JjodiBooks Wiki Hulp bij je bedrijfsadministratiePersonal webpage made easy

Random bedrijfsideeën

2018 May 1012 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Ideeën waar wij niet aan gaan beginnen. Go for it, take it! Ze zijn gratis.

(test) report template generator

Het idee: Als (software) engineer moet je vaak testen of iets werkt zoals je het bedacht hebt. Je collega's moeten ook snappen wat je wilde testen en hoe je het gedaan hebt. Hiervoor moet je iedere keer een nieuw rapport schrijven, waarin je veel stukken knipt en plakt uit vorige testplannen en -rapporten. Een template generator zou dit proces van knippen en plakken juist moeten automatiseren, zodat engineers minder tijd kwijt zijn en de rapporten en plannen consistenter zijn.

Waarom niet: Je bent afhankelijk van managers en werkgevers. Engineers zullen de voordelen zien, maar om voldoende aan te kunnen tonen hoeveel tijd, en dus geld, er bespaard kan worden kost veel tijd. Ook ben je veel tijd kwijt met klant specifieke aanpassingen en het geven van cursussen.

Autodealer beoordelings site

Het idee: Autodealers hebben niet het beste imago. Of dit terecht is laten we even in het midden. Het vervelende aan het kopen van een 2e hands auto is dat je nooit weet hoe goed deze is onderhouden. Ook weet je niet hoe goed de service is van de garage waar je hem gekocht hebt.

Stel er zou een website zijn waarop je kunt bijhouden hoe lang iemand een auto heeft. We gaan ervanuit dat jij je auto langer houdt als je tevreden bent met je aankoop (de verkoper heeft jou dus een auto verkocht die bij je past) en je auto gaat waarschijnlijk niet vaak kapot. Als veel mensen dit doen, zullen garages met goede service en auto's er na verloop van tijd steeds beter uitkomen. Iemand die auto's met gebreken verkoopt en mensen vooral duurdere auto's aansmeert, zal gemiddeld lager scoren

Waarom niet: De vraag is of mensen hier behoefte aan hebben. Er zijn al enkele initiatieven, maar geen enkele is echt bekend. Dit kan zijn omdat er geen behoefte aan is, of dat het niet goed wordt uitgevoerd. Ook ben je afhankelijk van de medewerking van verkoopgarages. Maar de verkopers die hun zaken op orde hebben, zullen zich graag aan willen sluiten. Daarnaast zijn wij geen autoliefhebbers en hebben we weinig verstand van auto's. Het motiveert ons dus niet genoeg. Hopelijk iemand anders wel.

Automatisch/intelligent kattenspeeltje

Het idee: Wij hebben binnenkatten. Die komen dus nooit buiten en krijgen ook weinig beweging en stimulatie. Het zou goed voor ze zijn als ze wat vaker moeten rennen of hun reflexen zouden gebruiken. Normale speeltjes zijn echter statisch of te voorspelbaar. Het beste zou een speeltje zijn dat reageert op de kat. Hoe? Geen idee.

Waarom niet: er bestaan al speeltjes, dus er is zeker behoefte aan. Deze zijn meestal nog "stom" in de zin dat je ze zelf moet besturen. Wij hebben het niet gedaan omdat je er elektronica voor moet ontwerpen, waar we allebei geen verstand van hebben. Het zou te veel tijd kosten om dat te leren. Wij hopen nog steeds dat er een elektrotechnicus met katten is die dit wil uitwerken.

Catcam

Het idee: Een camerasysteem die je katten (of hond) in huis volgt en filmt als ze bewegen. Enerzijds om te weten dat ze in orde zijn als je op vakantie bent. Anderzijds omdat het ons hilarisch lijkt om terug te kijken wat ze hebben uitgespookt als wij in bed liggen.

Waarom niet: Er zijn al camera's voor in huis, maar belangrijker is de vraag hoeveel mensen speciaal camera's gaan ophangen voor hun katten (of honden). Misschien beter om er alleen een stukje software voor te schrijven, maar dan ben je wel afhankelijk van de camerafabrikanten.

Crowdsource / freelance vertaalbureau

Het idee: Wij kunnen Nederlands en Engels, maar als wij onze website en handleidingen in een andere taal willen hebben, hebben we vertalers nodig. Er zijn genoeg mensen die een taal machtig zijn, maar er zijn maar weinig die "alle" talen aankunnen. Als je als klein bedrijf echter je handleiding in meerdere talen wilt laten vertalen, wil je niet meerdere mensen moeten zoeken.

Er zijn wel vertaalbureau's, maar die werken allemaal handmatig. Dit crowdsource vertaalbureau zou juist automatisch stukken tekst opknippen en freelancers stukken tekst van een gedefinieerde lengte laten vertalen. Het koppelt als het ware freelancers aan opdrachtgevers, maar maakt het daarnaast ook nog eens heel flexibel. Een freelancer hoeft geen hele handleiding in een keer te doen, maar een hele groep doet kleine stukjes.

Waarom niet: Het kost heel veel tijd om genoeg mensen in te huren en aan het werk te houden. Wij weten ook niet hoe je een controle inbouwt die ervoor zorgt dat de verschillende stukken op elkaar aansluiten en de volledige vertaling correct is.

Het lijkt er ook op dat er al een service is: bablic.com

Kinder milestones (opvoed website)

Het idee: Je hebt of wilt kinderen, maar waar moet je op letten bij het opvoeden. Er zijn zoveel boeken over, die allemaal ongeveer hetzelfde of juist hele andere adviezen geven. Maar die ga je toch niet allemaal lezen, laat staan onthouden wat erin stond. Wat als er een website is waarop je de hulp krijgt bij de opvoeding, net zoals er websites zijn die je helpen met sporten? Dit klinkt misschien alsof een kind opvoeden dezelfde waarde heeft als sporten, maar zo bedoelen we het niet.

Deze website weet hoe oud je kind is, en geeft advies over wat op die leeftijd normaal is, waar je op moet letten en wat je wel en niet moet doen. Het is een soort digitale nanny. Je krijgt bitesized stukjes over wanneer normaal de eerste tandjes doorkomen of wanneer gemiddeld gezien de eerste woordjes gezegd worden. Maar ook tips over hoe je om moet gaan met kinderen die te druk zijn of wat je het beste kunt doen als ze hun huiswerk niet maken. Hoe je kunt zien dat er iets aan de hand is.

Als je dit weet te koppelen aan bedrijven die hun babyspullen, speelgoed, schoolspullen, opvoedboeken willen aanbieden via jouw site met een zeer specifiek publiek, heeft dit veel potentie.

Waarom niet: Het lijkt ons een geweldig idee. Wij weten zelf namelijk niks van kinderen en opvoeden. Dat is ook meteen de reden waarom wij het niet gaan doen. Hoe kunnen wij mensen adviseren als we het zelf niet weten en geen ervaring hebben?

Hardloop "google glass" (app)

Het idee: Joep is een fanatiek hardloper en houdt al jaren via een app bij hoe lang, hoe ver en hoe snel hij loopt. Deze apps geven je deze informatie doorgaans iedere 2–5 minuten (via een koptelefoon). Het zou handiger zijn als je dit via een bril (of goed horloge) kunt zien. De techniek is er, de hardloop- en muziekapps zijn er, maar er is geen app waarmee je zelf kunt bepalen wat je ziet.

Waarom niet: Het grote nadeel van dit idee is dat je aan de ene kant afhankelijk bent van de hardware leveranciers die op ieder moment hun spullen en software kunnen wijzigen. Aan de andere kant, kunnen muziek- en hardloopapps zelf bepalen of ze hun gegevens wel aan jouw app willen geven. Je bent dus volledig afhankelijk van andere bedrijven. Zodra zij hun software wijzigen, is jouw app waardeloos geworden en moet je opnieuw beginnen.

Kassasysteem

Het idee: Als wij in een restaurant hebben gegeten, vinden wij het altijd een beetje awkward om bij het pinnen te zeggen: "Maak er maar €… van". Geef je niet te weinig? Of te veel? Daarom wilden we een kassasysteem maken, waarbij je aan tafel kon pinnen en discreet fooi kon geven.

Waarom niet: Na een business trip naar Amerika, kwam Joep erachter dat die kassa's allang bestaan. Ze worden alleen in Nederland nog niet veel gebruikt. De behoefte was dus laag om een nieuw systeem te maken. Het systeem verkopen en promoten is een ander verhaal, maar dat zagen wij ons niet doen.

Laptop lease

Het idee: Een zzp'er of ander klein bedrijf wil een cursus geven, maar heeft daarvoor 10 laptops nodig. Deze zou hij dan kunnen huren. Of hij leaset een laptop voor zichzelf, en krijgt een nieuwe zodra er iets aan kapot gaat of Windows vastloopt. Op die manier ben je altijd verzekerd van een werkende computer.

Waarom niet: Die laptops moeten dan wel allemaal gekocht worden en daar is een flinke investering voor nodig. Wij hadden geen zin om dat risico te nemen.

Het idee: Een indoor navigatiesysteem voor winkels. Hoe vaak sta jij in de supermarkt en kun je de courgette niet vinden? Of de kabelhaakjes in de bouwmarkt? Een app of apparaatje dat jou door de winkel leidt zou een hoop frustratie en tijd schelen.

Waarom niet: Wij hebben de elektrotechnische kennis niet om dit te bouwen. En dit systeem moet (waarschijnlijk) voor iedere winkel op maat gemaakt worden.

Online agenda (gmail alternatief)

Het idee: Al onze afspraken staan in de google agenda. Dat werkt ontzettend fijn, technisch werkt het perfect en afspraken zijn overal in te zien. Het is alleen irritant dat Google nu dus weet wat we doen en waar we zijn. Je privacy is niet gewaarborgd. Een agenda die wel je privacy respecteert zou een welkom alternatief zijn.

