12 salonpakketten vergeleken 2021

salonpakket 12 dec. 2020

Ga naar de nieuwe vergelijker

Ga naar: 14 salonpakketten vergeleken 2022

Onderstaande blog is al lang verouderd! We proberen elk jaar een nieuwe salonpakket vergelijker uit te brengen. We raden je aan de meest recente salonpakket vergelijking te lezen.

Een nieuwe salonpakket vergelijking

Het is december en als saloneigenaar is dit voor jou waarschijnlijk de drukste periode van het jaar. Je hebt geen tijd om te prutsen met inrichten van een nieuw salonpakket en je afspraken moeten zo soepel mogelijk ingepland worden. Als je iets niet kunt gebruiken is het een computer, website of app die niet meewerken.
En ja, we snappen ook best dat je nu even geen tijd hebt om salonpakketten te gaan vergelijken. Maar misschien wil je toch wel een keer lezen wat je opties zijn. Bookmark deze post en lees hem een andere keer op je gemak. Pro tip: 's ochtends op tweede kerstdag met een dekentje en een kop thee!👍

Het is weer een tijd geleden dat we onze vorige vergelijking hebben gepost. Er is afgelopen jaar dan ook een hoop gebeurd bij ons. We hebben ondertussen een webshop en een agenda met online afspraken module. En voor komend jaar hebben we een hoop plannen voor de webshop, voorraadbeheer en andere landen.

Wat is een salonpakket

De eerste gedachte die in me opkomt is: "moet ik dit hier gaan herhalen?". Dat klinkt misschien heel lui en ongeduldig, en dat is het ook wel. Uiteraard is het wel handig dat we uitleggen wat wij met een salonpakket bedoelen, zodat we het over hetzelfde hebben.

Wat is een salonpakket

Laten we, voordat we gaan vergelijken, eerst bepalen wat een salonpakket nou is. Wij hebben het hier over salonsoftware. Niet over een kapper-start-pakket, waar alle gereedschappen of allerlei shampoos en kleuren inzitten. Of een make-up pakket met alle kwasten die je nodig hebt.
We weten nu dus dat het om software gaat, niet een pakket tubes met zalfjes van merk X. Maar, wat doet die software en waarom zou jij zo'n programma willen gebruiken? In de vergelijking van 2018 hebben we dit uitgelegd aan de hand van een (mogelijk) typische dag.

Je staat 's ochtends op en je opent je salonprogramma. Je ziet nu meteen hoeveel en welke klanten er vandaag een afspraak hebben gemaakt. Dit heb jij eerder al ingevoerd na hun vorig bezoek, of ze hebben zelf een afspraak ingepland via je website of Facebook. Je ziet ook meteen of je stagiaire of medewerker(s) vandaag vrij heeft. Je stuurt nog snel een paar mailtjes naar klanten als herinnering voor hun afspraak van morgen en naar je vaste klant die vergeten is een nieuwe afspraak te maken. Dit kun je namelijk allemaal terugzien. Ook nog even een herinnering sturen naar die klant die altijd vergeet te betalen en een felicitatie voor je de jarige.
In je zaak aangekomen, open je het kassascherm, zodat je heel makkelijk bonnetjes kunt maken en je klanten kunt laten betalen met pin (of achteraf via iDeal). Als je eerste klant binnenkomt, open je haar persoonlijke pagina, waarop je meteen ziet welke behandelingen ze de vorige keer gehad heeft. Bij het afrekenen zie je welke producten ze eerder heeft gekocht, zodat je kunt vragen wat ze daarvan vond (of dat ze die misschien opnieuw kopen). Bij het afrekenen print je een nette bon en bied je spaarpunten aan.
's Avonds na een lange dag, kijk je snel even hoe het met je voorraad gaat. Superhandig dat je alleen maar thuis in hoeft te loggen om dat te kunnen zien. En oh ja, morgen moet je naar de boekhouder. Gelukkig hoef je alleen maar op de print of e-mail knop te drukken. Je bent niks kwijt en je hoeft niks bij elkaar te zoeken.

Welke pakketten hebben we vergeleken?

In onze vorige vergelijker van 2019 hebben we 11 salonpakketten vergeleken. Ten opzichte van toen hebben we 2 nieuwe pakketten toegevoegd: Posworld en Treatwell. Posworld is een volwaardig salonpakket met als leuke bonus de mogelijkheid om een webshop toe te voegen.

Treatwell was voorheen eigenlijk alleen een marketing website met boekingsagenda, dus niet echt een alternatief. Nu hebben ze echter hun dienst uitgebreid met een kassa, voorraadbeheer en klantbeheer. Het lijkt erop dat Treatwell een volwaardig en relatief goedkoop salonpakket levert, maar let op: je betaalt nog steeds 35% commissie voor nieuwe klanten en €99-198 aan opstartkosten. De marketing die Treatwell voor je doet, en waar ze heel goed in zijn, kan je veel geld gaan kosten. Hierover schreef Diana al in "Welke alternatieven zijn er behalve Treatwell?".

Een snel sommetje om te laten zien dat Treatwell snel duur kan worden. De kosten rechts zijn per jaar.

Eén pakket is niet meer te vinden: Salonware. We konden nergens een officieel bericht vinden over stoppen, een overname of naamswijziging. Wel verwijst de pagina door naar een site van PlazaXL. Dit lijkt een groot bedrijf dat websites, een online agenda en andere software voor salons aanbiedt, maar wat hun prijzen zijn kon ik niet duidelijk vinden. De enige bedragen die ik kon vinden: €24,95 voor een online agenda en €19,95 voor een website (Wij doet dat voor €7,50 😉).

Van ieder salonpakket zijn er weer meerdere versies. Tellen we die allemaal mee, dan komen we dit keer op 54 opties uit. Er is dus een hoop keuze. Wil je zelf een kijkje nemen, dan is hier de volledige lijst van pakketten met een link naar hun website.

Beauty salon or barbershop
"Foto door Jung Ho Park op Unsplash"

Waar hebben we naar gekeken?

Wij kunnen een ander pakket niet zelf letterlijk in een salon uitproberen, we hebben zelf namelijk geen schoonheidssalon. Waar we deze vergelijking op baseren is wat we zelf kunnen met jodiBooks Beauty en wat we graag willen kunnen in de toekomst. Maar ook de verhalen en wensen die we van schoonheidsspecialistes, kappers en masseurs hebben gehoord. En de keren dat we met hen hebben meegekeken.

Wij maken de software, maar jullie zijn de gebruikers. Dus jullie weten veel beter wat jullie nodig hebben en wat wel en niet handig is. Daar luisteren we graag naar. En die input gebruiken we om ons pakket beter te maken en om te kijken waar de verschillen zitten met andere salonpakketten. Mail ons dus gerust als je ons feedback wilt geven.

1. De vorm

Tegenwoordig staat eigenlijk alles in “the cloud”. Je mail, foto's, documenten, muziek, series en agenda stream je allemaal via het internet naar je computer, tv of telefoon. In die wereld zou je bijna vergeten dat “vroeger” alle programma's moest installeren vanaf een cd-rom. Er zijn nog steeds salonpakketten die dat doen. De cd-rom is ingewisseld voor een download, maar het principe is hetzelfde. Je hebt dus een Windows computer of laptop nodig om dat salonpakket te kunnen gebruiken. Niet meer van deze tijd vinden wij. Deze pakketten hebben wij dan ook af laten vallen in onze vergelijking. Wij nemen alleen pakketten mee waarbij je het pakket via een website kunt gebruiken. Daarmee vallen bij ons Nova Studio, Salonnet en essalon af. Zoek je toch een 'offline' pakket, dan kun je eens bij hen kijken.

Maar waarom nog een website als iedereen tegenwoordig alles op zijn smartphone doet? Je wilt dus eigenlijk een salonpakket app hebben. Sommige bedrijven hebben die gelukkig ook al. Let wel op, want er wordt ook regelmatig gezegd dat er een app is, maar die kan dan alleen maar gebruikt worden om afspraken te maken. MijnSalon, B&F Salonsoftware en Plan4u hebben zo'n app die alleen afspraken ondersteunt, je kunt er niet je inkomsten in invoeren. Of je een app van een pakket verwacht, dat bepaal jij natuurlijk. Salonized, een vrij bekend pakket, heeft helemaal geen app, wat bewijst dat niet iedere salon eigenaar dat nodig vindt.

We verwachten ook niet dat Salonized nog een app gaat maken trouwens, want ze zijn samengegaan met Treatwell. De komende tijd zullen zij hun software waarschijnlijk gaan samenvoegen, en dan wordt misschien de app van Treatwell uitgebreid met functies van Salonized.

jodiBooks Beauty is een online pakket dat mobile-ready is, wat betekent dat alles op je PC en mobiel kan. Ook hebben we een Android app!

2. Kassa

Een kassa is misschien wel het meest gebruikt deel van een salonpakket. Met de kassa bereken je wat een klant moet betalen, maak je bonnen en facturen, en hou je je inkomsten bij voor je boekhouder.

Luxere kassa's ondersteunen ook een koppeling met een pinapparaat, kunnen in delen afrekenen (bijvoorbeeld €20 contant en €50 pin) en kunnen spaarkaarten bijhouden.

Wij zien dat kleine salons met contante betalingen en Tikkie werken. Is een pinkoppeling een must-have? We twijfelen. Want welke pin-aanbieder dan? SumUp? iZettle? Rabobank? Allemaal? Op dit moment zeggen wij: Je inkomsten voer je in in jodiBooks, voor het pinnen toets je het bedrag in op het pinautomaatje, als je dat hebt. Dat doet jodiBooks niet voor je en wij vinden het ook geen harde eis voor een salonpakket om dit stukje voor je te doen. Willen we het aanbieden? Misschien ooit, maar het staat niet hoog op onze prioriteitenlijst.

En spaarkaarten? We hebben wel ideeën, maar voorlopig komen we daar niet aan toe. Wij vinden het niet zo belangrijk en het weegt dus niet zwaar mee in deze vergelijking. We zien dat andere pakketten de spaarkaarten wel belangrijk vonden, maar daardoor andere functionaliteit zoals het maken van online afspraken niet hebben. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, en elk pakket doet dat anders.

jodiBooks Beauty heeft een hele simpele kassa. Geen deelbetalingen, geen spaarkaarten en (nog) geen pinkoppeling. Wel kun je er ook zakelijke facturen mee maken.

Photo by Blake Wisz / Unsplash

3. Klanten

Wat wil je van je klanten weten? Je wilt ze waarschijnlijk kunnen bereiken als je een afspraak wilt verplaatsen. Misschien wil je ook weten wat ze de vorige keer gekocht hebben. Sommige pakketten hebben zelfs behandelkaarten. Daarop kun je bijhouden wat je precies gedaan hebt.

Wij vinden eenvoud en gebruiksgemak de hoogste prioriteit. Jij moet het tenslotte ook allemaal in gaan zitten vullen. We kwamen er in gesprek met schoonheidsspecialistes achter dat ze zich het wel hadden voorgenomen om behandelkaarten heel zorgvuldig in te vullen, maar dat ze het in de praktijk toch niet heel uitgebreid doen. Je hebt het al druk zat in je salon, met ontvangen van je klant, behandelen, koffie en thee schenken, afrekenen, opruimen en de volgende klant ontvangen. Uitgebreide behandelkaarten invullen schiet er dan bij in en een notitie maken blijkt dan meer dan voldoende te zijn. Dat veel pakketten toch uitgebreide behandelkaarten hebben, wegen wij dus niet zwaar mee in deze vergelijking.

jodiBooks Beauty houdt ook dit zo simpel mogelijk. Je kunt zien wat klanten gekocht hebben en je hebt een algemeen notitieveld. Geen uitgebreide behandelkaarten.

4. Agenda

Na het bijhouden van je inkomsten in je kassa, is een agenda het volgende belangrijke onderdeel van een salonpakket. Je wilt zoveel mogelijk klanten goed helpen en daarvoor moet je alles goed kunnen inplannen. Daarvoor kun je de Google of Apple agenda gebruiken, maar het is natuurlijk veel handiger als je je klanten kunt koppelen. En dat je die afspraak meteen kunt afrekenen.

Een andere handige toevoeging aan zo'n agenda is de mogelijkheid om je klanten zelf online een tijd en behandeling te laten boeken. Scheelt jou weer een telefoontje.

Alle pakketten in onze vergelijker hebben een agenda en online afspraken optie. Niet elke salon gebruikt een digitale agenda of online afspraken module, sommige schoonheidsspecialistes of kappers hebben zo'n sterkte band met hun klanten dat ze niks anders dan hun papieren agenda nodig hebben: Na de behandeling boeken hun klanten meteen voor de rest van het jaar. Dat zijn volgens ons de echte toppers. Onlangs hadden we contact met we een kapster uit onze buurt die een klantenstop had, terwijl ze geen website, Facebook of Instagram heeft. Prachtig toch?

jodiBooks Beauty een eenvoudige agenda met een online afspraken module voor op je eigen website.

5. Marketing

We komen langzaam bij de minder gebruikte opties uit. Er zijn pakketten waarmee je mails naar je klanten kunt sturen. Dit kunnen nieuwsbrieven zijn, maar ook vragen wat de klant van de behandeling vond. Sommige bedrijven bieden ook aan om naast het salonpakket ook een (mini)website voor je te maken en hosten.

Wij vinden dit (voor een salonpakket) overbodige luxe, dus met jodiBooks Beauty kun je geen marketing e-mailtjes sturen. Ook maakt jodiBooks geen website voor je. Maar als je wil, kun je contact opnemen met Joep hiervoor. Hij maakt websites, los van jodiBooks dus. Ondertussen maken we wel websites:  kosten €7,50 per maand.

Marketing Flatlay
Photo by Campaign Creators / Unsplash

6. Cijfertjes

Houd je ervan om door cijfers te spitten? Wie is mijn beste klant? Welke producten verkopen goed, welke niet? Haal ik mijn omzetdoelen? Wil je precies weten wanneer je waaraan je het meeste verdient, dan kun je dat met veel salonpakketten bekijken. Als je bereid bent hier veel tijd in te steken, kun je slim reclame maken voor producten of behandelingen. Je moet dan wel uitzoeken wat de cijfers betekenen. Als een product slecht loopt, hoe beslis je dan wat je doet? Heeft het zin om er reclame voor te maken en korting op te geven? Of kost je dat zoveel tijd - tijd die je ook aan iets anders kunt besteden - dat het eigenlijk de beste keuze is om het product te laten vallen? Alleen als je bereid bent dit goed uit te zoeken, levert het je wat op. Dit soort cijfers staan nog niet zo hoog op onze prioriteitenlijst. We hebben het wel opgeschreven, maar we moeten kiezen waar we onze tijd in steken.

Voorraadbeheer is ook een voorbeeld van 'cijfertjes'. Als je door het salonpakket verteld wilt worden hoeveel je nog hebt en wat je moet bestellen, dan moet je dat regelmatig goed bijhouden in het salonpakket. Het levert je inzicht op, maar alleen als je het ook nauwkeurig bijhoudt. Wat betreft voorraadbeheer hebben wij wel een wens die hoog op de lijst staat. De webshop staat nu nog los van ons pakket. We willen dat integreren en dan komt voorraadbeheer er ook bij ons bij.

Maar stel dat je dit leest en je hebt een kleine salon of je start nog maar net. Het duizelt je. Wat moet je nou wel en niet hebben? Richt je dan vooral op je plicht aan de belastingdienst. Als je alleen werkt of hoogtens met een stagiair en je hebt een beperkte hoeveelheid producten op voorraad, dan kun je ook volstaan met aan het eind van het boekjaar tellen wat je op voorraad hebt. Samen met je inkoopfacturen weet je boekhouder dan wat je aan de belastingdienst moet opgeven.

jodiBooks Beauty heeft geen rapportages, statistieken en gedetailleerde overzichten, alleen de basis. Wel kun je heel simpel je inkomsten en uitgaven exporteren voor je boekhouder. Die weet dan genoeg.

7. Kosten

De kosten zouden eigenlijk niet interessant moeten zijn. Ze vallen als het goed is weg tegen je omzet. Andere kosten die je moet maken zijn waarschijnlijk vele malen hoger. Ons advies: kies een pakket dat precies doet wat jij wil en waar jij goed mee kunt werken. Als de kosten laag zijn, is dat mooi meegenomen.

8. Openheid

Over openheid willen we toch graag iets meer zeggen. Veel salonpakketten hebben een website vol met links, verhaaltjes en flitsende foto's. Sommige zien er ook echt heel mooi uit, maar heel vaak zeggen ze in die verhaaltjes heel weinig. Je kunt eigenlijk aan de website niet zien wat het pakket nou echt kan en hoe het precies werkt. Dat probleem hebben wij ook. Aan de ene kant willen we je alles laten zien, maar aan de andere kant willen we je niet doodgooien met lappen tekst.

Uiteindelijk blijft het toch het beste als je zelf het pakket kunt uitproberen. De meeste pakketten bieden daarvoor een proefperiode. Bij Salonized (14 dagen) maak je zelf een account aan voor, bij Posworld (14 dagen) en Sara Salonsoft (30 dagen) vul je een formulier in met een aanvraag en bij B&F (? dagen) en MijnSalon (? dagen) laat je je gegevens achter. Je moet dus bij allen een account aanmaken en je gegevens achterlaten.

Salonnet en Plan4u hebben een demo, daarmee kun je vrij rondkijken in hun pakket. Dat vinden we al een stuk beter. Bij jodiBooks proberen we nog opener te zijn. We zijn trots op ons product en hebben niks te verbergen. Dus al onze informatie is online en zonder account beschikbaar:

9. Persoonlijk

Wij, **Jo**ep en **Di**ana, de jodi in jodiBooks, werken met zijn 2-en aan jodiBooks. We hebben een bomvolle lijst met dingen die we willen toevoegen en verbeteren, maar wat wij het belangrijkst vinden is dat jodiBooks Beauty voor jou tijd bespaart. Dat is de waarde die wij willen leveren.

Dus, heb je onze site bekeken, handleiding erbij gepakt, de demo geprobeerd en mis je iets? Is er iets dat jodiBooks niet kan, maar wat jij wel nodig hebt? Kun je iets niet vinden? Heb je een idee of wens voor jodiBooks? Of heb je een andere vraag over jodiBooks? Dan bel/app/mail je ons en gaan wij persoonlijk voor je aan de slag.

Klantverzoeken op onze backlog (todo lijst)

Onze conclusie

Ons wensenlijstje uit 2019 is niet veel veranderd. We hebben er wel een must-have aan toegevoegd: een online-afspraken mogelijkheid.

 • Het moet tegenwoordig gewoon volledig online zijn
 • Het pakket moet een app hebben, of minstens volledig mobile-ready zijn
 • Je moet er makkelijk je inkomsten in kunnen bijhouden
 • Je wilt kunnen zien wie je (vaste) klanten zijn
 • Je klanten moeten online bij jou een afspraak kunnen maken
 • En je moet al je administratie makkelijk aan je boekhouder kunnen overdragen.

We splitsen de keuze vervolgens op in 2 delen: 'zo simpel mogelijk' ("ik wil er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn") en 'customizable' ("ik wil alles tot in de puntjes instellen en aanpassen").

Zo simpel mogelijk

Jij wilt zo min mogelijk tijd kwijt zijn met je administratie. Het hoort er nou eenmaal bij, maar je bent liever met andere dingen bezig. Je wilt dus zo min mogelijk instellen en invullen. Je wilt je aanmelden en beginnen met je salon.

Jij hebt dus geen uitgebreid pakket nodig met allerlei toeters en bellen. Het moet zo simpel mogelijk zijn, zodat je niet verdwaalt in opties die je toch nooit gaat gebruiken. Dat scheelt ook een hoop geld, want uitgebreide pakketten zijn een stuk duurder. 'Zo eenvoudig mogelijk' is onze hoogste prioriteit en het zal niet verbazen dat wij in dit lijstje staan. Dit zijn volgens ons de beste opties:

 1. jodiBooks Beauty (+online afspraken), €15,
 2. Sara Salonsoft, €19,95
 3. Treatwell Connect Basic, €15,- (+€99-198 opstartkosten)
 4. jodiBooks Beauty (+online afspraken +webshop), €25,
 5. Posworld Starter, €29,-
 6. Salonized Alles-in-1, €29,-

Daarbij moeten we een paar mitsen en maren plaatsen:

 • Voorraadbeheer zit niet in #1. We gaan dit in de 2e helft van 2021 toevoegen aan de webshop module.
 • Pinkoppeling kan alleen met #2 en #5.
 • We kunnen niet terugvinden of Treatwell en Posworld een boekhouderexport hebben.

Diep kunnen graven in je instellingen en data

Jij houdt ervan om door de opties van een salonpakket te spitten. Geen instelling is je te gek. Het maakt niet uit of je door vijftien tabbladen op zoek moet naar die ene instelling, je wilt elke letter in de mails kunnen instellen. Of misschien graaf je wekelijks door je statistieken. Waar moet ik meer reclame voor maken? Hoe kan ik mijn agenda nog efficiënter indelen? Wat vinden mijn klanten van mijn salon? Kan ik ze een mail sturen met een vraag om een review achter te laten?

Jij hebt een uitgebreid pakket nodig en bent bereidt hier veel tijd in te steken. Je verdwaalt niet zo in software en het interesseert je om uit te zoeken hoe iets nou precies werkt. Een goed ingericht salonpakket kan je veel geld opleveren en helpen met de groei van je salon, als je bereid bent er regelmatig in te duiken. Dit is een lijst met opties voor jou:

 1. Sara Salonsoft, €19,95
 2. Posworld Starter, €29,-
 3. B&F Salonsoftware / MijnSalon Professional (+slimme opties), €29,95

Heb je een stagiair of medewerker:

 1. Sara Salonsoft Standaard, €29,95
 2. Treatwell Connect Premium, €30,-
 3. Posworld Basic, €39,- (2 gebruikers)
 4. B&F Salonsoftware XL (+slimme opties) / MijnSalon XXL, €39,95+
 5. Posworld Standard, €49,- (10 gebruikers)

Jouw conclusie

Wil je meer details en zien waarop we onze lijstjes gebaseerd hebben? Download dan het Exceloverzicht en vergelijk zelf.

Tags