Cover Image for Hup, doorwerken! jodiBooks bouwt zichzelf niet ;)

Hup, doorwerken! jodiBooks bouwt zichzelf niet ;)

2018 February 234 min read
Diana Koenraadt
Diana Koenraadt

Als software engineer van ons jodiBooks-empire mag ik (Diana) me bezig houden met de implementatie. Het is flink doorwerken geblazen om te zorgen dat jodiBooks doet wat we willen dat het doet. Regelmatig hebben Joep en ik een levendige brainstorm over wat dat dan is: Wat willen we dat jodiBooks doet?

Plan A, B, C ...

Een half jaar geleden begonnen we met het bedenken van een plan. Ingegeven door de vraag van een kennis: "Help, elk kwartaal ben ik drie dagen bezig met orde scheppen in mijn administratie omdat ik naar de boekhouder moet!"

We gingen aan de slag en begonnen met een eenvoudige pagina: Invoeren van wat je verkocht hebt en dit kunnen printen.

Van daar uit ontstond plan A. Ons idee was heel groot: Het zou een website worden die alles kon. Een boekhoud-administratie-financien-belastingpakket! Alles zou zoveel makkelijker worden! :D

Daarna gingen we verder op onderzoek uit. Wat bestaat er al? Welke websites en pakketten zijn er, en hoe werken ze? We leerden meer, lazen boeken en struinden de website van de belastingdienst (drama!) af om uit te vinden wat je nou als ondernemer minimaal moet doen en hoe je dat moet doen. We kwamen er achter dat "alles" toch wel heel erg veel is...

Zo heb je zaken als gebruik van je privé-auto voor zakelijke doeleinden, gebruik van je zakelijke auto voor privé doeleinden. Er is zoiets als "willekeurig afschrijven". Je uitgaven zijn niet alleen maar wel of niet aftrekbaar: Je hebt ook nog gedeeltelijk aftrekbare kosten, gespreid aftrekbare kosten. En ook nog de kosten die ervoor zorgen dat boekhouders brood blijven verdienen: Het Grijze Gebied. Als je het hele boekhouden even laat voor wat het is, dan komen er andere vragen naar voren: De ene ondernemer is de andere niet. De een maakt offertes, de ander niet. De een stuurt zijn klanten facturen, de ander niet. De een werkt thuis, de ander niet. De een heeft een webshop, koopt dingen in en verkoopt die weer. De ander verkoopt geen producten, maar levert juist diensten.

Plan A werd plan B, C en D, daarna ben ik opgehouden met tellen. We hebben heel veel scenario's voorbij zien komen in het afgelopen halfjaar. We hebben daardoor ook heel veel ideeën.

Ondertussen was ik al een hele tijd druk bezig met ontwerpen en implementeren. De uitdaging van software engineering: Rekening houden met de toekomst, maar geen dingen maken die je niet nodig zult hebben! Eum... Gezien ik nog niemand ben tegengekomen die helderziend is, heb ik besloten me dan maar niet schuldig te voelen dat ik deze gave ook niet bezit. Ik heb stukken code geschreven die we, met ons herziene plan (Plan X?) voorlopig niet gaan gebruiken. Ach ja, de realiteit van software: De wereld verandert en je software moet dus meeveranderen.

We hebben inmiddels dus een redelijk idee van waar we met jodiBooks heen willen. Een stip op de horizon.

Planning

Joep houdt zich bezig met ons bedrijfsplan, de financien en de marketing. Ik mag me drukmaken over de website zelf, van database tot user experience.

Dus bij elke blog post die Joep op Facebook, Twitter en Instagram gooit, breekt bij mij het zweet uit. We moeten onze beloftes wel waarmaken natuurlijk! En ik ben, laat ik het maar toegeven, zo'n glas-half-leeg-mens: Ik moet nog dit-en-dit-en-dit-en-dit implementeren! Ik zie al gauw eerst wat jodiBooks nog niet kan.

cumulative flow blog

Intussen hebben we testers die met onze website aan de slag gaan en tevreden zijn met wat het al kan. Ook krijgen we vragen: Kun je dit of dat toevoegen? Ja, natuurlijk! En vervolgens .. tja.. toch weer een zweetdruppeltje: Wat is belangrijker, wat moet eerst?

Om orde in de chaos te scheppen, heb ik een half jaar geleden al meteen een ticket-systeem op onze thuisserver geïnstalleerd. Daarin houden we bij wat jodiBooks moet kunnen en wanneer het dat moet kunnen. Zo blijft het overzichtelijk. :) En als Joep dan iets noemt op Facebook wat we nog nergens in de planning hebben staan, kan ik als koppige software engineer lekker de hakken in het zand zetten en roepen "Hey, dat is nieuw!". Dan volgt weer een "levendige brainstorm" en passen we het ergens in ;)

Dus, ter afsluiting, hier vind je een hele grove planning voor de eerste officiële jodiBooks release. Heb je er vragen of opmerkingen over, aarzel niet en stuur ons een berichtje!