Cover Image for Feedback deel 2: Feedback krijgen

Feedback deel 2: Feedback krijgen

2018 September 266 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Nieuwe oude richting. Ja, wat is het nou

Het is nu al twee keer gebeurd, dat we zo druk bezig zijn met het bouwen van jodiBooks, dat we vergeten wat ons doel ook alweer was. Feedback krijgen is voor ons essentieel om niet te ver van onze koers af te wijken.

Ons doel is om een zo simpel mogelijk administratiesysteem te bouwen voor zzp'ers. Dat is nogal wat. Want wat doen we dan precies? En wat niet? Doen we alle administratie of alleen een deel? En wie zijn die zzp'ers dan? Alle zzp'ers? Of specifieke groepen? En wanneer doen we wat?

We dachten al deze vragen goed beantwoord te hebben, maar dat viel toch tegen toen iemand een keer doorvroeg. Hij vatte het mooi samen door te zeggen: "jullie maken dus alles voor iedereen". Heel confronterend, want zo zagen we het helemaal niet, maar hij had gelijk.

De historie

Ruim een jaar geleden zijn we begonnen met jodiBooks. We hadden een heus bedrijfsplan geschreven, waarin we beschreven wie onze doelgroep was en wat we voor ze gingen bouwen.

Het initiële idee was om een basispakket te maken dat uitbreidbaar zou worden met modules. Voor iedere doelgroep zouden we daar een specifieke laag overheen leggen, zodat jodiBooks zou aansluiten bij ieders belevingswereld.

merken

Van het basispakket met modules zijn we na een paar maanden afgestapt. Het leek ons te ingewikkeld worden. Hoe weet iemand die jodiBooks gaat afnemen nu welke modules hij of zij nodig heeft? Al helemaal als je net een bedrijf gaat beginnen.

Ook stapten we vrij snel af van de specifieke versies. Met een algemene versie kun je namelijk iedere doelgroep bereiken en dus hadden we potentieel veel meer klanten. Dit kwam ook doordat we mensen spraken met uiteenlopende werkzaamheden.

We focusten op wat wij dachten dat de grootste groep was (fout nummer 1). Daarmee vergaten we onze huidige gebruikers. Dit herstelden we door er 3 vaste pakketten van te maken, die steeds iets uitgebreider, en dus moeilijker, werden: XS, S en M.

Oude producten

Wat deden we fout

Fout is misschien niet het juiste woord. Alles wat we tot nu toe gemaakt hebben, hoeft niet de prullenbak in. jodiBooks blijft jodiBooks. Waarmee we een verkeerde keuze gemaakt hebben, was met het schrappen van de groep-specifieke aanpak.

Het maakt het namelijk veel makkelijker om de juiste woorden te vinden als je je richt op de doelgroep. Bijvoorbeeld: een schoonheidsspecialiste zal haar werk nooit een dienst noemen, maar een behandeling. Een therapeut heeft cliënten, geen klanten.

Als de doelgroep kleiner is, is het ook veel makkelijker om mensen aan te spreken. Je kunt namelijk beter focussen op wat hun specifiek probleem is. Daardoor kun je er ook meer aandacht aan besteden, waardoor de band persoonlijker wordt (of op zijn minst lijkt).

Wat gaan we doen

Het was even niet zo gezellig bij jodibooks. Inzien dat je verkeerd (niet zo handig) bezig was is een ding. Vervolgens accepteren dat je een hoop tijd en moeite verkeerd geïnvesteerd hebt is een stuk moeilijker.

Ik had al veel "reclame" gemaakt met de XS-S-M versies. Het was overal aangekondigd: Facebook, website, Instagram, vrienden, familie en potentiële klanten. Vooral dat laatste maakte het moeilijk om af te stappen van dit idee. Diana had ondertussen ook al een hoop tijd zitten in het bouwen van jodiBooks S. Iets waar we voorlopig vanaf leken te gaan zien. En we hadden natuurlijk veel tijd besteed aan het maken van de screencasts.

Na een week kibbelen, hebben we toch de pijnlijke keuze gemaakt om af te zien van het XS-S-M productgamma. We gaan weer terug naar het idee dat we een jaar geleden al hadden, maar ook een stapje verder. We gaan een specifieke app maken voor iedere doelgroep. Te beginnen met wat we nu nog de "jodiBooks Beauty" app noemen. Deze wordt specifiek voor in een salon: kapsalon, schoonheidssalon, massagesalon, nagelstudio. Maar ook voor de wat stoerdere barbers.

Nieuwe focus website branding na feedback

Wat betekent dit allemaal

Nieuwe planning

Allereerst hebben we een hoop dingen van de bestaande planning gehaald en op een backlog gezet. Alles wat daarop stond is niet opeens geschrapt, maar we gaan het op een andere volgorde bouwen. Wat we hierbij geleerd hebben en meteen anders gaan doen is niet meer te ver in de toekomst plannen. Een visie en een lange termijn doel is goed, je moet ergens naartoe werken. Maar het heeft geen zin om te gedetailleerd te plannen.

Oude planning overboord na feedback

Waar we mee gaan beginnen is een nieuw logo. Dit stond sowieso al op de planning, de huidige heeft zo zijn gebreken; het is niet duidelijk wat de grijze vlakken zijn (een staafgrafiek), dat de cirkels ook grafiekjes zijn en eigenlijk zijn de letters te klein. Doordat we nu veel beter voor ogen hebben hoe we verder willen, was het wel veel makkelijker om een nieuw logo te ontwerpen. Het nieuwe logo is veel simpeler en wij denken sterker en mooier, maar oordeel zelf.

Nieuw logo

Het oude logo links, het nieuwe rechts.

Nieuwe slogan

Eigenlijk hadden we nog niet echt een slogan. We hebben het wel over #sloddervossen gehad en dat jodiBooks je zou helpen orde te scheppen in de chaos, maar dat was nog vrij vaag. Wat bedoelen we dan met een sloddervos? En hoe scheppen we dan orde? En dat # was ook iets te enthousiast.

We hebben er nu "Bijna net zo leuk als je werk" van gemaakt. Jij doet waarschijnlijk je werk met passie, je houdt van je vak, maar je hebt een hekel aan het maken en bijhouden van bonnetjes en naar je boekhouder gaan. Wij gaan juist dat deel van zelfstandige zijn ook leuk maken, maar uiteraard niet zo leuk als je werk…ho ho, dadelijk kom je nog ons werk doen.

Nieuwe banner en slogan

Nieuwe website

Het laatste wat er voorlopig te zien gaat zijn is een nieuwe website. Om precies te zijn een nieuwe homepage. (De homepage is het openbare deel dat iedereen kan zien. Het deel met informatie over jodiBooks. De website is ook het deel achter de login.)

De homepage krijgt de nieuwe logo's, de slogan en nieuwe teksten. We willen duidelijker vertellen wat jodiBooks is, waarom wij het maken, wie wij zijn en hoe jodiBooks jou kan helpen.

En dan…

jodiBooks is allang niet meer wat we in het begin dachten dat het zou worden. Ook is er nog een hoop achterstallig onderhoud aan de website te doen. We gaan dus eerst de code opschonen, verbeteren wat er overblijft en de website klaarmaken om er een app bij te maken. Hier zijn we nog wel even zoet mee, maar daarna storten we ons volledig op het maken van jodiBooks Beauty.

Nieuwe focus website branding na feedback