Cover Image for jodiBooks Beauty is een salonpakket

jodiBooks Beauty is een salonpakket

2019 July 79 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Missie

De missie van jodiBooks is: Het bijhouden van de administratie van jouw salon zo simpel mogelijk maken. Nu roept de term 'administratie' nogal wat verwarring op. Vaak wordt gedacht dat dit vanalles met de boekhouding en belasting is. Dat is strikt gezien niet helemaal waar, maar wat doen wij eraan? We zouden iedereen ervan kunnen gaan overtuigen dat je administratie niet hetzelfde is als je boekhouding, maar we kunnen ook toegeven dat het gewoon verwarrend is (dat is het namelijk zeker). Daarom noemen we jodiBooks Beauty vanaf nu een salonpakket.

jodibooks beauty is een salonpakket

Wat is administratie in je salon dan?

Hoe we jodiBooks Beauty ook noemen, een administratiepakket voor beauty-specialisten of gewoon een salonpakket, de functionaliteit, onze missie en onze visie blijven hetzelfde. Je zult namelijk aan het einde van ieder kwartaal naar je boekhouder moeten. Jouw boekhouder heeft gegevens van jou nodig om de boekhouding en je belastingaangifte te kunnen doen. Het verzamelen, sorteren en niet kwijtraken van die gegevens is in wezen je administratie.

Het begint met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Dit kun je doen door al je bonnetjes en facturen in een doos te stoppen en die doos aan je boekhouder te geven. Boekhouders noemen deze manier van verzamelen "de schoenendoos". Als je je boekhouder iets minder werk wilt geven, hou je je inkomsten en uitgaven op je computer bij. Veel mensen doen dit met een Excelsheet die ze zelf maken of van iemand krijgen die daar handig mee is.

Wat je ook kunt doen is een salonpakket gebruiken. Een goed salonpakket past naadloos in je zaak en je zult bijna niet merken dat je het "moet" gebruiken. Bijvoorbeeld: als je klant wilt afrekenen, moet je sowieso uitrekenen hoeveel hij/zij moet betalen. En je zult dit ergens moeten opschrijven voor je boekhouder. Als je dit meteen in een salonpakket doet, hoef je zelf niet te rekenen en kost het bijhouden van deze specifieke administratie geen extra tijd.

Wat is volgens ons een salonpakket

Een salonpakket is dus niet een set opmaakborstels of een set crêmepjes. Het is software op je computer, internet of je telefoon. Deze software is als het ware een assistent in je salon, die jou dagelijks helpt met randzaken (het behandelen van klanten doe je uiteraard liever zelf). Bij alles waarbij je iets zou moeten opschrijven of opzoeken ga je naar je salonpakket. Je maakt er nieuwe afspraken in en kijkt welke je al hebt gemaakt. Je zoekt erin op wat een klant de vorige keer gekocht heeft, maar ook hoeveel je verdiend hebt en wat je dit keer aan je boekhouder moet geven.

Een goed salonpakket is als een persoonlijk assistent in je salon.
"Een goed salonpakket is als een persoonlijk assistent in je salon." Photo by STIL on Unsplash

Als je nu zo'n assistent gaat zoeken kun je er hoop vinden. Zelf hebben we er 10 gevonden, 11 als je jodiBooks Beauty meetelt, en al deze 10 pakketten hebben weer verschillende smaakjes (jodiBooks heeft er maar 1, lekker simpel). We konden uiteindelijk kiezen tussen 38 stuks! Dat is wat veel, dus we hebben ze hier al voor jou vergeleken.

Wat we vooral zagen was dat veel pakketten worden aangeboden als gebruiksvriendelijk, 'met de beauty-specialist als uitgangspunt' en 'binnen een paar uur onder de knie'. Prachtig, maar de enkele die wij echt hebben kunnen testen, vonden wij echt niet makkelijk en simpel. Uiteraard zijn wij bevooroordeeld en natuurlijk vinden wij jodiBooks Beauty veel beter. Maar daarom hebben we ook besloten om iets beters te gaan maken.

Hoe ziet ons ideale pakket eruit

Dus, hoe ziet zo'n beter pakket er dan uit? Ten eerste moet een pakket echt super-gebruiksvriendelijk zijn. Dat betekent in onze filosofie dat je ervoor kiest om er niet alles mee te kunnen doen. Ons ideale salonpakket moet dus zo simpel zijn, dat je geen training nodig hebt om het te kunnen gebruiken. En je moet er geen extra tijd aan kwijt zijn. Het moet passen in de flow van je werk. Bij jodiBooks proberen wij dit voor elkaar te krijgen door:

1. Zo min mogelijk functies erin te stoppen.

Het klinkt zo logisch: hoe minder functies, hoe minder je hoeft te leren gebruiken, maar weinig makers van software kunnen zich inhouden. Pakketten kunnen doorgaans alles, ook dingen die je niet of zelden nodig hebt. Daarnaast zul je voor bijna iedere functie ook iets moeten instellen. Meer functies is dus ook meer instellen. Dat maakt het starten met een pakket alleen maar lastiger.

