Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is de belasting die iedere natuurlijk persoon moet betalen over zijn of haar inkomen. Dit inkomen wordt onderverdeeld in 3 boxen:

  1. Inkomen uit werk en woning
  2. Inkomen uit aanmerkelijk belang
  3. Inkomen uit sparen en beleggen

Het inkomen in iedere box wordt opgeteld en belast met het geldende tarief. Alles bij elkaar is dit je inkomstenbelasting.

Box 1

In box 1 vinden we de loonbelasting, die je iedere maand betaalt als je in loondienst bent. Heb je een eigen bedrijf (eenmanszaak/zzp’er/freelancer) dan betaal je iedere maand een voorschot inkomstenbelasting. Aan het einde van het jaar kijk je of je kosten hebt gemaakt die je mag aftrekken, of dat je toch nog extra inkomsten hebt gehad.

Je berekent nu hoeveel inkomsten je in totaal hebt ontvangen en hoeveel belasting je nu zou moeten betalen. Van dit bedrag trek je de voorschotten af en voila, je moet bijbetalen of je krijgt geld terug.

Box 2

Als dga heb je een aanmerkelijk belang in een bv (je eigen bedrijf). De bv betaalt dan allereerst jouw loon. Dat is voor jou dus inkomen in box 1. Daarna betaalt de bv vennootschapsbelasting over de winst. Wil je die winst uitkeren naar jezelf als (groot)aandeelhouder, dan betaal je daar in box 2 dividendbelasting over. Als dga kun je dus theoretisch een beetje spelen met je salaris en dividend om er zoveel mogelijk uit te persen. Het gaat overigens niet veel zijn, zonde van de moeite eigenlijk. Meer daarover in dga-salaris.

Box 3

Heb je (veel) vermogen (>€30.360), dan betaal je daar vermogensbelasting over. Daar laten we het even bij, want dit is best een lastige om uit te rekenen.

« Back to Glossary Index

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.