Hoe werkt btw?
Dat je belasting moet betalen dat weet je natuurlijk al. En dat btw staat voor "belasting over toegevoegde waarde" had Google je vast ook al verteld. Maar hoe werkt btw nou precies? Wat is het idee erachter? Kortom: Wat is het?
1: De consument betaalt
De kern van het idee van btw is dat de consument - jouw klant - deze belasting betaalt.
Jij, als salon eigenaar, levert een dienst. Laten we voor het gemak zeggen dat je een behandeling van 100 euro levert. De belastingdient rekent hierover btw en jouw klant wordt geacht die btw te betalen. Als het even kon, zou de belastingdienst jouw klant rechtstreeks opbellen en zeggen "Hee, we krijgen 21 euro btw van je."
Ja, we weten het, dat is niet wat er in de praktijk gebeurt. Jij als salon eigenaar moet die btw innen en weer afdragen. Dat is omdat het, lang lang geleden, men er achter kwam dat het nog niet zo makkelijk is om mensen hun zuurverdiende geld te laten afstaan voor belastingen 😉
2: Jouw salon int en draagt af
Daarom is jouw bedrijf het doorgeefluik voor deze belasting. De belastingdienst kan wel aan jouw klant gaan proberen te vragen "Joh, laat even weten welke uitgaven je gedaan hebt, dan moet je daarover btw betalen" maar je kan raden hoeveel respons daar op zal komen. Dan zijn plots al die bonnetjes ineens kwijt...
Daarom is de regelgeving zich op bedrijven gaan richten. De belastingdienst eist van jou dat je in jouw salon je inkomsten en uitgaven netjes bijhoudt. Ze innen dan de btw die jij in feite namens je klanten moet afdragen. In plaats van alle consumenten te controleren, hoeft de belastingdienst enkel alle bedrijven te controleren. Dat zijn er stukken minder.
3. Btw terugvragen over jouw uitgaven
Okee, duidelijk. Over je inkomsten reken je btw aan je klanten en die draag je af. Hoe zit het dan met je uitgaven?
Stel, jij koopt voor 1000 euro producten in. Die koop je in bij een ander bedrijf, Bedrijf P. Bedrijf P rekent btw.
Hee, wacht eens even! Jouw salon is geen consument, maar toch betaal je btw? Dat klopt niet. "Oeps", zei de belastingdienst toen, "Jij bent geen consument he? Eum.. eum... Nou, weet je wat, betaal jij die btw maar gewoon aan Bedrijf P. Bedrijf P draagt die btw dan aan ons af. En, ehh, dan betalen wij jou die btw wel weer terug! Goed?"
Ja, beetje raar, maar sommige dingen zijn nou eenmaal zo ontstaan.
Dus als jij iets koopt bij een ander bedrijf en je betaalt daarover btw, dan kun je die btw later weer terugvragen. (Als het een zakelijke aankoop was, tenminste.)
4. Toegevoegde waarde
Met die 1000 euro aan producten die je hebt ingekocht, lever jij je diensten aan jouw klanten. Dat wordt "toegevoegde waarde" genoemd.
Door het kopen van producten kan jij diensten leveren, en die dienst voegt iets toe. De klant betaalt jou niet alleen voor de producten die je tijdens je behandelingen gebruikt, maar ook voor jou, je tijd en je aandacht. Alles wat jij toevoegt. Daarom reken je over jouw behandeling aan de klant weer btw.
En zo gaat het cirkeltje rond.