Wij proberen dus alleen functies toe te voegen die je echt nodig hebt. Dat doen we samen met onze gebruikers. Wij vragen wat ze echt nodig hebben en zij komen zelf met voorstellen van functies die ze graag willen hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld de klanthistorie en labels toegevoegd, omdat dit het werk in de salon echt makkelijker maakte.

2. Zo min mogelijk instelbaar te maken.

Je ontkomt er uiteindelijk niet aan, je zult iets moeten instellen. Al is het maar je naam. In de meeste software, ook salonpakketten, moet je een hoop instellen (of personaliseren) om er alles uit te halen. Dat kan betekenen dat je verdwaalt en er veel te veel tijd mee kwijt bent (dat overkomt mij altijd) of dat je het gewoon negeert en dus niet gebruikt (de Diana manier).

Je kunt natuurlijk ook iemand inhuren om het allemaal voor je in te stellen, maar die persoon moet dan iedere keer langskomen als er iets niet werkt. Dat lijkt ons ook geen prettige oplossing. Waar wij met jodiBooks Beauty voor gekozen hebben is om zo min mogelijk instelbaar te maken. Er is bijvoorbeeld maar één bon template en één factuur template, de betaalmethodes staan vast en we hebben geen product- en behandelingcategorieën.

Tijd over voor leuke dingen

Doordat jodiBooks Beauty zo simpel in gebruik is, kost het jou heel weinig tijd. Je hoeft geen training te doen, niet te oefenen en je hoeft niet meer urenlang alles bij elkaar te zoeken als je naar je boekhouder gaat. Al die bespaarde tijd kun je nu besteden aan iets dat je echt leuk vindt.

De bespaarde tijd kun je nu besteden aan iets leuks
"De bespaarde tijd kun je nu besteden aan iets leuks". Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

Hoe ziet ons ideale pakket er dan uit

We kunnen natuurlijk een pakket maken dat geen functies heeft. Simpeler kan bijna niet, maar dan heb je er ook niks aan. Dus wat moet ons ideale salonpakket nou kunnen? In andere woorden, wat heb jij volgens ons nou echt nodig.

 • Een pakket moet tegenwoordig volledig online zijn, zodat je altijd bij je gegevens kan.
 • Het pakket moet een app hebben, of minstens volledig mobile-ready zijn, zodat je alles kan met je telefoon.
 • Je moet er makkelijk je inkomsten en uitgaven in kunnen bijhouden. Zodat je die nooit meer kwijtraakt en direct kunt zien hoeveel je verdiend hebt.
 • Je wilt je (vaste) klanten erin kunnen zetten, zodat je kunt bijhouden wat hun wensen zijn.
 • In je salonpakket zit een agenda waarin klanten online kunnen reserveren. Dat scheelt jou een hoop plannen en telefoontjes.
 • En je moet al je administratie makkelijk aan je boekhouder kunnen overdragen.

Dit lijstje hebben we ook gebruikt in onze vergelijking.

Dus hoe maken wij van jodiBooks dat ideale salonpakket? Dat is immers onze missie. Ten eerste doen we een hoop dingen niet, zodat we het simpel kunnen houden.

Dit kan jodiBooks dus niet

 • Je kunt geen marketing e-mails versturen (bijvoorbeeld nieuwsbrieven of verjaardagsmails).
 • We laten nog geen uitgebreide cijfers zien. Dus je kunt niet je omzet per week of dag bekijken. Of zien aan welke klant, product of behandeling je het meest verdient.
 • Je kunt geen spaarkaarten bijhouden of deelbetalingen doen.
 • Er is geen voorraadbeheer-optie.
 • We hebben nog geen pinapparaat koppeling.
 • Je zult geen behandelkaarten of -rapporten vinden. Je kunt dus niet per keer bijhouden wat je gedaan hebt.
 • jodiBooks Beauty heeft nog geen agenda (die staat wel op de planning).
 • We bieden eigenlijk geen training aan. Wij denken dat je die niet nodig hebt met jodiBooks. Je kunt ons altijd bellen of appen, dan helpen we je graag.

Maar dit kan jodiBooks wel:

christin hume OQ2OjujcP9o unsplash Photo by Christin Hume on Unsplash
Foto door Christin Hume op Unsplash

Echt gratis uitproberen

Wil je wel eens met eigen ogen zien hoe makkelijk het is? Kijk dan eens in onze demo. Je hoeft dan helemaal geen gegevens achter te laten of een account aan te maken. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat we je gaan bellen of mailen. In de demo kun je echt alles. Nouja, je krijgt geen boekhoudexport e-mail, maar daarvan kun je hier een voorbeeld downloaden: Inkomsten DEEL 1 01-01-2019 tot 31-03-2019.zip.

Lijkt het je wel wat en wil je het langer uitproberen? Bijvoorbeeld om te testen of het echt simpel is. Of om te kijken hoe weinig tijd het gebruiken je nu echt kost. Dan kun je het 3 maanden gratis uitproberen. In die 3 maanden kun je ook je boekhouder een keer mee laten kijken. Maar pas op, misschien moet je het van hem of haar dan wel altijd blijven gebruiken ;)