Bekende bijwerkingen van een KvK-inschrijving

18 feb. 2020

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Je gaat naar de dokter. De weg naar huis kent een kleine omweg langs de apotheek. Heel wat euro's lichter (de verzekering vergoedt namelijk steeds minder) kom je thuis met een doosje. In dat doosje zit dan soms maar één pil, en een gigantische klomp papier: de bijsluiter. Een lap papier zo lang als je arm, met aan twee kanten allerlei waarschuwingen.

Zodra je ondernemer bent (en dat ben je volgens de belastingdienst al gauw) ben je wettelijk verplicht je in te schrijven bij de KvK. Wij gaan er dus vanuit dat je een KvK inschrijving hebt. Het abonnement wat je bij ons afsluit is een business-to-business overeenkomst: Jouw salon is een bedrijf en jodiBooks is dat ook. Het is dus een contract tussen twee bedrijven.

Je inschrijven bij de KvK is verplicht. Dus daar kun je niet omheen. Maar ze zouden er best een bijsluiter bij mogen geven. Er zijn namelijk een paar bijwerkingen die iedereen krijgt. Dit is een bijsluiter voor je KvK inschrijving. Het zijn bijwerkingen die je bijna niet vermijden kunt, maar waar je wel heel effectief mee om kan leren gaan zodat je er zo min mogelijk last van hebt.

Hebben deze pillen bijwerkingen
Foto door Dmitry Bayer op Unsplash

'Goedkope energie'

Dit is een bijwerking die je al vanaf dag 1 kunt krijgen. Je wordt platgebeld over 'energie'. Wees er maar op voorbereid.

Een typisch telefoongesprek begint met iemand aan de andere kant van de lijn (vaak een dame) die vraagt of ze jou kan spreken. Ze zeggen vaak heel expliciet je volledige naam. Ze willen dan dat jij bevestigt dat je die persoon bent die ze zoeken. Krijgen ze je stagiair aan de lijn, dan zullen ze net zo lang zeuren totdat ze jou, de eigenaar van de salon, te spreken hebben. Daar maken ze zo'n groot punt van, omdat ze iemand willen spreken die het recht heeft om een zakelijk contract af te sluiten namens jouw bedrijf.

Vaak zeggen ze heel snel of onduidelijk wie ze nou zijn of waar ze nou van bellen. Regelmatig is het een of andere vage naam van de vorm "MKB platform" of "Bedrijvenvereniging bladiebla". Soms zeggen ze dat zo onduidelijk dat het niet te verstaan is. Er wordt dan soms een beetje gebrabbeld over "we helpen ondernemers" of "belangen behartigen van ZZP'ers". Het duurt meestal maar een paar zinnen voordat het magische woord "energie" valt. Het zijn geen mensen van een vereniging, het zijn gewoon verkopers. Ze willen je energie verkopen.

"Laat je kat niet het woord doen als ze bellen over energie!" Photo by he gong / Unsplash

Doe dit niet. Trap er niet in. Ze kletsen er wat omheen en proberen jou voor je salon en je huis energie aan te smeren en beweren dat het goedkoper is. Dat is het niet. Het is duurder. En bijna onmogelijk om vanaf te komen, vaak kost het je een hoop geld.

  1. Het lijkt goedkoper, omdat ze jou de prijs zonder btw vertellen. Ze zeggen dan tegen jou dat je je btw mag aftrekken en dat het dus goedkoper is. Maar als jij een salon aan huis hebt mag je helemaal niet alle btw aftrekken. Je mag alleen voor dat kleine stukje van je huis waar je je salon hebt de btw aftrekken. Een paar procent van de btw krijg je dus maar terug. Dat is maar een heel klein deel. Vaak ben je dan veel duurder uit. Pas als je een groot, apart pand hebt, je meerdere medewerkers hebt en jij flink stookt, kun je eens een keer gaan denken over een zakelijk contract.
  2. Zodra jij een KvK-inschrijving hebt, ben je een bedrijf, en ben je minder goed beschermd tegen misleiding. Dat ze je hebben voorgelogen dat het goedkoper zou zijn, daar ben je als consument tegen beschermd en dan kun je meteen van je contract af. Als bedrijf niet. Je bent niet beschermd.
  3. Als consument heb je een bedenktijd. Als bedrijf niet. Je zit er meteen aan vast.
  4. Je bent een bedrijf dus zij mogen veel meer dingen in het contract zetten, zoals heftig hoge boetes als je alsnog van het contract af wilt. Dat loopt al gauw in de duizenden euro's.

