Photo by Keiteu Ko / Unsplash

14 salonpakketten vergeleken 2022

salonpakket 28 aug. 2022

Een nieuwe salonpakket vergelijking

Het is al weer augustus 2022! Wat vliegt de tijd. We hebben de laatste tijd zo hard gewerkt, dat we niet doorhadden dat we onze "Het is december en we vergelijken salonpakketen"-blogpost nog niet gemaakt hadden! Onlangs wilden we onze pakketvergelijker met iemand delen op social media, en toen zagen we dat we al weer ver achter liepen met bijwerken. Dat was even schrikken, niet in de minste plaats omdat er natuurlijk bij jodiBooks ook al weer veel veranderd is. Dus we wijken even af van de decembertraditie en brengen de nieuwe vergelijker in augustus uit.

Welke pakketten hebben we vergeleken?

In onze vorige vergelijker van 2020 hebben we 12 salonpakketten vergeleken. Ten opzichte van toen hebben we 3 nieuwe pakketten toegevoegd: Aimy, Gobooky (een dochternonderneming van Planetzelf) en Looppiness. Uit onze lijst is Nova Studio verdwenen. Hun website is niet meer bereikbaar. Tot slot over SMARTsalon, zij hebben hun bedrijf hernoemd naar Da Vinci, maar hun pakket heet nog steeds SMARTsalon en blijft dus onder die naam in onze vergelijker.

Van ieder salonpakket zijn er ook nu weer meerdere versies. Tellen we die allemaal mee, dan komen we dit keer op 53 opties uit. Er is dus een hoop keuze. Wil je zelf een kijkje nemen, dan is hier de volledige lijst van pakketten met een link naar hun website.

 • Aimy: Small, Business, Pro
 • B&F Salonsoftware: Free, Smart, Professional, XL
 • essalon: Kapsalon, Schoonheidssalon, Manicure/pedicure, Online afspraken, Cloud agenda + app
 • Gobooky: Free, Premium
 • jodiBooks Beauty: Agenda & Online afspraken, Financiën, Webshop, Website
 • Looppiness: Basis, Basis Plus, Basis Plus Deluxe (elk voor 1, 2-5 of 6-10 personen)
 • MijnSalon: Host, Smart, Professional, Free, L, XL
 • Plan4u: Agenda, Kassa, Totaal
 • Posworld: Customer, Starter, Basic, Standard, Extended (+webshop)
 • Salonized: Afspraken, Basic, Pro
 • Salonnet: Standaard, Basis (ZZP), Kantoor versie, Leerling versie
 • SARA SalonSoft: Planner, ZZP, Teams, Pro
 • SMARTsalon: Free ZZP, Booking ZZP, Plus ZZP, VIP ZZP (+extra's)
 • Treatwell Connect: Starter, Advanced, Premium
Photo by Keiteu Ko / Unsplash

Waar hebben we naar gekeken?

De meeste van deze pakketten kun je niet uitproberen zonder je te moeten registreren. Dat maakt het moeilijk om te bepalen of ze bij je gaan passen. Wij lopen natuurlijk met onze vergelijkingen tegen hetzelfde aan. We moeten het maar hebben van wat er op de website van elk softwarebedrijf vermeld staat. Waar wij onze vergelijkingen op baseren is wat we zelf kunnen met jodiBooks Beauty en wat we graag willen kunnen in de toekomst. Maar ook de verhalen en wensen die we van schoonheidsspecialistes, kappers en masseurs hebben gehoord. En de keren dat we met hen hebben meegekeken.

Wij maken de software, maar jullie zijn de gebruikers. Dus jullie weten veel beter wat jullie nodig hebben en wat wel en niet handig is. Daar luisteren we graag naar. En die input gebruiken we om ons pakket beter te maken en om te kijken waar de verschillen zitten met andere salonpakketten. Mail ons dus gerust als je ons feedback wilt geven.

