Cover Image for Waarom jodiBooks?

Waarom jodiBooks?

2019 November 58 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Het speelde al heel lang door ons hoofd en we spraken er vaak over. Iets klopt er niet. We hadden allebei een goede baan, een goed salaris en deden precies waar we voor gestudeerd hadden. Maar toch voelde het niet goed. Er klopte iets niet, er miste iets. Iets dat we niet goed konden omschrijven.

Een boek dat ons op weg heeft geholpen is "Drive" van Daniel Pink. Hij beschrijft dat iedereen op zoek is naar autonomie, meesterschap en een doel (autonomy, mastery and purpose). Dat waren alle 3 dingen die we misten. We hadden niet de vrijheid om onze eigen beslissingen te nemen (autonomie), altijd weer deadlines zodat we nooit echt iets goeds en moois konden maken (meesterschap) en geen idee waarvoor we het deden (doel).

In 2017 besloten we dus: we willen een eigen bedrijf. Dat geeft ons autonomie, we beslissen zelf hoe goed we het doen en we hebben een duidelijk doel: mensen helpen met financiën en computerdingen. Dat klinkt prachtig, maar waarom wilden we dat dan? Daar hadden we niet de woorden voor, dus zijn we maar gewoon begonnen met wat goed voelde.

Doe wat goed voelt.
Foto door Fernando Brasil op Unsplash

Frustrerend

We hadden absoluut niet de illusie dat een eigen bedrijf makkelijk zou zijn. Het zou hard werken worden en hoewel dat soms zwaarder is dan verwacht, is dat niet echt een probleem.

Wat we totaal niet verwacht hadden is wat er allemaal bij komt kijken. Er zijn zoveel randzaken, waar je je als bedrijf of zzp'er mee bezig moet houden. Je moet een bedrijf oprichten (KvK), een administratie bijhouden, belastingaangiftes doen, verzekeringen regelen, marketing doen (een website en/of social media, netwerken), (potentiële) klanten zoeken en ermee afspreken. De lijst is zoooo lang en dan ben je nog niet aan "je echte werk" begonnen.

Dit kost allemaal een hoop tijd en dat is soms best frustrerend. We willen mensen helpen, daar moeten we wel wat voor doen, maar we zijn vooral bezig met formuliertjes en randzaken.

Wat ons echter nog meer frustreerde is hoe onduidelijk dit allemaal vaak is. Je moet zoveel maar zelf uitzoeken en bestuderen, voordat je überhaupt met de randzaken kunt beginnen. Laat staan dat je nog tijd overhoudt voor dat echte werk. Waarom is het allemaal zo onduidelijk? Waarom ben ik zoveel tijd kwijt?

Waarom zijn we zoveel tijd kwijt met randzaken?
Foto door Brad Neathery op Unsplash

Expres onduidelijk?

We hebben soms het gevoel dat mensen en bedrijven expres onduidelijk zijn. Zolang ze jou en ons niet uitleggen hoe het werkt, hebben we hen nodig en kunnen ze dus geld aan ons verdienen. Dat klinkt misschien als een complot, maar ik denk dat het niet bewust zo gebeurt. Het komt vanuit een gevoel van onzekerheid.

Het eerste waar je tegenaan loopt, als je de randzaken gaat uitzoeken, is een muur van jargon. Kijk, we hebben geen hekel aan jargon. We snappen waarom het er is. Jargon maakt communiceren tussen collega's en binnen een beroepsgroep veel efficiënter. Je kunt dan met minder woorden uitleggen wat je bedoelt. Wij gebruiken zelf dagelijks jargon.

Maar, dat jargon wordt vervolgens ook gebruikt om aan ons leken uit te leggen hoe iets werkt. Wil je dus iets uitzoeken, dan ben je meer tijd kwijt aan zoeken naar de betekenis van woorden, dan aan het probleem.

Onzekerheid

Ik snap dat het moeilijk is om in gewone taal iets uit te leggen, maar probeer het op zijn minst. Ik wil ook absoluut niet beweren dat professionals me niet willen helpen. De meeste willen oprecht hun kennis en kunde inzetten om mij te helpen. Ze zien het gewoon niet dat ze het "expres" moeilijk houden.

Als je echt diep gaat graven naar hoe iets werkt, is het meestal echt niet moeilijk. Vaak is het zelfs heel simpel. Ik denk dan ook dat het expres moeilijk en vaag wordt gehouden, omdat mensen bang zijn voor die paar moeilijke (uitzonderings) gevallen. Ze laten alleen zien wat ze willen dat je ziet.

