Cover Image for Nog niet ingeschreven bij de KvK, maar toch jodiBooks gebruiken?

Nog niet ingeschreven bij de KvK, maar toch jodiBooks gebruiken?

2020 February 104 min read
Diana Koenraadt
Diana Koenraadt

Kun je jodiBooks ook gebruiken als je nog niet bent ingeschreven bij de KvK? In 'Oefenen met jodiBooks Beauty' hebben we hierop geantwoord:

  1. jodiBooks is voor ondernemers. Je moet dus ingeschreven staan bij de KvK
  2. we gaan wel iets doen zodat je jodiBooks kunt uitproberen. Bijvoorbeeld als je nog in opleiding bent.

nog in opleiding
Foto door JESHOOTS.COM op Unsplash

Als student gebruik maken van jodiBooks

Op dit moment kan het nog niet. Ja, je zou best op de 'registreren'-knop kunnen drukken, tuurlijk! Die knop kan niet ruiken wie je bent. Maar onze algemene voorwaarden zeggen heel duidelijk dat jodiBooks Beauty voor ondernemers is. Als je je nu registreert, dan "handel je in strijd met de voorwaarden". Kort gezegd, we kunnen je dan blokkeren. Na 3 maanden proefperiode krijg je van onze software een pagina. Daar moet je je KvK- en btw-nummer invullen. Heb je die niet, dan houdt het op.

Wil je jodiBooks Beauty gebruiken voor je opleiding, dan moet jodiBooks openstaan voor 'consumenten'. Zoals we eerder al vertelden, voor consumenten gelden hele andere regels. We moeten ook wat dingen veranderen aan onze software.

Laten we eens kijken wat we moeten veranderen.

Een jodiBooks 'opleidings-proefpakket'

We gaan een speciaal proefpakket maken voor schoonheidsspecialistes die nog in opleiding zijn. Dat pakket kan alles wat het gewone jodiBooks pakket ook kan.

Het verschil zit vooral in de voorwaarden:

  • Jij geeft bij registratie aan dat je in opleiding bent (geen ondernemer dus)
  • Je accepteert bij registratie speciale voorwaarden (voor consumenten)
  • Je uploadt bij registratie je inschrijfbewijs van je opleiding tot schoonheidsspecialiste, kapper, nagelstyliste, of...

Het opleidings-proefpakket is net zoiets als het normale proefpakket: het is 6 maanden gratis. Je krijgt voordat het verloopt een waarschuwing in je dashboard. Als je het opleidings-proefpakket wilt blijven gebruiken, dan zul je ons een e-mail moeten sturen. Wij kijken dan of we je opleidings-proefpakket verlengen. Zo niet, dan moet je een betaald pakket afsluiten om door te gaan met jodiBooks Beauty. En dan heb je een KvK- en btw-nummer nodig.

Aangepaste algemene voorwaarden

De verwerkersovereenkomst wijzigt niet: ook als student ben je gewoon verantwoordelijk voor de gegevens die je in jodiBooks Beauty invult. Onze privacyverklaring blijft ook hetzelfde. We zullen onze algemene voorwaarden wel moeten aanpassen.

Betalingen

Omdat dit nieuwe pakket gratis is, lijken de artikelen over betaling niet zo interessant. Maar we nemen ze toch onder de loep: er zijn in de wet regels over wat wel en niet mag. Als we dit pakket alsnog betaald willen maken, dan moeten we ons daar aan houden. Bij consumenten mag je bijvoorbeeld de prijs niet binnen 3 maanden verhogen. Ook wordt op allerlei websites ons aangeraden om duidelijk te zijn over hoe vaak wij de prijswijziging maximaal mogen doen. Bijvoorbeeld niet vaker dan 1x per jaar.

Er staat nog een artikel in onze algemene voorwaarden wat waarschijnlijk niet okee is. Dat is artikel 6.12. Als jij vindt dat we een fout bedrag hebben afgeschreven van je rekening, dan kun je bezwaar maken. In dat artikel zeggen we dat je, terwijl je wacht op ons antwoord, je andere betalingen niet mag uitstellen. Maar bij consumenten mogen dit soort artikelen niet. Want dat is nou net het enige wat een consument kan doen: dreigen niet te betalen.

Aansprakelijkheid

Ook moeten we artikelen over aansprakelijkheid aanpassen: we mogen niet zeggen dat als je schade lijdt door iets wat wij gedaan hebben, dat we jouw schade niet vergoeden, of maar een deel ervan. Als een consument schade lijdt, bijvoorbeeld doordat zijn koffie-apparaat explodeert, moet het bedrijf dat oplossen. In ons geval gaat het om je administratie. Maar we gaan natuurlijk wel heel duidelijk in de voorwaarden zetten dat dit speciale proefpakket alleen gebruikt mag worden voor je opleiding. Bovenaan deze documenten komt bij "Jij/Jou/Jouw" ook te staan dat je consument bent, ofwel "niet handelend in de uitvoering van een beroep of bedrijf". We weten nog niet hoe we het precies moeten opschrijven, maar als je met dit pakket toch een salon runt, dan is dat echt niet okee.

Uiteindelijk maakt het voor het gebruik van jodiBooks niet uit. De knoppen blijven hetzelfde. De grafiekjes blijven bestaan. En de app blijft hetzelfde werken. Dus daar merk je niet veel van. Maar toch moet er in de achtergrond weer gewerkt worden om dit voor elkaar te krijgen. We houden je op de hoogte!