Cover Image for Werk en een eigen bedrijf

Werk en een eigen bedrijf

2018 September 107 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Ik ben een mechanical engineer, ofwel werktuigbouwer. Momenteel werk ik bij Nordson in Deurne (NL). Daar ontwerp ik, heel kort door de bocht, machines die vloeistoffen op printplaten aanbrengen. Het is doorgaans leuk werk, maar toch voelt het niet helemaal goed. Wat het precies is weet ik niet.

Het voelt ergens niet alsof ik iets ontwerp waar ik echt achter sta. Ik maak dingen voor de verkopers of management, niet omdat ik het zelf het beste en leukste idee vind. Ik doe mijn best om daar verandering in te brengen, maar dat gaat langzaam en stroef. Als er überhaupt al iets gebeurt.

Onder andere daarom ben ik samen met Diana een eigen bedrijf begonnen. Na 7 jaar werknemer te zijn geweest, wil ik nu dingen maken waar ik zelf achter sta. Waar ik zelf voor gekozen heb. En waarin ik mijn eigen fouten maak. Dat wil overigens niet zeggen dat ik nu mijn baan de rug toekeer.

Onderweg naar mijn werk

Weet mijn baas ervan?

Ja, hij weet niet precies wat ik doe (zijn baas overigens weer wel), maar hij weet dat ik met jodiBooks bezig ben. Ik kan het wel proberen te verbergen, maar hoe doe je dat als je Facebook en LinkedIn wilt gebruiken om klanten te bereiken? Ik zie het zo: Als je baas er problemen mee heeft, is hij er niet zeker van dat hij jou iets te bieden heeft. En mocht je bedrijf een succes worden en je zegt je baan op, dan zul jij je oude werkgever zeker aanbevelen. Zij ondersteunden je namelijk, wat je doelen ook zijn.

Wanneer werk ik

Ik heb nu dus een 'full-time' baan (36 uur per week) en daarnaast probeer ik zoveel mogelijk tijd aan jodiBooks te besteden. Wat is dan zoveel mogelijk? Om een idee te geven wat dat inhoudt, ik werk:

 • Iedere dag in de trein van en naar mijn werk (2x 20 minuten)
 • Vrijwel iedere avond (1–2 uur)
 • Op mijn part-time dag (1 vrijdag iedere 2 weken; 8–12 uur)
 • Vrijwel iedere dag in het weekend (8–12 uur)
 • Vrijwel iedere dag in mijn vakanties (8–12 uur)

Kortom, vrijwel ieder "vrij" moment is gevuld met jodiBooks. En toch baal ik nog steeds dat ik niet meer kan doen. Er is zoveel te doen en helaas is mijn tijd ontzettend gefragmenteerd.

Nog een keer onderweg naar mijn werk

Vermoeiend

Af en toe is het lastig om aan het einde van de dag nog diepgaande discussies te hebben. Grove lijnen lukken nog wel, maar de details worden echt lastig. Mijn concentratie is dan echt op. Maar juist de avonden zijn de momenten dat we het er samen over kunnen hebben. Uiteraard ook de weekenden, maar soms kunnen dingen niet een week wachten. Diana werkt gewoon full-time door.

Vermoeiend of niet, ik kijk uit naar het einde van de werkdag en werkweek. Niet omdat ik dan "vrij" heb, maar omdat ik dan eindelijk door kan werken aan mijn eigen bedrijf.

Altijd bezig met jodiBooks

Eigenlijk hebben wij het altijd over ons bedrijf of gerelateerde zaken. We hebben in ieder geval altijd wel wat te vertellen, discussiëren, brainstormen of uit te leggen. Dat is zo op vakantie, tijdens een etentje, in de auto naar en van een feestje, in de trein naar vrienden en familie, altijd. Vergaderingen doen wij tijdens een wandeling, iets dat mensen sowieso vaker moeten doen.

Klinkt dat als raar of gestoord? Zouden wij onszelf niet af en toe wat rust moeten gunnen? In plaats van altijd maar met 'werk' bezig te zijn?Nou, vervang 'bedrijf' door hond, kat, hobby, het nieuw te verbouwen huis of kind en het is opeens heel normaal dat je er altijd over bezig bent. Dat uitleggen aan vrienden en familie is heel lastig. Het is voor hen ontzettend moeilijk om zich daar een voorstelling bij te kunnen maken. En dat snap ik.

