Photo by Damian Siodłak on Unsplash

Hoe kies ik mijn vakgebied of specialisatie?

24 jul. 2023

Je wilt een eigen salon of praktijk gaan beginnen. Hoe begin ik? Waar begin ik? Wat moet ik regelen? Je bent niet de enige met deze vragen. Op je pad naar een eigen salon of praktijk heb je keuzes te maken, maar als je nog moet beginnen weet je misschien nog niet eens welke keuzes dan. Daarom zetten we er vandaag een in de spotlight: De keuze voor jouw vakgebied of specialisatie.

Nadat je je vakgebied of specialisatie hebt gekozen, ga je namelijk op zoek naar een bijpassende opleiding of - als je die al gedaan hebt - geschikte producten en materialen om mee te werken. Daarom is van belang dat je je eerste vakgebied voor jezelf scherp hebt.

Een aspect van de mens

Je kiest allereerst voor een bepaald aspect van de mens. Misschien wist je als klein meisje al dat je kapster wilde worden, of was het overduidelijk dat jouw aandacht uitging naar gelaatsverzorging. Of misschien ging jouw aandacht uit naar de handen of voeten (nagels lakken bij pappa of mamma?). Maar ook als je dat nog niet heel precies weet, is het goed om een eerste keuze te maken, een eerste aspect wat je aanspreekt. Huidverzorging? Haarverzorging? Gelaatsverzorging? Nagels? Voetverzorging?

Een specifieke vraag of probleem

Daarna ga je nog een niveau dieper: Welke vragen of problemen wil je jouw klanten helpen oplossen? Als je als aspect "de huid" gekozen hebt, dan probeer je dat nu specifieker te maken. Wil je helpen de acnéhuid te verbeteren? Wil je het verouderingsproces tegengaan? Richt je je op speciale huidtypes?

Misschien denk je nu: Ja, dat allemaal! Toch raden we je aan om te kiezen. Welke eerst? Vind je acné het boeiendst, of juist huidverjonging? En op welke manier wil je je klanten helpen? De ene salon eigenaresse werkt het liefst met natuurlijke producten. De andere salon eigenaresse zet hoog in op huidverbetering en neemt voor lief dat de producten misschien wat minder natuurlijk zijn. De ene salon heeft microneedling meteen omarmd, bij de andere salon past deze techniek misschien niet in de behandelfilosofie. Dus, wat is het voor jou? Hoe duidelijker je dat weet, hoe duidelijker je verhaal naar je klanten toe ook zal zijn. Als jouw klanten mond-tot-mondreclame voor je maken, wat wil je dan dat ze over je zeggen? "Oh, voor X moet je echt naar haar salon toe!". Wat is X, bij jou? Misschien lijkt dit in het begin een onmogelijke opgave. Je bent immers nog niet begonnen met je praktijk en je moet nu al kiezen?

Zie het niet zozeer als "Ik moet nu iets kiezen wat ik de rest van mijn leven zo moet blijven doen". Het is eerder een soort kapstok waar je op verder bouwt. Als jij bijvoorbeeld als focus hebt "gelaatsverzorging met zo natuurlijk mogelijke producten", dan kun je daar je producten en materialen bij gaan kiezen. En het helpt je als er nieuwe trends of ontwikkelingen zijn in jouw vakgebied: Is het niet met natuurlijke producten, dan past het niet bij jouw filosofie. Evenzo voor de schoonheidsspecialiste die "huidverbetering" als doel heeft gekozen. Doordat je weet wat jouw focus is, is het gemakkelijker om te bepalen of een nieuwe ontwikkeling bij jouw visie past.

Dit is de eerste stap. Dat wil niet zeggen dat je niet alsnog meer dingen kunt gaan doen of dat dit niet een keer kan veranderen. Of eigenlijk, we weten wel zeker dat je uiteindelijk meer diensten zult gaan aanbieden. Jouw klanten komen namelijk met feedback en vragen en dat zal je weer ideeën geven. Toch is het van belang om die aller-aller-eerste focus te bepalen en je daar eerst op te richten. Anders is de kans groot dat je een beetje gaat "zweven".