1. De vorm

Onze mening over de "vorm" is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar: Tegenwoordig staat alles in “the cloud”. Je kunt met je eigen computer, tablet of smartphone gebruik maken van allerlei diensten via het internet. Je hoeft geen software te installeren om een softwarepakket te gebruiken, het gaat gewoon via je internetbrowser. Een groot voordeel hiervan is dat als er iets met je computer aan de hand is, je je tablet of telefoon erbij pakt en toch gewoon door kunt werken. En mocht er een probleem met de software zijn, dan kunnen de software ontwikkelaars dat oplossen zonder dat jij iets op je PC hoeft te installeren.

Er zijn nu nog 2 salonpakketten waarbij er software op de computer geinstalleerd moet worden: essalon en Salonnet. Een van de mogelijke redenen dat zij zo werken (weten we niet zeker), kan zijn omdat ze ook hardware leveren, zoals computers, kassa's en pinautomaten. Voor ons heeft "the cloud" echt de voorkeur, ook omdat het maken van online afspraken sowieso via het internet moet. Wij hebben ons dus niet verder in deze pakketten verdiept.

jodiBooks Beauty is een online pakket dat mobile-ready is, wat betekent dat alles op je PC, tablet en mobiel kan. We dragen er zorg voor dat alles mooi past.

2. App

Niet alle salonsoftware is geschikt voor smartphone en tablet. Het kan zijn dat je met je telefoon inlogt op de website van je salonpakket, en dan moet priegelen om de website te gebruiken. Let daar in elk geval op wanneer je een salonpakket uitprobeert of wanneer je anderen naar hun mening vraagt.

Wil je een pakket gebruiken wat niet mobile-ready is? Een oplossing kan zijn dat je hun app gebruikt, als ze die hebben.

Zo'n app heeft vaak wel minder functionaliteit dan de website. MijnSalon en B&F Salonsoftware hebben bijvoorbeeld een app die alleen afspraken ondersteunt, je kunt er niet je inkomsten in invoeren. SARASalonsoft heeft een app waarmee je geloof ik zowel Agenda als de Inkomsten kunt beheren.

Vorige keer meldden we dat ook Plan4u een app heeft, maar lijkt toch niet zo te zijn. Nu blijkt dat zij met "APP" eigenlijk een Online afspraken widget of plugin bedoelden.

Of je een app van een pakket verwacht, dat bepaal jij natuurlijk. Salonized, een vrij bekend pakket, heeft helemaal geen app, wat bewijst dat niet iedere salon eigenaar dat nodig vindt. We verwachten ook niet dat Salonized nog een app gaat maken trouwens, want ze zijn samengegaan met Treatwell. Salonized is bezig met software wijzigingen om hun pakket te koppelen met dat van Treatwell, we vermoeden dat de app van Treatwell dan zal worden uitgebreid met functies van Salonized.

jodiBooks Beauty heeft als gratis bonus een Android app. Deze is bedoeld voor ambulant gebruik. Hierin kun je je Agenda, Inkomsten en Klantenbestand beheren. Zodra je weer internetbereik hebt, worden je gegevens naar de jodiBooks website gestuurd.

(Voor Apple hebben we nog geen ambulant app. Apple gebruikers kunnen dus niet offline werken bij ons, maar natuurlijk wel gewoon via onze website.)

3. Kassa/Financiën

Een kassa is misschien wel het meest gebruikt deel van een salonpakket. Met de kassa bereken je wat een klant moet betalen, maak je bonnen en facturen, en hou je je inkomsten bij voor je boekhouder. De essentie is dat jij je inkomsten, uitgaven en je btw op een rij moet hebben voor als je naar je boekhouder gaat. Dat kan met alle in onze vergelijker. (Het zou nogal stom van ze zijn als ze dat niet konden, want dan heb je niks aan ze...)

