JjodiBooks Blog Verhalen vanuit jodiBooksHQPersonal webpage made easy

Vooroordelen over een eigen bedrijf

2018 January 83 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Vooroordelen eigen bedrijf

Sinds we vrienden en familie vertellen over onze plannen, het oprichten van een eigen bedrijf, krijgen we grofweg twee reacties. De eerste groep is super enthousiast. Ze zien meteen de potentie van ons product (dat hoeven ze ons natuurlijk niet te vertellen *optimism bias alert*) en ze wensen ons veel plezier en succes.

Maar, er is ook een tweede groep. Deze mensen zijn wat terughoudender en zien overal uitzonderingen. Deze uitzonderingen moeten dan aantonen dat ons product helemaal niet zo simpel is. Niet dat wij ooit beweerd hebben dat het simpel zou zijn overigens. Ook maken ze zich zorgen om wat er gaat gebeuren als je failliet gaat (en bedankt).

Wat wij hiervan geleerd hebben is dat er drie vooroordelen zijn over het hebben van een eigen bedrijf:

  1. het is veel werk en kost veel tijd
  2. het geeft veel vrijheid
  3. het is moeilijk

Mindset

Nu is het maar net in welke mindset je zit, hoe je de eerste 2 vooroordelen interpreteert. De eerste groep zal niet ontkennen dat een eigen bedrijf niet veel werk is, integendeel. Maar ze ziet ook dat een eigen bedrijf je de vrijheid geeft om te doen wat jij nodig vindt, wanneer jij dat wilt. Echter zal de tweede groep een eigen bedrijf associƫren met veel werk en weinig vrije tijd, dus weinig vrijheid.

Het is prima dat mensen verschillend denken over een eigen bedrijf. De een kiest voor een baan met de zekerheid dat de avonden en weekenden vrij zijn. Terwijl de ander liever de vrijheid heeft om zijn eigen werkzaamheden te kiezen en alle vrije uren te gebruiken om het eigen bedrijf uit te laten groeien tot een miljardenbedrijf. En de rest zit daar ergens tussenin.

Onacceptabel

Zolang iemand ervoor kiest om niet voor zichzelf te beginnen omdat hij of zij de perfecte baan heeft, of zolang iemand zzp'er blijft om tijd over te houden voor Netflix, hobby's en familie, vinden wij dat helemaal ok. Wat niet ok is, is het derde vooroordeel. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om wanneer hij of zij dat wil een eigen bedrijf op te richten en te laten groeien. Maar helaas is een bedrijf oprichten soms best ingewikkeld.

Dat vinden wij raar en eigenlijk onacceptabel. Wij vinden dat het oprichten en uitbouwen van je eigen bedrijf supersimpel moet zijn, zodat iedereen een bedrijf kan oprichten en iedereen zijn ambities kan waarmaken. Ons doel is dat niemand ooit nog zijn dromen niet waarmaakt, omdat de (verplichte) bijzaken te moeilijk waren. Volg daarom ons stappenplan en lees mee hoe wij het er vanaf brengen.