken, komt je bedrijf er nooit. Afdrijven is ook niet zo erg. Je leert er een hoop van, maar je moet opletten dat je niet te ver afdwaalt. Daarom is feedback op je plannen zo waardevol. Meer hierover in onze post: Nieuwe oude richting.

joseph barrientos eUMEWE 7Ewg unsplash
Foto door Joseph Barrientos op Unsplash