Wij zien dat kleine salons met contante betalingen en Tikkie werken. Maar let op: Als je de 'gewone' Tikkie app gebruikt, kan het zijn dat Tikkie er toch op enig moment achter komt dat jij eigenlijk een bedrijf bent. Je moet dan een zakelijk abonnement nemen. Doe je je betalingen toch met de privé Tikkie app, dan kan het zijn dat ze jou op enig moment blokkeren.

Zodra je dus met grotere bedragen gaat werken, wordt een pinapparaatje een logische keuze. De meeste salons hebben het pinapparaatje als een los apparaat. Bijvoorbeeld SumUp, Zettle of Rabobank bieden losse apparaten aan. Je moet zelf het bedrag intoetsen wat er gepind moet worden. Vervolgens vul je ook in je salonpakket in dat het afrekenen voltooid is. Het kan wel luxer, bijvoorneeld dat het salonpakket ook het bedrag naar het pinautomaatje stuurt en van het pinautomaatje te horen krijgt dat het betaald is, maar dat vinden wij geen harde eis voor een salonpakket om dit stukje voor je te doen.

En andere opties zoals spaarkaarten of kortingscodes? Wij zijn nog niet zo'n fan daarvan. Veel salonpakketten zetten graag het zoveelste vinkje in hun ellenlange lijst met functies. Wij houden het liever simpel en overzichtelijk. Wil je echt spaarkaarten doen, dan vinden wij de ouderwetse manier veel leuker: Een schitterend kaartje laten ontwerpen in jouw huisstijl en met jouw logo en een stempeltje laten maken of stickertjes printen. Wij houden wel van the personal touch. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, en elk pakket doet dat anders.

jodiBooks Beauty heeft een eenvoudige kassa. Geen deelbetalingen, geen spaarkaarten en (nog) geen pinkoppeling. Wel kun je er ook zakelijke facturen mee maken.

Photo by Blake Wisz / Unsplash

4. Klanten

Het kopje klanten is wat ons betreft niet heel anders dan in onze vorige vergelijkingen: Wij vinden de basis het belangrijkst. Je wilt je klanten kunnen bereiken als je een afspraak wilt verplaatsen. En je wilt weten welke behandelingen en producten ze de vorige keer bij je hebben gekocht.

Wij vinden eenvoud en gebruiksgemak de hoogste prioriteit. Jij moet het tenslotte ook allemaal in gaan zitten vullen. We kwamen er in gesprek met schoonheidsspecialistes achter dat ze zich het wel hadden voorgenomen om behandelkaarten heel zorgvuldig in te vullen, maar dat ze het in de praktijk toch niet heel uitgebreid doen. Zit je daar met je luxe dure salonpakket, en je vult bijna geen van de tekstveldjes of kaartjes in... Je hebt het al druk zat in je salon, met ontvangen van je klant, behandelen, koffie en thee schenken, afrekenen, opruimen en de volgende klant ontvangen. Uitgebreide behandelkaarten invullen schiet er dan bij in en een notitie maken blijkt dan meer dan voldoende te zijn. Dat veel pakketten toch uitgebreide behandelkaarten hebben, wegen wij dus niet zwaar mee in deze vergelijking.

Werk je deels in de gezondheidszorg, waar je vaak een zware medische dossierplicht hebt, dan ligt jouw wens misschien anders en kun je kijken naar een pakket met uitgebreide dossiers.

jodiBooks Beauty houdt ook dit zo simpel mogelijk. Je kunt zien wat klanten vorige keer bij je geboekt of gekocht hebben. Je kunt vrij naar wens notities toevoegen aan de klanthistorie, met datum en eventueel een foto of bestand erbij uploaden. We bieden geen inkleurkaartjes waarop jij het behandelde lichaamsgebied of de probleemgebieden aangeeft.

5. Agenda

Na het bijhouden van je inkomsten in je kassa, is een agenda het volgende belangrijke onderdeel van een salonpakket.