Wij gaan de tools maken die jou je vrijheid teruggeven
Foto door photo-nic.co.uk nic op Unsplash

Bijvoorbeeld: het doen van btw-aangifte is voor heel veel kleine bedrijven (en zzp'ers) eigenlijk echt supermakkelijk. Het valt zelfs heel goed te automatiseren. Het gebeurt alleen niet omdat een paar uitzonderingen werken met een 0% btw-tarief of met internationaal verleggen. Heb je daar nog nooit van gehoord? Dan bewijst dat dus mijn punt.

Mensen verschuilen zich graag achter jargon en moeilijk uitleg om hun eigen onzekerheid te verbergen. Als jij het niet snapt, zie je dus ook niet dat zij het niet helemaal snappen. En als jij het dan maar uitbesteedt aan hun, betekent dat dus dat zij slimmer en dus waardevol zijn. Het klinkt misschien wantrouwig, maar we hebben het regelmatig met eigen ogen zien gebeuren.

Jullie helpen door onszelf te helpen

Waar wij vaak tegenaan lopen als we zoeken hoe we iets moeten doen, of het nou het invoeren van een factuur of het publiceren van een app is, is dat het niet duidelijk wordt uitgelegd. Er worden altijd heel specifieke voorbeelden bijgehaald (die uiteraard niet zijn wat jij hebt) of de uitleg is veel te algemeen.

Ons motto (nouja, een van onze motto's) is dan ook: "leg het nou gewoon uit, de ander is niet dom". Ga altijd op zoek naar een manier om het uit te leggen die de ander wel snapt. Die ander gaat echt niet je baan/werk afpakken. Waarom zou ze? Ze besteedt haar tijd echt liever aan haar eigen werk dan aan randzaken.

Wij geloven oprecht dat, als je eerlijk en transparant bent over wat je wel weet en waar je zelf ook over twijfelt, je altijd blijft zoeken naar duidelijkere uitleg, ze graag zaken met je doen. Dat geloven we, omdat we dat zelf ook doen. Wij doen liever zaken met AWS dan met Azure, want AWS is duidelijker (hoewel Azure misschien beter aansluit bij onze behoeftes).

Wij maken ons eigen werk makkelijker en daarmee ook jouw werk.
Foto door Kevin Ku op Unsplash

Onze frustraties en kwaadheid over al die onduidelijkheden met randzaken gebruiken wij om jodiBooks te maken. Alles wat we met veel pijn en moeite leren, zetten we op een of andere manier om naar iets dat onszelf helpt. Daar leren we weer van, zodat we uiteindelijk iets kunnen maken dat andere mensen, jullie, echt helpt.

Dus, waarom jodiBooks?

Het voor de hand liggende antwoord is dat randzaken niet voor niks randzaken heten en dat wij het beter kunnen. jodiBooks maakt er weer echt randzaken van. Dat is zeker een argument. Als we niet denken het beter te kunnen, waarom zouden we het dan überhaupt proberen? Maar er zit meer achter, het gaat dieper.

Wij willen iedereen hun vrijheid teruggeven.

  • De vrijheid om na je werk te doen wat jij wilt doen. Je moet niet nog al die randzaken hoeven af te handelen.
  • De vrijheid om op vakantie ook echt op vakantie te zijn.
  • De mentale vrijheid omdat je niet gestresst bent om al die randzaken.
  • De vrijheid om ervoor te kiezen al je randzaken volledig te automatiseren.
  • De vrijheid om juist te leren hoe die randzaken werken, zonder (jargon)woordenboek, en helemaal te optimaliseren voor jou.
  • Maar ook de vrijheid om je baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen. Je moet het niet niet doen omdat je bang bent voor al die randzaken.

Wij geven jou de vrijheid om te doen wat jij wilt doen.
Foto door Jed Villejo op Unsplash

Om transparant te zijn: Daar zijn we nog lang niet. Het ontwikkelen van de tools en diensten die dit mogelijk moeten maken gaat jaaaaren duren. We hebben ook nog geen idee wat die tools en diensten precies moeten zijn, hoe we ze gaan maken en hoe de wereld eruit gaat zien. Blijven we met pasjes betalen of gebruiken we over 5 jaar alleen nog maar Tikkies?

En dan hebben we het alleen nog maar voor beautyspecialisten gedaan. Creatievelingen, handige harries (bouwvakkers, schilders, loodgieters), leraren, (auto)monteurs, bezorgers, IT'ers en noem maar op willen we ook helpen. We hebben nog een hoop te doen.