Cover Image for Op zoek naar een Mac

Op zoek naar een Mac

2019 December 164 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Wij zijn echte Windows en Android mensen. Tot begin dit jaar hadden we zelfs nog nooit een Apple product in ons bezit gehad. Maar, als je een app gaat maken voor iPhones, kom je er niet meer omheen. Eerst dachten we nog dat we aan een iPhone genoeg hadden om de app te testen, maar toen we de app wilden publiceren liepen we tegen de Apple muur aan en moesten we toch echt op zoek naar een Mac.

de jodibooks mac mini
Nog netjes ingepakt, maar daar is ie dan, de jodiMac.

Hoe zit dat nou? Waarom hebben we een Mac nodig? En waarom hadden we er (nog) geen?

Je kunt software (apps) maken die werkt op alle systemen (Windows, Linux, Mac, iOS, Android) of je maakt specifieke apps. Beide hebben voor- en nadelen. In het eerste geval hoef je niet voor ieder systeem iets nieuws te maken. Ons dashboard is daar een voorbeeld van. Het maakt niet uit met welk apparaat je inlogt, zolang je een relatief moderne browser hebt, werkt het.

Het nadeel is dat je ook geen gebruik kunt maken van specifieke handigheidjes. Mede daarom zijn we een app gaan maken. Voordat wij begonnen aan die app hebben we gekeken hoe we dit het beste konden aanpakken, zodat we niet twee apps hoefden te maken (iOS en Android). Dat leek met Expo helemaal goed te komen. Leek, want toen we de app wilden uploaden naar de appstore van Apple, kregen we een vervelende melding.

macOS only
Uploaden naar de appstore kan met "macOS only"

Een Mac zoeken deel 1

Helaas, we kunnen dus niet zonder een Mac. Heel vervelend want Macs zijn best duur. Eerlijk gezegd vinden we het ontzettend kut van Apple, maarja daar doen we niks aan. Du, wat hebben we nodig dan nodig?

Om een app te uploaden heb je een Mac met Xcode nodig. Xcode is het ontwikkel (programmeer) platform van Apple. En precies dit Xcode werkt alleen op Macs. Je kunt natuurlijk op meerdere manieren een Mac gebruiken.

Eerst zijn we op zoek gegaan naar een leenmac. Heeft iemand in onze vrienden- en kennissenkring misschien eentje "over" die we kunnen lenen? Dat lenen ging hem uiteindelijk niet worden, want voordat een app helemaal is goedgekeurd door Apple, kun je zomaar een paar maanden verder zijn. Zolang kon niemand zijn Mac missen.

Huren dan? Allereerst heb je dan hetzelfde probleem. Hoe lang heb je hem nodig? Er bestaat tegenwoordig ook zoiets als Mac-in-the-cloud. Je kunt dan per uur een Mac huren. Dat leek een goede oplossing, want $1 per uur is niet veel. Toch hebben we dat ook niet gedaan, want je moet dan iedere keer opnieuw je Mac configureren. Daar ben je sowieso al een paar uur zoet mee.

wolken
Foto door Alex Machado op Unsplash

Een Mac zoeken deel 2

Lenen of huren was dus niet handig. Dan zullen we toch echt een moeten kopen, maar een nieuwe Mac mini kost al gauw €1000+. Dat geld hebben we niet, waardoor we dus op zoek moesten naar een tweedehands. Op naar Marktplaats en Tweakers.

Na een weekend zoeken en vergelijken, zocht Joep er een uit. Er werd een prijs en verzenddatum afgesproken, en het geld overgemaakt. En dat was het...twee dagen later niks. Drie dagen later nog steeds geen reactie en een onvindbaar account. Kut, opgelicht.

Marktplaats en de politie hebben een mooie site waarop ze uitleggen waar je op moet letten als je iets koopt. Die had ik eerder moeten vinden. Ach ja, aangifte gedaan, weer van geleerd en verder. Je kunt er niks meer aan doen, behalve de volgende keer wel luisteren naar je gevoel. Als dat zegt dat iets niet ok is, ook al weet je rationeel niet wat...niet doen!

De tweede poging ging soepeler. Via Marktplaats vond ik Mac Express. Het lijkt een klein bedrijfje dat handelt in tweedehands Macs. Maar klein of niet, ze hebben een nette website en niet eens zo heel dure Macs. Andere tweedehands Apple winkels zijn stukken duurder.

Daar is ie!

Vandaag kwam hij dan eindelijk binnen, heel netjes en degelijk ingepakt. Zaterdag was de planning, maar PostNL had vertraging. Ondertussen ben ik al ruim twee uur bezig met installeren en heb nog niks kunnen doen. Een Mac kopen in plaats van huren lijkt dus een heel goede keuze te zijn geweest.

xcode window