De meeste salons of praktijken maken ongeveer de volgende ontwikkeling door:

 1. In het begin doe je alles in een papieren agenda. Dat gaat prima, want eigenlijk weet je nog wel uit je hoofd welke klanten je hebt en wanneer ze ongeveer komen.
 2. Op een gegeven moment ben je wel erg vaak in die papieren agenda aan het strepen. Klanten willen een keer verzetten en dan ga je in de kantlijn van je agenda kriebelen. Tijd voor een digitale agenda. Dat kan Google of Apple Calendar zijn, of misschien ga je meteen al naar een salonpakket op zoek.
 3. Je klantenbestand wordt zo groot, dat je bij de afspraken niet meer weg kunt laten voor welke behandeling je klant komt. Dan is een salonpakket een uitkomst: Je zet in de afspraak meteen de behandeling erbij. Ook kun je de klanthistorie dan terugzien. Bij het afrekenen wordt het totaalbedrag voor je berekend, en komt alles in je Financiën te staan.
 4. Vaak komt stap 4 vanzelf: Online afspraken maken. Misschien vragen je klanten er zelf wel naar, of ze ook online een afspraak bij je kunnen maken. Of misschien hoor je van collega's dat het handig is.

Alle pakketten in onze vergelijker hebben een agenda en online afspraken optie.

jodiBooks Beauty heeft een eenvoudige agenda. (Geen kleurenfestijn waar je een epileptische aanval van krijgt.) We bieden ook een online afspraken module voor op je eigen website, met jouw logo en in jouw eigen kleur.

6. Marketing

We komen langzaam bij de minder gebruikte opties uit. Er zijn pakketten waarmee je nieuwsbrieven kunt versturen. Sommige pakketten mailen jouw klant automatisch als hij/zij al een tijdje niet meer bij je salon geweest is.

Wij vinden dit (voor een salonpakket) overbodige luxe. In jodiBooks Beauty zitten geen marketing functies.

7. Website

In de vorige vergelijker vonden het niet nodig om het maken van een website te zien als standaardvereiste voor een salonpakket. Sommige salonpakketten maken standaard een soort mini-website voor je. Die mini-website wordt dan soms ook onderdeel van hun platform. We vinden dit nog steeds geen vereiste voor een salonpakket. Maar het is wel slim om het aan te bieden voor wie het wil natuurlijk ;)

Ook bij jodiBooks Beauty kun je een website nemen. Maar het hoeft niet: je kunt je Online afspraken plugin (en andere plugins) ook in een bestaande website plaatsen.

8. Cijfertjes

Houd je ervan om door cijfers te spitten? Wie is mijn beste klant? Welke producten verkopen goed, welke niet? Haal ik mijn omzetdoelen? Wil je precies weten wanneer je waaraan je het meeste verdient, dan kun je dat met veel salonpakketten bekijken. Als je bereid bent hier veel tijd in te steken, kun je slim reclame maken voor producten of behandelingen. Je moet dan wel uitzoeken wat de cijfers betekenen. Als een product slecht loopt, hoe beslis je dan wat je doet? Heeft het zin om er reclame voor te maken en korting op te geven? Of kost je dat zoveel tijd - tijd die je ook aan iets anders kunt besteden - dat het eigenlijk de beste keuze is om het product te laten vallen? Alleen als je bereid bent dit goed uit te zoeken, levert het je wat op. Dit soort cijfers staan nog niet zo hoog op onze prioriteitenlijst. We hebben het wel opgeschreven, maar we moeten kiezen waar we onze tijd in steken.

Voorraadbeheer is ook een voorbeeld van 'cijfertjes'. Als je door het salonpakket verteld wilt worden hoeveel je nog hebt en wat je moet bestellen, dan moet je dat regelmatig goed bijhouden in het salonpakket. Het levert je inzicht op, maar alleen als je het ook nauwkeurig bijhoudt.

