Winst

De winst is het positieve resultaat van je bedrijf, uitgedrukt in geld. Het is dus alles wat overblijft nadat je alle kosten van je baten het afgetrokken. Je boekhouder zal je helpen met het bepalen van welke kosten je mag aftrekken. Zeker in het geval van een eenmanszaak of freelancer kan dit ingewikkeld worden. Je gebruikt waarschijnlijk dingen ook privé.

Strikt gezien hebben we het nu over de bruto winst. Dit zijn dus alle inkomsten van je bedrijf minus alle uitgaven. Over de bruto winst moet je belasting betalen. Bij een eenmanszaak wordt de winst als loon gezien. Je betaalt dan ook loonbelasting. Een bv krijgt geen loon, maar betaalt vennootschapsbelasting. Na het betalen van belasting blijft de netto winst over. Dit is het daadwerkelijke bedrag dat een bedrijf “over”houdt.

We hebben al een keer een post geschreven waarin we het verschil tussen een eenmanszaak en een bv uitleggen. Daarbij hebben we ook een Excelsheet gemaakt, waarmee je kunt uitrekenen welke bedrijfsvorm voor jou financieel het gunstigst is.

« Back to Glossary Index

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.