bv

Een bv is een besloten vennootschap. In tegenstelling tot een eenmanszaak, moet je voor een bv langs een notaris. De notaris maakt een oprichtingsakte op, waarin wordt vermeld wie de eigenaren zijn, hoeveel aandelen er initieel worden uitgegeven en wat het doel van je bedrijf is. Ook staan er een hoop praktische zaken in, zoals hoe vaak je een aandeelhoudersvergadering hebt en wanneer je de jaarrekening opmaakt.

Een bv richt je dus op door aandelen uit te geven via een notaris. Als eigenaar koop je die meteen, waardoor je toch een eigen bedrijf hebt. Heel strikt gezien, ben je letterlijk je eigen baas. De eigenaar neemt namelijk een bestuurder in dienst. Dat ben jij allebei; je bent de eigenaar en de bestuurder. Door de belastingdienst word je nu ook wel een DGA (directeur-grootaandeelhouder) genoemd.

Het voordeel van een bv is dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden. Je kunt overigens wel als bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Ook is een bv meestal duurder dan een eenmanszaak, zeker voor kleinere bedrijven zoals freelancers en zzp’ers. Reken met deze sheet uit wat voor jou het gunstigst is. Meer informatie over de verschillen tussen eenmanszaak en bv: Welke rechtsvorm past bij mij?

« Back to Glossary Index

Leave a Reply