Was het bijvoorbeeld een kindje geweest, dan had niemand raar opgekeken. Maar zodra jouw bedrijf je kindje is, dan is het raar dat je daar al je tijd aan besteedt. Deze vergelijking is waarschijnlijk ook al taboe. Hoe durf ik een kindje met een bedrijf te vergelijken!

Nog een keer op het station

Waarom zeg ik mijn baan niet op?

Als je meer tijd aan jodiBooks wilt besteden, waarom zeg je je baan dan niet op? Dat is meteen een stuk minder vermoeiend, toch?

Allebei goede vragen waar ik zelf goed over heb nagedacht en die we samen uitgebreid besproken hebben. Ten eerste vind ik mijn werk niet "zo vervelend" dat ik er zo snel mogelijk weg wil. Sterker nog, het is vaak leuk en interessant. Nordson is een groot bedrijf, waar ik echt een hoop kan leren.

Ten tweede gaat het net zo vermoeiend zijn. Op mijn vrije dagen maak ik langere dagen voor jodiBooks dan ik op mijn werk zou doen. Nu ga ik op tijd naar bed, omdat ik er 's ochtends weer op mijn werk moet zijn. Ik denk dat ik dan veel vaker tot ver in de avond/nacht door zou werken.

En ten derde, de belangrijkste reden. Wij zijn allebei voorzichtig en durven het gewoon niet aan zonder vast inkomen. We hebben voldoende gespaard, maar wat nou als dat op is en we nog niet genoeg klanten hebben. Het is een keuze die wij gemaakt hebben, die we nooit kunnen controleren. Misschien hadden we namelijk veel meer klanten gehad, als ik er full-time mee bezig kon zijn. Of misschien zou ik dan wel echt gaan verkopen, omdat er echt druk op staat; er moet geld binnen gaan komen.

Wat ik tot nu toe geleerd heb

 1. Ben er eerlijk over. Waarom zou je het verbergen voor je baas? Ik twijfel nog over mijn collega's, want ik ben bang dat niet iedereen het begrijpt. Maar dat moet ik misschien loslaten. Het is een aanname, die ik niet gecontroleerd heb.

 2. Neem af en toe een middag/avond vrij. Je kunt niet continue werken en scherp zijn. Ik ga dan een boekje of krantje lezen, een stukje hardlopen, mijn balkontuintje verzorgen of een biertje drinken met vrienden.

  Een moment pauze helpt echt om je gedachten even vrij te laten. De beste ideeën komen naar boven als je even niks doet. Uiteraard moet je daarna wel keihard doorpakken. Je moet je ideeën uitwerken om te kijken of het inderdaad goede ideeën zijn. Van alleen maar niks doen blijven al je ideeën zweven.

 3. Neem ook tijd om vrienden en familie te zien. Dat hoeft echt niet iedere week of maand. Ook al snappen ze het hebben van een bedrijf en de lange dagen niet, het geeft je een kans om uit te leggen wat je nou doet. Uitleggen aan mensen die er anders instaan is veel waardevoller (en vermoeiender) dan aan gelijkgestemden. Je moet namelijk echt goed nadenken over waarom je doet wat je doet.

  Pro-tip: als je dat niet in een paar zinnen kunt uitleggen, weet je zelf eigenlijk ook niet waar je mee bezig bent. Waarschijnlijk is je scope dan veel te groot. Vindt je niche en focus je daarop! Het wegdrijven van onze niche overkomt ons gemiddeld iedere 6 maanden. Een gesprek met een buitenstaander kan dan heel confronterend zijn, maar brengt ons wel weer terug naar de kern.

 4. Heb geduld en neem voldoende slaap en rust. Dit lijkt misschien hetzelfde als punt 2, maar ik wil slaap echt een eigen plek geven. Voldoende slaap is niet alleen nodig om je overdag alert, fit en geconcentreerd te houden. Op de lange termijn is het ook heel belangrijk voor je conditie, gezondheid en mentale stabiliteit.

  Kortom, heb geduld en geniet van de tijd: "Rome wasn't built in a day".

dario veronesi lUO BjCiZEA unsplash
Foto door Dario Veronesi op Unsplash