Waarom niet: Het is relatief simpel om te maken. Dus iedere programmeur zou een agenda kunnen bouwen. We verwachten eigenlijk dat bestaande bedrijven dit al zullen gaan maken en daar kunnen we niet tegenop concurreren.

Online notaris

Het idee: Waarom zou je voor standaarddocumenten nog naar een (dure) notaris moeten? Prijzen worden vrijwel nooit vermeld, dus van tevoren weet je ook niet wat het gaat kosten. Een site die je begeleidt bij het vinden van de juiste documenten en je eventueel doorverwijst naar een lokale notaris zou in ieder geval het vinden van informatie al moeten verbeteren. Daarnaast zou deze site transparant zijn over kosten. Dus van tevoren weet je welke documenten nodig zijn, wat ze kosten en of er "maatwerk" aan te pas moet komen.

Waarom niet: Wij hebben niet genoeg kennis over juridische zaken. Hema heeft ook al een dergelijke service (niet onderzocht door ons).

Plant water systeem

Het idee: Wij hebben geen tuin en moeten het doen met een balkon. Dat balkon is wel groot genoeg om wat bakken met planten op te zetten, maar die drogen snel uit. Een automatisch bewateringssysteem (ook voor binnen) zou dit moeten voorkomen. Ook handig als je op vakantie bent.

Waarom niet: Wij betwijfelen of er voldoende behoefte aan is. Gardena heeft wel iets dergelijks, maar dat is erg duur en meet niet of er wel water nodig is. Er is dus zeker nog wat te verbeteren.

Serverwaterkoeling met flexibele heat pipes

Het idee: Een idee voor technische en computer geeks. Op dit moment worden servers gekoeld door er koude lucht doorheen te blazen. Dat maakt een hoop kabaal, kost veel stroom en de ventilatoren kunnen kapotgaan. Een andere manier om de warmte af te voeren is met heatpipes. Alle warmte producerende componenten (processor, chips) voeren zo hun warmte af naar een gedeeld koelblok achter de server, waarop gemakkelijk een groot koellichaam of waterkoeling kan worden aangesloten.

Waarom niet: Hoewel servers gestandaardiseerd zijn, is iedere server anders ingedeeld. De heat pipes moeten dus flexibel zijn. Dat is technisch al moeilijker. Ook moet de serverruimte worden aangepast. De lucht stroming moet anders (minder lucht door de servers, meer achterlangs). We zijn dus heel erg afhankelijk van andere bedrijven.

Vochtsensoren plantenbakken

Het idee: Wanneer moet je een plant watergeven? En hoeveel dan? Een sensor, die je bij een plant in de aarde steekt en die een update stuurt naar je smartphone als de plant water nodig heeft, zou daarbij moeten helpen. De bijbehorende app dan ook laat zien hoeveel water. De sensor zou idealiter op zonne-energie werken.

Ook kunnen er sensoren worden toegevoegd die meten of er nog genoeg voedingsstoffen in de grond zitten en of de plant te veel of te weinig licht krijgt. Dit alles zou aan een database gekoppeld kunnen worden die door gebruikers wordt bijgehouden (a la wikipedia).

Waarom niet: Weer die elektrokennis. We zijn begonnen met een prototype schakeling, maar we lopen al vast op het zonnepaneeltje. Laat iemand dit bouwen! Het zou zoveel plantenleed schelen.

Website met gestructureerde moestuininfo

Het idee: Wij hebben op ons balkon een minimoestuintje waar we tomaten, courgette en paprika's willen kweken. We hebben alleen allebei geen flauw idee hoe je die planten moet verzorgen. Er zijn al veel websites en blogs, dus die informatie is zeker te vinden, maar nergens staat het gestructureerd.

Waarom niet: Iedereen met groene vingers kan dit veel beter dan wij dat zouden kunnen.

Weeskaartjes website

Het idee: Weeskaartjes zijn bijvoorbeeld kerstkaartjes die verkeerd geadresseerd of bezorgd zijn. Via de website zou je dan kunnen aangeven dat jij een verkeerd kaartje hebt gekregen en de originele ontvanger (of afzender) kan er dan alsnog voor zorgen dat het kaartje op het juiste adres komt.

Waarom niet: Het leek ons een sympathiek idee, maar we konden ons niet voorstellen dat mensen gaan betalen om het kaartje opnieuw op te sturen, laat staan dat degene voor wie het kaartje niet is, de moeite neemt om een postzegel te plakken en opnieuw op de post te doen.

Wijn/bier/kruiden eten/drank combinaties

Het idee: Welke kruiden passen er bij elkaar? En welke drank (wijn/bier) past er bij welke ingredienten? Wat zijn goede combinaties van groenten en vlees? Wij zouden wel een website willen waarop je invoert: "tomaat, biefstuk en aardappel", en dat je dan suggesties krijgt voor recepten.

Waarom niet: Wij zijn geen fijnproevers. Anders hadden we deze combinaties allang geweten. Dus wij zijn volledig afhankelijk van de recepten en combinaties van andere mensen en hun wil om ze via onze website te delen.