Cover Image for zzp'er of freelancer?

zzp'er of freelancer?

2018 May 103 min read
Joep van de Laarschot
Joep van de Laarschot

Wat ben ik nou?

Je hebt ervoor gekozen om voor jezelf te beginnen en een eenmanszaak te beginnen. Dit kan een winkel zijn of je verhuurt "jezelf" aan bedrijven. Maar wat ben je nu? Freelancer, zelfstandige, zzp'er (zelfstandige zonder personeel)?

De eerste twee zijn de makkelijkste. Freelancer of zelfstandig ondernemer (zelfstandige) betekent hetzelfde. Het is puur de status die mensen aan het woord verbinden. Een advocaat zal zich vaker zelfstandige noemen, een fotograaf eerder freelancer.

De term zzp'er is ooit bedacht door de belastingdienst, maar het is geen eenduidige definitie. Zo wordt bijvoorbeeld iemand die een winkel heeft, zonder personeel, geen zzp'er genoemd. Winkeliers zijn zogenaamde retailers, die fysieke spullen doorverkopen en een voorraad verkoopbare spullen hebben. Freelancers en zelfstandigen worden vaak dan weer wel zzp'er genoemd. Hoewel dit ook weer afhangt van de status. Gelukkig maakt het niet zo veel uit hoe je genoemd wordt. Voor de belastingdienst is het vooral nodig dat aan enkele voorwaarden voldoet.

vrouw aan het werk op een laptop
Foto door Brooke Cagle op Unsplash

Urencriterium

De makkelijkste, maar niet de enige, voorwaarde is het urencriterium. Deze is makkelijk omdat het een duidelijk getal is. De belastingdienst noemt je pas een ondernemer als je minstens 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Het is daarom belangrijk om je gewerkte uren bij te houden. Dit zijn alle uren die je in je bedrijf stopt. Niet alleen je "actieve" uren zoals een vergadering met je klant en het daadwerkelijk uitvoeren van de opdracht, maar ook reistijd van en naar je klanten, administratie, inkoop, etc.

Pas als je voldoet aan dit criterium heb je recht op de ondernemersaftrek (€7.280), startersaftrek (€2.123), MKB-winstvrijstelling (14%) en mag je een deel van je winst reserveren voor je pensioen (de fiscale oudedagsreserve ofwel FOR).

3 klokken aan de muur
Foto door Brooke Cagle op Unsplash

Overige criteria

Naast het urencriterium zijn er nog 4 criteria waarop de belastingdienst beoordeelt of je een ondernemer bent:

  1. Zit er continuïteit in je bedrijf? (Zorg je ervoor dat je dit langer kunt blijven doen?)
  2. Loop je ondernemersrisico? (Betaal jij zelf de kosten van je bedrijf?)
  3. Wat is de omvang van je bedrijf? (Hoeveel verdien jij met je bedrijf? Is je minimum uurtarief €15-€18?)
  4. Hoe zelfstandig ben je? (Heb je meerdere klanten? Bepaal je zelf hoe je je werk doet?)

Deze zijn niet zo makkelijk te beoordelen, omdat ze geen duidelijke getallen hebben zoals het urencriterium. Je kunt geen goed of slecht punt scoren. Doe de test op deze website om te zien of je "ondernemer" bent: https://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl.

Wat is het verschil dan?

In principe maakt het voor je werkzaamheden niet uit of je aan de criteria van de belastingdienst voldoet. En of je jezelf zzp'er, zelfstandige of freelancer noemt. Het zal de belastingdienst ook een worst wezen. Zolang je maar aan alle criteria voldoet als je van de belastingaftrek gebruikt maakt.


Bronnen: