Cover Image for Knab de voordeligste bank voor zzp'ers?

Knab de voordeligste bank voor zzp'ers?

2018 June 293 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Knab maakt deze week reclame voor hun zakelijke rekening. Ik kon er op de stations in ieder geval niet omheen. Volgens Knab hebben zij de voordeligste rekening voor zzp'ers. Maar is dat ook zo?

IMG 20180629 155431
Reclame van KNAB (juni 2018)

Nou… Ja, Knab is de goedkoopste als je daadwerkelijk gebruik maakt van de 1000 gratis transacties per jaar. Maar haal je dat als zzp'er wel? Een voorbeeld: Als je werkt op basis van facturen, zou je 75-80 facturen per maand moeten versturen (en betaald krijgen) en zelf nog ongeveer 10 rekeningen moeten betalen. Een ander voorbeeld: Heb je een salon/winkel/food truck, dan gebruik je waarschijnlijk een pinautomaatje van iZettle, Sumup, Pinmobile, etc. Je kiest bij hun dan voor 1-2 keer per week uitbetalen en hebt daardoor maar 52-104 transacties per jaar.

Heb jij inderdaad veel minder facturen of een pinautomaatje? Dan zijn dit zijn de goedkoopste rekeningen:

  • Na 1 jaar: 1. ABN Amro, 2. Rabo, 3. Knab
  • Na 2 jaar: 1. ASN, 2. bunq, 3. SNS ZZP
  • Na 3 jaar: 1. ASN, 2. SNS ZZP, 3. Bunq

tabel goedkoopste bank

Er is natuurlijk meer dan geld

Uiteraard hebben we hier alleen gekeken naar standaard rekening activiteiten. Knab en bunq bieden veel meer digitale handigheidjes, zoals koppelingen met webshops en boekhoudpakketten. Grote banken (ABN, Rabo en ING) beginnen langzaam ook extra zaken aan te bieden, zoals het scannen van bonnetjes met de ING app, of rekeningen laten betalen via Tikkie. Werk je met contant geld, dan ben je sowieso het goedkoopste uit bij de grote 3.

De kosten en kortingen zijn van de websites van alle banken. Het kan zijn dat we bepaalde kosten en kortingen over het hoofd hebben gezien. Dat betekent ook (volgens ons) dat ze niet transparant op de website stonden. De berekening is gebaseerd op een fictief geval:

Inkomsten €3000 per maand en 10 te betalen facturen per maand. Per week wordt er 20x gepind en 1x met creditcard betaald. 20 mensen betalen via internet, waarvan 1 iemand betaald met creditcard. Betalingen via pinautomaat lopen via POS provider, betalingen via internet via PSP provider. Bankrekening met creditcard.

De laatste versie van de berekening kan hier worden gedownload: kosten-bankrekening-en-betaalmethodes-2018.xlsx. Meer info over de vergelijkingssheet kun je hier vinden. En hoe hij werkt leggen we hier uit.