De beste wensen... van jodiBooks

@jodibookshq 11 jan. 2019

Hoe verspreid je 518 kaartjes zonder serieus budget?

Het idee

Wij zijn ervan overtuigd dat jodiBooks je een hoop tijd kan besparen en onze eerste klanten vertellen ons dat ze een hoop tijd besparen.

Maar hoe vertellen we dat aan mensen die nog nooit van jodiBooks gehoord hebben. Sterker nog, hoe laten we ze weten dat we bestaan?

Cold-calling is niet ons ding. Wij vinden het zelf super irritant om gebeld te worden, dus doen we dat ook niet graag naar anderen toe. Misschien kunnen we ze een flyer geven, die ze kunnen lezen wanneer het hun uitkomt? Maar een flyer is weer niet zo bijzonder, eigenlijk gaan die standaard bij het oud papier.

Persoonlijke boodschap

Als we die flyer nou eens persoonlijker zouden maken. Zou hij dan wel gelezen worden? Geen idee eigenlijk, maar we gaan het wel proberen. Maar hoe maak je een persoonlijke flyer als je geen budget hebt?

Eigenlijk is het een rare vraag om te stellen. Want iedereen doet het ieder jaar opnieuw. Heel Nederland schrijft elkaar een kerstkaart en wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar. Dat kunnen wij ook!

Handgeschreven kaartjes

We gaan dus iedereen die als zelfstandige werkzaam is als kapper, schoonheidsspecialiste, pedicure, make-up artist of nagelstylist een persoonlijk kaartje sturen en ze een goed nieuwjaar wensen.

De uitvoering

Adressen zoeken

Bij iedereen in Nederland langsgaan zou iets te lang duren, daarom hebben we ons voor nu beperkt tot onze eigen stad: Eindhoven.

Met zijn 3-en (Diana, Joep en Joep's zus Arabella) zijn we adressen gaan zoeken. Via de KvK website, Facebook, Instagram en Google hebben we zo een lijst gemaakt van kappers, schoonheidsspecialistes, pedicures, make-up artists en nagelstylistes.

Kaartjes schrijven

Na wat filteren; Is het een eenmanszaak?, is deze persoon nog actief?, is het een volledig adres?, bleven er 518 mensen over. Shit, dat wordt veel schrijven😅
Na bij twee supermarkten genoeg enveloppen gevonden te hebben (nog best een uitdaging net na kerst) en papier voor de kaartjes zijn we met zijn tweeën gaan schrijven.

Bezorgen

Met de eerste batch geschreven kaartjes is Diana de route gaan plannen. Met de gedachte: "Daar moet toch een app voor zijn?" heeft ze uiteindelijk Routific gevonden.

Daarmee hebben we uiteindelijk 5 routes gepland. Per route hadden we dus ongeveer 100 adressen.

Workout

Om dat in perspectief te plaatsen: een route hield in dat er 30-50 kilometer gefietst moest worden. We, vooral Diana, hebben dus een goede workout gehad.

Wij zijn ook geen professioneel postbezorgers en zagen vrijwel ieder adres voor het eerst. We moesten dus regelmatig zoeken naar het adres en de brievenbus. We waren dus al snel 4-6 uur per route bezig.

Obstakels

40km fietsen in de winter lijkt een groot obstakel, maar was eigenlijk de makkelijkste om te overwinnen.

Wat vervelender was, was het zoeken naar niet bestaande of verstopte brievenbussen. Je zou zeggen dat je tegenwoordig met Google Maps wel alles kunt vinden, maar dat viel ons best tegen.

Soms konden we het wel vinden, maar was het gewoon niet praktisch. Bijvoorbeeld als je een bejaardenhuis in moet, terwijl je fiets buiten staat, met een fietstas en telefoon erop. Dat is niet verstandig in Eindhoven.

Uiteindelijk hebben we ongeveer 470 kaartjes zelf bezorgd. De laatste batch hebben we met de postbode meegestuurd. Hopelijk kon die de adressen wel vinden.

Eng

Maar het grootste obstakel, vooral voor Joep, was dat het best eng was. Ik hoor je denken: "Hoe kan kaartjes bezorgen nou eng zijn?"

Ten eerste voelde het een beetje als spammen. Wat als mensen het vervelend vinden dat we een flyer in de bus doen? Zijn we niet een beetje stout omdat we de nee-nee sticker negeren?

Voor mij (Joep) kwam daar nog een anxiety bij. Waarschijnlijk totaal irrationeel, maar dat is anxiety altijd. Wat nou als een boze, jaloerse vriend/man/partner opendoet? Sta ik daar met een persoonlijk kaartje voor zijn vriendin. Hoe leg je dat uit…

Foto door Filip Mroz op Unsplash

Gelukkig wilde Diana wel een extra rondje fietsen in ruil voor een middag kaartjes schrijven. Diana blauwe vingers van de kou, Joep blauwe vingers van het schrijven 😅

Reacties

Na 2 dagen adressen zoeken, 2 dagen schrijven en 4 dagen fietsen, hebben we tot nu toe 5 nieuwe aanmeldingen. Van deze mensen hebben we gehoord dat het persoonlijk kaartje erg opviel. Missie geslaagd!

Heb je geen kaartje gekregen? Dan woon je niet in Eindhoven of heb je je daar goed verstopt. Ook jullie wensen wij natuurlijk een succesvol en Excel-vrij 2019!

Tags