Maar stel dat je dit leest en je hebt een kleine salon of je start nog maar net. Het duizelt je. Wat moet je nou wel en niet hebben? Richt je dan vooral op je plicht aan de belastingdienst. Als je alleen werkt of hoogtens met een stagiair en je hebt een beperkte hoeveelheid producten op voorraad, dan kun je ook volstaan met aan het eind van het boekjaar tellen wat je op voorraad hebt. Samen met je inkoopfacturen weet je boekhouder dan wat je aan de belastingdienst moet opgeven.

jodiBooks Beauty biedt je de basis: Een overzicht van je inkomsten, uitgaven en je gemaakte uren aan klantafspraken. Voorraadbeheer kun je optioneel inschakelen, als je dat wilt, maar het moet niet. Je exporteert dit alles heel simpel als PDF voor je boekhouder. Die weet dan genoeg.

9. Kosten

De kosten van salonsoftware pakketten lopen nogal uiteen. Dat komt omdat iedere salonsoftware zijn prijzen op een andere manier samenstelt. De een rekent kosten voor inrichting, de ander niet. De een laat de prijs afhangen van hoeveel medewerkers je hebt, de ander vraagt extra geld voor een pinkoppeling.

Het is wat kort door de bocht, maar als het goed is vallen de kosten van je software weg tegen je omzet. Je productinkoop en vaste lasten zijn waarschijnlijk veel hoger dan de kosten voor je software. Ons advies blijft hetzelfde als voorgaande jaren: kies een pakket dat precies doet wat jij wil en waar jij goed mee kunt werken. Als de kosten laag zijn, is dat mooi meegenomen.

10. Openheid

Over openheid willen we toch graag iets meer zeggen. Veel salonpakketten hebben een website vol met links, verhaaltjes en flitsende foto's. Sommige zien er ook echt heel mooi uit, maar heel vaak zeggen ze in die verhaaltjes heel weinig. Je kunt eigenlijk aan de website niet zien wat het pakket nou echt kan en hoe het precies werkt. Dat probleem hebben wij ook. Aan de ene kant willen we je alles laten zien, maar aan de andere kant willen we je niet doodgooien met lappen tekst.

Uiteindelijk blijft het toch het beste als je zelf het pakket kunt uitproberen. De meeste pakketten bieden daarvoor een proefperiode. Bij Salonized (14 dagen) maak je zelf een account aan, bij Posworld (14 dagen) en Sara Salonsoft (30 dagen) vul je een formulier in met een aanvraag en bij B&F (? dagen) en MijnSalon (? dagen) laat je je gegevens achter. Je moet dus bij allen een account aanmaken en je gegevens achterlaten.

Salonnet en Plan4u hebben een demo, daarmee kun je vrij rondkijken in hun pakket. Dat vinden we al een stuk beter. Bij jodiBooks proberen we nog opener te zijn. We zijn trots op ons product en willen graag dat jij zelf vrij kunt ontdekken wat je van jodiBooks kunt verwachten. Dus al onze informatie is online en zonder account beschikbaar:

11. Persoonlijk

Wij, **Jo**ep en **Di**ana, de jodi in jodiBooks, werken met zijn 2-en aan jodiBooks. We hebben een bomvolle lijst met dingen die we willen toevoegen en verbeteren, maar wat wij het belangrijkst vinden is dat jodiBooks Beauty voor jou tijd bespaart. Dat is de waarde die wij willen leveren.

Dus, heb je onze site bekeken, handleiding erbij gepakt, de demo geprobeerd en mis je iets? Is er iets dat jodiBooks niet kan, maar wat jij wel nodig hebt? Kun je iets niet vinden? Heb je een idee of wens voor jodiBooks? Of heb je een andere vraag over jodiBooks? Dan bel/app/mail je ons en gaan wij persoonlijk voor je aan de slag.

Trello board met klantverzoekjes
Klantverzoeken op onze backlog (todo lijst)

Onze conclusie

Ons wensenlijstje uit 2021 is niet veel veranderd. We hebben er wel een must-have aan toegevoegd: een online-afspraken mogelijkheid.

