Photo by Matt Duncan on Unsplash

De reis door het land van Eigen Salon Of Praktijk

18 jul. 2023

Iedereen rolt op haar eigen manier door het leven. Met het starten van een eigen zaak is het niet anders. Natuurlijk is het een goed idee om een eerste plan en doel te hebben, maar raak niet in paniek als het niet meteen loopt, of niet loopt zoals je verwacht had. Een eigen bedrijf is een marathon, geen sprint.

Het gebeurt soms dat een kersverse saloneigenaar na een jaar hard werken, teleurgesteld de handdoek in de ring gooit. We weten natuurlijk niet precies waarom, maar we denken dat het komt doordat mensen niet altijd eerlijk tegen elkaar zijn: Online vind je allemaal euforisch gejubel over hoe je met een paar kleine tips and tricks, pats-boem, abracadabra, een goed lopende salon hebt. De realiteit is weerbarstiger.

De eerste vier maanden is de ‘honeymoon’ fase. Superleuk om je eigen bedrijf te starten! Na vier maanden is die euforie uitgewerkt. Het is allemaal pittiger dan je dacht. Zoek steun, online of bij vrienden en kennissen die ook een bedrijf hebben. De ‘Help, het loopt nog niet zoals ik wil’-fase duurt vaak zo'n anderhalf jaar. Dat is normaal, geef het niet op! Blijf reclame maken voor je bedrijf. Na anderhalf tot twee jaar hebben de meeste mensen hun ritme gevonden.

Mentale voorbereiding

Je maakt bij de start van je bedrijf keuzes. Misschien werken die een jaar later niet meer. De omstandigheden (en het leven zelf) zullen je vaak dwingen om je plannen te herzien. Dat moet misschien te vaak naar je zin, maar het is niet anders.

 • Dat fijne merk waar je zo graag mee werkt kan verdwijnen.
 • Klanten weten je in het begin niet te vinden.
 • Een concurrent heeft een nieuwe behandeling waar ineens enorm vraag naar is en jij bent nog op zoek naar de juiste cursus om die behandeling ook te kunnen bieden.

Het is misschien schrikken om dit zo te lezen. Laat het je alsjeblieft niet ontmoedigen. Als je door de eerste hobbels heen bent, ga je je weg vinden, echt waar.

 • Je vindt een nieuw merk, wat nog beter blijkt te werken dan het vorige.
 • Een van je behandelingen of producten loopt ineens als een trein. Je draait overuren om als je klanten te helpen.
 • Je bent als eerste een nieuwe techniek op het spoor en iedereen komt naar jou.

Vroeg of laat komt het moment dat jij een klantenstop in moet stellen, omdat je gewoon helemaal volgeboekt zit. Maar wees er op voorbereid dat dat niet meteen gebeurt. Het kost gewoon tijd voordat je bedrijf goed loopt. Als je je dit vantevoren beseft, voorkom je teleurstellingen.

Steun jezelf

Heb je besloten een eigen bedrijf te starten of ben je aan het starten? Bereid jezelf alvast voor op de momenten dat je het heel spannend zult vinden.

 • Kies voor jezelf een officiële startdatum en zet deze in je agenda. "Officieel gestart!" (Ben je al gestart? Dan neem je de datum dat je je bedrijf hebt ingeschreven.)

Zet in je agenda aanmoedigingen voor jezelf. Bijvoorbeeld:

 • Vier maanden na de start “De honeymoon fase loopt bijna af. Het is normaal om het spannend te vinden.”
 • Zes maanden na de start: “De honeymoon fase is voorbij. Soms is het toch wel pittig. Dat heeft iedereen in deze fase, geef het niet op!”
 • Een jaar na de start: “Dit is de ‘Help, het loopt nog niet zoals ik wil’-fase. Het komt goed, echt waar! Vandaag even stilstaan bij wat ik al bereikt heb.”
 • Anderhalf jaar na de start: “Ik heb mijn ritme gevonden.”

Klinkt dit raar, om dat zo in je agenda te zetten? Misschien. Toch raden we het je aan. Want er komt echt een moment dat je het nodig hebt om een berichtje van jezelf aan jezelf te lezen. Om je (toekomstige) zelf er aan te herinneren dat je dit echt wil! Ook op de momenten dat het allemaal even dik stressen is.

Eerlijk waar: Wij hebben zoiets zelf ook gedaan. We hebben ooit een briefje aan onszelf aan onze eettafel geplakt. Daarop had Diana geschreven: “Hoe graag willen we het? Aan de slag!” Meteen ’s ochtends als we beneden kwamen zagen we deze boodschap aan onszelf.

Wat ook helpt is vrienden en familie laten weten dat je aan iets spannend nieuws begint en dat je over een jaar steun van ze nodig hebt. Ook dat klinkt misschien gek, maar soms moeten we onszelf en elkaar gewoon zeggen wat we nodig hebben.

Een bedrijf oprichten is meer dan het papierwerk alleen. Het is mensenwerk.