Photo by Christin Hume / Unsplash

11 salonpakketten vergeleken 2019

administratie 8 jul. 2019

Ga naar de nieuwe vergelijker

Ga naar: 14 salonpakketten vergeleken 2022

Onderstaande blog is al lang verouderd! We proberen elk jaar een nieuwe salonpakket vergelijker uit te brengen. We raden je aan de meest recente salonpakket vergelijking te lezen.

Een nieuwe salonpakket vergelijking

In 2018 hebben we al een keer 6 salonpakketten vergeleken. Destijds waren we zelf nog niet bewust bezig met het ontwikkelen van jodiBooks Beauty. We hadden onszelf dus niet vergeleken met de andere pakketten. Daarnaast kan er natuurlijk een hoop veranderen in een jaar. Bij ons in ieder geval wel, dus waarom niet bij onze concurrentie?

Geen zin om te lezen? Skip dan meteen naar [de conclusie.](#onze-conclusie)

Wat is een salonpakket

Laten we, voordat we gaan vergelijken, eerst bepalen wat een salonpakket nou is. Wij hebben het hier over salonsoftware. Niet over een kapper-start-pakket, waar alle gereedschappen of allerlei shampoos en kleuren inzitten. Of een make-up pakket met alle kwasten die je nodig hebt.
We weten nu dus dat het om software gaat, niet een pakket tubes met zalfjes van merk X. Maar, wat doet die software en waarom zou jij zo'n programma willen gebruiken? In de vergelijking van 2018 hebben we dit uitgelegd aan de hand van een (mogelijk) typische dag.

Je staat 's ochtends op en je opent je salonprogramma. Je ziet nu meteen hoeveel en welke klanten er vandaag een afspraak hebben gemaakt. Dit heb jij eerder al ingevoerd na hun vorig bezoek, of ze hebben zelf een afspraak ingepland via je website of Facebook. Je ziet ook meteen of je stagiaire of medewerker(s) vandaag vrij heeft. Je stuurt nog snel een paar mailtjes naar klanten als herinnering voor hun afspraak van morgen en naar je vaste klant die vergeten is een nieuwe afspraak te maken. Dit kun je namelijk allemaal terugzien. Ook nog even een herinnering sturen naar die klant die altijd vergeet te betalen en een felicitatie voor je de jarige.
In je zaak aangekomen, open je het kassascherm, zodat je heel makkelijk bonnetjes kunt maken en je klanten kunt laten betalen met pin (of achteraf via iDeal). Als je eerste klant binnenkomt, open je haar persoonlijke pagina, waarop je meteen ziet welke behandelingen ze de vorige keer gehad heeft. Bij het afrekenen zie je welke producten ze eerder heeft gekocht, zodat je kunt vragen wat ze daarvan vond (of dat ze die misschien opnieuw kopen). Bij het afrekenen print je een nette bon en bied je spaarpunten aan.
's Avonds na een lange dag, kijk je snel even hoe het met je voorraad gaat. Superhandig dat je alleen maar thuis in hoeft te loggen om dat te kunnen zien. En oh ja, morgen moet je naar de boekhouder. Gelukkig hoef je alleen maar op de print of e-mail knop te drukken. Je bent niks kwijt en je hoeft niks bij elkaar te zoeken.

Welke pakketten hebben we vergeleken?

Vorige keer hadden we dus al 6 salonpakketten vergeleken. Toen waren we zelf van jodiBooks nog een administratiepakket aan het maken, en vonden we 6 pakketten wel genoeg. Nu wij zelf specifiek hebben gekozen om met jodiBooks Beauty een salonpakket te maken, hebben we nog een keer beter gezocht en vonden we er uiteindelijk 10. Samen met jodiBooks Beauty hebben we dit keer dus 11 salonpakketten vergeleken.

Vrijwel iedere maker van zo'n pakket biedt weer meerdere versies aan. Zouden we dat meetellen, dan komen we op 36 opties uit. Er is dus een hoop keuze. Hieronder vind je een lijstje met alle vergeleken pakketten en links naar hun website.

Waar hebben we naar gekeken?

We hebben geprobeerd om zo objectief mogelijk te vergelijken. Dat is lastig. Ten eerste doen we zelf mee in de vergelijking, en ten tweede is er weinig echt objectief te beoordelen. Een pakket kan iets, of kan het niet. Welk pakket de beste kassa heeft bijvoorbeeld, is niet objectief te zeggen. Iedereen vindt iets anders handig.

Dus, lees het als een poging om eerlijk te vergelijken, maar helaas vrij oppervlakkig. We hopen jou vooral te helpen met het makkelijker maken van het kiezen. Het scheelt een hoop als je er uiteindelijk maar 2 hoeft uit te proberen in plaats van 11.

1. De vorm

Tegenwoordig staat eigenlijk alles in "the cloud". Je mail, foto's, documenten, muziek, series en agenda stream je allemaal via het internet naar je computer, tv of telefoon. In die wereld zou je bijna vergeten dat "vroeger" alle programma's moest installeren vanaf een cd-rom. Er zijn nog steeds salonpakketten die dat doen. De cd-rom is ingewisseld voor een download, maar het principe is hetzelfde.

Je hebt dus een Windows computer of laptop nodig om dat salonpakket te kunnen gebruiken. Niet meer van deze tijd vinden wij, maar gelukkig zijn de meeste pakketten gewoon via internet te gebruiken. Daarmee zit je al niet meer aan een Windows pc vast, maar is je Macbook ook een optie.

Maar waarom nog een website als iedereen tegenwoordig alles op zijn smartphone doet? Je wilt dus eigenlijk een salonpakket app hebben. Sommige bedrijven hebben die gelukkig ook al. Let wel op, want er wordt ook regelmatig gezegd dat er een app is, maar die kan dan alleen maar gebruikt worden om afspraken te maken.

jodiBooks Beauty is een online pakket dat mobile-ready is, wat betekent dat alles op je mobiel kan. Er komt ook snel een echte app.

2. Kassa

Een kassa is misschien wel het meest gebruikt deel van een salonpakket. Met de kassa bereken je wat een klant moet betalen, maak je bonnen en facturen, en hou je je inkomsten bij voor je boekhouder.

Luxere kassa's ondersteunen ook een koppeling met een pinapparaat, kunnen in delen afrekenen (bijvoorbeeld €20 contant en €50 pin) en kunnen spaarkaarten bijhouden.

jodiBooks Beauty heeft een hele simpele kassa. Geen deelbetalingen, geen spaarkaarten en (nog) geen pinkoppeling. Wel kun je er ook zakelijke facturen mee maken.

3. Klanten

Wat wil je van je klanten weten? Je wilt ze waarschijnlijk kunnen bereiken als je een afspraak wilt verplaatsen. Misschien wil je ook weten wat ze de vorige keer gekocht hebben. Sommige pakketten hebben zelfs behandelkaarten. Daarop kun je bijhouden wat je precies gedaan hebt.

jodiBooks Beauty houdt ook dit zo simpel mogelijk Je kunt zien wat klanten gekocht hebben en je hebt een algemeen notitieveld. Geen uitgebreide behandelkaarten.

4. Agenda

Na het bijhouden van je inkomsten in je kassa, is een agenda misschien het volgende belangrijke onderdeel van een salonpakket. Je wilt zoveel mogelijk klanten goed helpen en daarvoor moet je alles goed kunnen inplannen. Daarvoor kun je de Google of Apple agenda gebruiken, maar het is natuurlijk veel handiger als je je klanten kunt koppelen. En dat je die afspraak meteen kunt afrekenen.

Een andere handige toevoeging aan zo'n agenda is de mogelijkheid om je klanten zelf online een tijd en behandeling te laten boeken. Scheelt jou weer een telefoontje.

jodiBooks Beauty heeft nog geen agenda. Een simpele agenda met een boekingsplugin voor op je eigen website, staat wel op de planning. Een eerste versie wordt in januari verwacht.

5. Marketing

We komen langzaam bij de minder gebruikte opties uit. Er zijn pakketten waarmee je mails naar je klanten kunt sturen. Dit kunnen nieuwsbrieven zijn, maar ook vragen wat de klant van de behandeling vond. Sommige bedrijven bieden ook aan om naast het salonpakket ook een (mini)website voor je te maken en hosten.

Wij vinden dit (voor een salonpakket) overbodige luxe, dus met jodiBooks Beauty kun je geen marketing e-mailtjes sturen en we maken geen website voor je.

6. Cijfertjes

Notebook work with statistics on sofa business
Photo by Lukas Blazek / Unsplash

Wil je precies weten wanneer je waaraan je het meeste verdient, dan kun je dat met de meeste salonpakketten bekijken. Ook kun je bijhouden hoeveel je op voorraad hebt en dus bepalen wanneer je een nieuwe bestelling moet doen.

Zit je nou niet te wachten op al die cijfers, dan is het wel handig als je ze zo simpel mogelijk bij je boekhouder krijgt. Heb jij er geen last van en je boekhouder is er blij mee.

jodiBooks Beauty heeft geen rapportages, statistieken en gedetailleerde overzichten, alleen de basis. Wel kun je heel simpel alles exporteren voor je boekhouder.

7. Openheid en gebruiksvriendelijkheid

Wat wij heel belangrijk vinden is openheid en transparantie. Wat wij tegen zijn gekomen bij deze vergelijking vinden we zacht gezegd niet zo mooi. 6 van de 11 pakketten hebben wel een demo of probeerversie, maar er zijn er maar 3 waar je geen gegevens hoeft achter te laten: jodiBooks (demo & proef), Plan4u (demo) en Salonnet (proef).

Twee pakketten hebben helemaal geen probeerversie en de overige pakketten zitten verscholen achter een verkoper. Je moet een hoop gegevens opsturen en dan willen ze wel meer vertellen.

Let daarnaast ook goed op de extra kosten. Het is heel sympathiek als men aanbiedt om je pakket in te richten of een training te geven. Maar als je daar (veel) geld voor moet betalen, betekent dit waarschijnlijk dat het inrichten veel tijd kost en jou dus uiteindelijk ook. En training zou niet nodig hoeven zijn voor een gebruiksvriendelijk pakket.

Bij jodiBooks Beauty geloven wij in ons product, dus waarom zou er een verkoper tussen moeten om jou te overtuigen? Het is 1 maand gratis en je hoeft geen gegevens achter te laten.

8. Kosten

De kosten zouden eigenlijk niet interessant moeten zijn. Ze vallen als het goed is weg tegen je omzet. Andere kosten die je moet maken zijn waarschijnlijk vele malen hoger. Ons advies: kies een pakket dat precies doet wat jij wil en waar jij goed mee kunt werken. Als de kosten laag zijn, is dat mooi meegenomen.

Onze conclusie

Wij vinden dat een salonpakket minimaal de volgende opties zou moeten hebben:

  • Het moet tegenwoordig gewoon volledig online zijn
  • Het pakket moet een app hebben, of minstens volledig mobile-ready zijn
  • Je moet er makkelijk je inkomsten in kunnen bijhouden
  • Je wilt kunnen zien wie je (vaste) klanten zijn
  • En je moet al je administratie makkelijk aan je boekhouder kunnen overdragen.

Dit alles moet zo simpel mogelijk. Dat is moeilijk te beoordelen, maar volgens ons komt het er op neer, dat er zo min mogelijk instellingen moeten zijn. Hoe meer instellingen, hoe moeilijker het wordt. Dat betekent wel dat het pakket uiteindelijk iets minder functies heeft.

Minimaal voor je boekhouder

Nemen we dit allemaal mee, dan blijven er 4 pakketten over, waarmee je het minimale verzameld voor je boekhouder. Daarvan is jodiBooks Beauty veruit de goedkoopste. Heb je meer nodig, bijvoorbeeld voorraadbeheer, dan zul je een duurder salonpakket moeten nemen, bijvoorbeeld MijnSalon, Salonware of B&F Salonsoftware. Daar hebben wij niks voor.

Minimaal voor je boekhouder
Minimaal voor je boekhouder

Ook voor je agenda

Als we heel eerlijk zijn, vinden we dat een afspraken-agenda er ook bij hoort. Die hebben we nog niet. Een eerste versie daarvan verwachten we in januari (maar dit inschatten is heel lastig, dus geen garanties). De overige opties blijven hetzelfde: MijnSalon, Salonware of B&F Salonsoftware.

Ook voor je agenda
Ook voor je agenda

Zonder app

Vind je een app nou niet zo belangrijk, omdat je toch een computer of laptop in je salon hebt, dan zou je ook Salonized en SARA Salonsoft kunnen overwegen.

Toevoeging 25-7-2019: SARA Salonsoft heeft een app voor Android. Deze app is echter geen "native" app. De app opent de mobiele website versie van SARA.

Zonder app
Zonder app

Jouw conclusie

Ben je het niet eens met onze keuze? Of passen onze criteria niet bij jouw wensen? Download dan het Exceloverzicht en vergelijk zelf.

Tags