 • Het moet tegenwoordig gewoon volledig online zijn
 • Het pakket moet een app hebben, of minstens volledig mobile-ready zijn
 • Je moet er makkelijk je inkomsten in kunnen bijhouden
 • Je wilt kunnen zien wie je (vaste) klanten zijn
 • Je klanten moeten online bij jou een afspraak kunnen maken
 • En je moet al je administratie makkelijk aan je boekhouder kunnen overdragen.

We splitsen de keuze vervolgens op in 2 delen: 'zo simpel mogelijk' ("ik wil er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn") en 'customizable' ("ik wil alles tot in de puntjes instellen en aanpassen").

Zo simpel mogelijk

Jij wilt zo min mogelijk tijd kwijt zijn met je administratie. Het hoort er nou eenmaal bij, maar je bent liever met andere dingen bezig. Je wilt dus zo min mogelijk instellen en invullen. Je wilt je aanmelden en beginnen met je salon.  Het moet zo simpel mogelijk zijn, zodat je niet verdwaalt in opties die je toch nooit gaat gebruiken.

'Zo eenvoudig mogelijk' is onze hoogste prioriteit en het zal niet verbazen dat wij in dit lijstje staan. Dit zijn volgens ons de beste opties:
jodiBooks Beauty (+online afspraken), €15,

 1. jodiBooks Beauty: Agenda & Online afspraken en Financiën, €15,-
 2. Sara Salonsoft, €19,95
 3. Posworld Starter, €29,-
 4. Treatwell Connect Basic, €29,- (+€99-198 opstartkosten)
 5. Salonized Basic, €29,-

Daarbij moeten we een paar mitsen en maren plaatsen:

 • Pinkoppeling kan alleen met #2 en #3.
 • We kunnen niet terugvinden of Treatwell en Posworld een boekhouderexport hebben.

Diep kunnen graven in je instellingen en data

Jij houdt ervan om door de opties van een salonpakket te spitten. Geen instelling is je te gek. Het maakt niet uit of je door vijftien tabbladen op zoek moet naar die ene instelling, je wilt elke letter in de mails kunnen instellen. Of misschien graaf je wekelijks door je statistieken. Waar moet ik meer reclame voor maken? Hoe kan ik mijn agenda nog efficiënter indelen? Wat vinden mijn klanten van mijn salon? Kan ik ze een mail sturen met een vraag om een review achter te laten?

Jij hebt een uitgebreid pakket nodig en bent bereidt hier veel tijd in te steken. Je verdwaalt niet zo in software en het interesseert je om uit te zoeken hoe iets nou precies werkt. Een goed ingericht salonpakket kan je veel geld opleveren en helpen met de groei van je salon, als je bereid bent er regelmatig in te duiken. Dit is een lijst met opties voor jou:

 1. Sara Salonsoft ZZP, €19,95
 2. Posworld Starter, €29,-
 3. B&F Salonsoftware, €29,95 / MijnSalon Professional, €29,95

Heb je een stagiair of medewerker:

 1. Sara Salonsoft Teams, €29,95 (2-4 medewerkers)
 2. Posworld Basic, €39,- (2 medewerkers)
 3. Sara Salosoft Pro €39,95 (onbeperkt aantal medewerkers)
 4. MijnSalon XL, €39,95+ (onbekend)
 5. Posworld Standard, €49,- (max 4 medewerkers)

Voetnoten:

 • In onze vorige vergelijker kon je zien dat Posworld Standard tot 10 gebruikers toestond. Dat hebben ze zo te zien inmiddels ingeperkt tot 4.
 • MijnSalon XL kwam ook vorig jaar naar boven voor meerdere medewerkers, maar we kunnen op hun website nu niet meer terugzien hoeveel medewerkers je met hun XL pakket kunt toevoegen.

Jouw conclusie

Wil je meer details en zien waarop we onze lijstjes gebaseerd hebben? Download dan het Exceloverzicht en vergelijk zelf.

Tags