Natuurlijk hoef je je op de lange termijn niet tot één vakgebied te beperken, maar het is goed om een centraal staande dienst te hebben van waaruit je gaat werken. Dat helpt je namelijk wanneer je beslissingen moet maken. Je bent begonnen het "verhaal" van jouw salon of praktijk te schrijven. Hoofdstuk 1: "Er was eens een schoonheidsspecialiste die als kerndoel had...". Dit eerste hoofdstuk van jouw verhaal zal je in latere stappen ook helpen bij je marketing.

We kunnen je uiteraard niet vertellen exact welke cursus of opleiding jij moet volgen of welke producten of materialen geschikt zijn. (En als we hier een lijstje zouden opschrijven, is die volgend jaar vast al weer achterhaald.) Maar als je je eerste vakgebied hebt weten te kiezen, dan wordt het zoeken van een opleiding of merk een stuk makkelijker.

Photo by Jukan Tateisi on Unsplash

Twee kernvragen

Je kunt je keuze ook baseren op de volgende twee vragen:

  1. Hoeveel procent van alle mensen is mogelijke klant voor dit vakgebied?
  2. In welke prijsklasse wil ik werken?

Iedereen gaat naar de kapper. Kies je het kappersvak, dan is iedereen die in jouw buurt woont een potentiële klant van jou. Aan de andere kant, iedereen weet wel ongeveer wat een knipbeurt kost: Je zult niet 300 euro voor een coupe kunnen vragen, al is ie nog zo mooi. Tenzij je je specialiseert, natuurlijk... Wat dacht je van bruidskapsels? Je hebt dan niet elke zes weken terugkerende klanten voor een bruidskapsel, maar de prijsklasse is een stuk hoger. Je kunt dus kiezen uit:

  • Een dienst waar veel vraag naar is: De doelgroep is groot en algemeen en terugkerend. Bijvoorbeeld: dames- en herenkapsalon. Maar, omdat de doelgroep groot en algemeen is, is de prijs ook "algemeen" 😉
  • Een dienst waar minder of minder vaak vraag naar is: De doelgroep is klein en specifiek, maar men is wel bereid meer te betalen voor de dienst. Bijvoorbeeld: bruidskapper of haarwerken.
  • Nóg beter is natuurlijk een dienst waar veel vraag naar is én waar mensen bereid voor zijn meer te betalen! 😉 Dat bereik je door vaardigheden op te doen die je niet zomaar even leert.

We raden je aan met je gekozen vakgebied, anderen in jouw branche om advies te vragen. Er zijn veel groepen op Facebook waar je kunt vragen naar tips en hoe zij begonnen zijn.

Concrete acties voor jou

We vatten deze blog post kort samen met een lijstje acties die hopelijk helpen om je een focus te geven.

  • Kies één aspect van de mens waar je mee wilt beginnen. Bijvoorbeeld aspecten van het lichaam: Haren, huid, voeten, handen, gebit, etc.
  • Voor lifecoaches zijn dit aspecten van het leven, waaronder: specifieke levensfases (jeugd, ouderschap, mantelzorg), traumaverwerking, werk en carrière, etc.

Hierbinnen maak je een lijst van verschillende vakgebieden, specialisaties en diensten. Bijvoorbeeld voor haarverzorging:

  • Dames- en herenkapper
  • Kinderkapper
  • Bruidkapsels
  • Haarwerken
  • Specialisatie in bijzondere haarsoorten
  • Specialisatie in bijzondere haarproblemen/ziektebeelden
  • Specialisatie in bijzondere doelgroepen
  • of...?

Kies vervolgens of je voorkeur uitgaat naar een algemene dienst of een specialisatie:

  • Een algemene dienst waar veel vraag naar is heeft een grote doelgroep. De prijzen liggen redelijk vast. Je klanten komen regelmatig terug, wat je enige zekerheid geeft over je inkomen.
  • Een specifieke dienst heeft een kleinere doelgroep of de klantenkring is niet-terugkerend. Het vereist hogere investering van jou om je hierop te specialiseren. De prijs die je vraagt staat in verhouding tot hoe specialistisch je werkt.
  • Je kunt ook allebei doen, een algemene dienst en een specialisatie. Daar zul je dan uiteraard je opleiding(en) op uit moeten zoeken.
  • Vraag anderen om advies voor een opleiding in deze richting waar zij tevreden over zijn.

En vergeet niet:

Het maakt niet uit waar je begint, als je maar begint. Veel succes!
Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash