Het bedrijfsplan

planning 10 mei 2018

Waarom je niet te veel tijd moet stoppen in je bedrijfsplan

Een bedrijfsplan of businessplan maken klinkt moeilijk en als veel werk, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Veel mensen denken dat een bedrijfsplan verplicht is, maar dat is helemaal niet waar. Het ligt helemaal aan wat jouw idee is en hoe je het wilt aanpakken.

Waarom heb je het nodig?

Laten we daarom beginnen met vertellen waarom je een bedrijfsplan nodig hebt. Ten eerste is het plan er voor jezelf. Het is een stok achter de deur om goed na te denken over je idee. Hoe ga je het doen? Wat wil je bereiken? Waar wil je over 5 jaar zijn? Hoe ga je het financieel doen? Waar ga je het doen? Het is daarnaast heel handig om tijdens het ontwikkelen van je product en bedrijf te gebruiken als een soort handleiding of houvast. Terwijl je bezig bent kun je snel afgeleid raken door wat er om je heen gebeurt. Je ontdekt nieuwe concurrenten, andere technieken of krijgt nieuwe ideeën. Geloof ons, dat hebben wij namelijk ook continue. Wij kunnen altijd het plan erbij pakken om te kijken of we niet te veel afgeleid zijn geraakt.

"A person drafting a marketing campaign plan in a notebook on their lap". Foto door rawpixel op Unsplash'

Ten tweede heb je een bedrijfsplan nodig als je een investering nodig hebt. Dit kan een lening van de bank zijn of een investering door (private) investeerders, zoals tegenwoordig veel te zien is op tv. Zij eisen dat je alle risico's hebt bekeken en dat je heel goed hebt nagedacht over je idee. Ook kijken ze naar hoeveel ervaring je hebt in het bedrijfsleven. Nogal lastig als dit je eerste bedrijf is. Een plan schrijven voor andere mensen kan dus ontzettend moeilijk zijn en veel tijd kosten. Je weet immers niet wat zij willen zien in je plan. Maak dus allereerst en vooral een plan jezelf, maar besteedt er geen weken aan. Een paar dagen tot een week zou meer dan genoeg moeten zijn.

Hoe maak je het?

Heel flauw: door papier te pakken en te gaan schrijven of een laptop op schoot te nemen en te gaan typen. Eerlijk is eerlijk, dat vonden wij ook makkelijker gezegd dan gedaan. Het kostte ons veel tijd om erachter te komen wat er nou in zo'n plan moet komen. We willen je daarvoor graag een stappenplan aanbieden, maar dat is helaas nog niet af. Wat je kunt doen is onze inhoudsopgave downloaden. Als je onder ieder kopje jouw gedachten op papier hebt gezet, ben je er eigenlijk al. Je kunt het uiteraard een keer door laten lezen. Zeker als je alleen bent, kan het goed zijn om een buitenstaander of iemand met een eigen bedrijf het een keer door te laten lezen.

Tags