Wat kun je tegen deze bijwerking doen?

  • Neem een apart telefoonnummer. Als je een aparte telefoon voor je prive en bedrijf wilt, dan kun je overwegen dat meteen al te doen als je je inschrijft bij de KvK. Geef dan bij de KvK je zakelijke telefoonnummer. Dit kan helpen om eerder te herkennen wanneer je met dit soort praktijken te maken krijgt. Op die manier weet je dat als iemand jou belt op je zakelijk nummer met een onduidelijk verhaal, dat ze waarschijnlijk jouw telefoonnummer van de KvK hebben.
  • Oefen het zinnetje "Nee dank u, ik heb geen interesse." Het enige wat je tegen deze ontzettend vervelende bijwerking kunt doen is heel stellig zijn. Voor heel veel mensen is dat ontzettend vervelend om te doen. Je wilt niet onaardig zijn. Maar het is gewoon nodig en het is niet onaardig. Je bent niet gemeen als je "nee dank u" zegt. Echt niet. Je hebt geen interesse, dan mag je dat gewoon zeggen. Ze hangen vanzelf op.
  • Laat ze je geen 'vrijblijvende informatie' toesturen. Er zijn veel verhalen van mensen die vervolgens meteen aan een contract vastzaten! Je kunt dan wel tegen ze in gaan, hoor, en eisen dat ze bewijzen dat jij akkoord bent gegaan met een contract. Ze moeten dan uiteindelijk toegeven dat jij nooit akkoord bent gegaan en dan ben je uiteindelijk van het contract af. Maar dan ben je weken of maanden aan heftige migraines verder voordat je dat voor elkaar hebt. Pas er dus goed mee op.

Het kan helaas tot anderhalf jaar duren voordat deze bijwerking niet meer optreedt.

Oplichtingspraktijken

Er zijn steeds meer oplichters die gebruik maken van onduidelijkheid over de privacywetgeving en internationale regels. Wij krijgen ook nog regelmatig brieven (ja, brieven!). Dat zijn dan brieven die op het eerste gezicht heel officieel lijken. Er staat iets in over verlengen of registreren van onze domeinnaam bijvoorbeeld. Of het lijkt op een document wat we zogenaamd moeten opsturen om te voldoen aan de GDPR of AVG (privacywet).

Laatst nog zo een. Op het oog ziet het er uit als een brief waarin we niks meer hoeven doen dan "ons btw nummer internationaal bevestigen". Maar als je goed oplet, zie je dat het pure oplichting is. We kregen twee A4-tjes, maar er stond op vermeld dat we "akkoord gaan met alle drie de documenten". Er staat heel vaag iets over afschrijven van geld, maar dat staat er onduidelijk tussen. Als je de naam van het bedrijf in Google intypt, vind je al gauw het antwoord: Als je het terugstuurt zit je aan een betaald contract vast voor reclame ofzoiets.

Als je brieven krijgt over dingen die je al geregeld hebt en die je zogenaamd nog een keer moet bevestigen, stuur dan niks terug. Bel de KvK, de belastingdienst of je boekhouder voor advies.

Recruiters

Misschien is dit iets waar wij als jodiBooks B.V. vooral last van hebben: recruiters. Volgens ons zijn we toch vrij duidelijk dat wij, Joep en Diana, met zijn tweeën dit bedrijf draaien. Maar toch zijn er recruiters die niet eens onze homepage opentrekken om te kijken wie we zijn. We krijgen regelmatig de vraag of we een senior software engineer nodig hebben.

Wij vinden het een beetje vervelend worden. Maar ja, het hoort erbij. Ooit zeggen we misschien volmondig 'ja' tegen een recruiter. Maar nu nog niet.