Cover Image for Met de billen bloot, deel 2

Met de billen bloot, deel 2

2019 February 163 min read
Diana Koenraadt
Diana Koenraadt

Bah, bugs…

Zoals gezegd, bij jodiBooks doen we aan radical transparency. Ook (of: vooral) als het fouten betreft.

Helaas hadden we er vorige week weer een te pakken. En dit keer was de impact helaas vrij groot.

De eerste hint: Het btw tabelletje

In een eerdere release hebben we in het inkomsten scherm een btw tabelletje toegevoegd.

1 A3SMdUx3bJ5 cq7uPiqCBQ

We kregen vorige week van een klant de opmerking: Het btw tabelletje klopt niet.

Wat was daar gaande? Nou… het inkomsten scherm bestaat, als je veel inkomsten heb ingevoerd, uit meerdere pagina's. Het btw tabelletje telde alleen de eerste pagina! Dus de bedragen in dat tabelletje waren veel te laag. Oeps!

Fout snel gevonden en opgelost: Op woensdagavond hebben we een snelle tussentijdse release gedaan en het verholpen.

Dat was dat… dacht ik

Nu klopt het grafiekje niet!

Een paar dagen later, tijdens een mail wisseling over iets heel anders, liet de klant ons weten dat het PIN bedrag in het grafiekje niet klopt. Huh? Hoezo?

Ik heb onze testdata erbij gepakt, maar zag het probleem niet. Toch maar in de geanonimiseerde database kijken dan maar. Inderdaad, voor sommige klanten kwam de optelsom van de grafiek en de tabel niet overeen.

Uiteindelijk, na heel wat spitten door de code en database queries werd duidelijk wat er mis was. Je kon in een eerdere versie van jodiBooks ook inkomsten voor een anonieme klant invoeren. Maar die inkomsten werden helemaal niet in de lijst of in het grafiekje getoond. En gek genoeg (of: gelukkig, anders hadden we dit probleem niet gevonden) werden ze wel in het btw tabelletje meegeteld.

Aangifte 2018

Wat echt heel erg supervervelend is, is dat ik denk dat deze fout er begin dit jaar al in zat. Klanten die al aangifte hebben gedaan, hebben dus mogelijk te lage inkomsten opgegeven. Ik heb voor elke klant uitgezocht hoe het zat, en ze ingelicht.

Voorkomen

Ik ben op dit moment bezig met het schrijven van wat extra tests om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Ook staan er nog een paar database wijzigingen op de agenda, die dit soort fouten in de toekomst moeten helpen voorkomen.

Tot slot heb ik in het testplan opgenomen dat ons testaccount minstens twee pagina's aan inkomsten (en uitgaven) moet hebben en dat de grafiek en de btw tabel expliciet gecontroleerd moeten worden.

Gelukkig krijg ik daar hulp bij :)

IMG 20190213 WA0001 fb