Bon of factuur

administratie 3 jan. 2019

Wat is het verschil

Wat is het verschil tussen een bon of factuur? En wanneer moet ik welke gebruiken?

Particulieren

Lever je diensten (behandelingen) en/of producten aan particulieren, dan zijn de eisen voor het maken van een bon of factuur veel lager. Je hoeft zelfs niet eens een bonnetje te maken (het mag wel). Het enige wat je moet doen is voor jezelf bijhouden hoeveel je verkocht hebt.

Bedrijven

Lever je (ook) aan bedrijven, dan moet je daarvoor facturen maken, die voldoen aan de eisen van de belastingdienst:

- uw volledige naam en die van uw afnemer
U vermeldt de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Bij fiscale eenheden is het gebruikelijk dat de naam van het onderdeel dat de prestatie levert op de factuur staat.
- uw volledige adres en dat van uw afnemer
U vermeldt het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Vermelding van alleen een postbusnummer is niet voldoende.
- uw btw-nummer
Bij fiscale eenheden is dat het btw-nummer van het onderdeel dat de prestatie levert.
- uw KvK-nummer
- de datum waarop de factuur is uitgereikt
- een opeenvolgend nummer
- de aard van de goederen of diensten die u hebt geleverd
- de hoeveelheid van de goederen of de omvang van de diensten die u hebt geleverd
- de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
- het bedrag dat u in rekening brengt, exclusief btw
Levert u prestaties met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Neem daarnaast de eenheidsprijs op, als dit van toepassing is.
- het btw-tarief dat u in rekening brengt
- het btw-bedrag

Wat doet jodiBooks?

Ten eerste gaan we het jou niet zelf laten uitzoeken. Wij zorgen ervoor dat je op het juiste moment een bon of een factuur maakt.

Je levert alleen aan particulieren

Om het zo simpel mogelijk te houden, staat het leveren aan bedrijven standaard uit. Daardoor word jij ook niet lastig gevallen met dingen die je niet 'hoeft' te doen.
Wil je toch een bonnetje aan je klant geven, dan kan dat wel. We hebben de bon zo simpel mogelijk gemaakt. Dus er staat geen btw op en alleen de minimale benodigde gegevens.

Je levert ook aan bedrijven

Nu wordt het allemaal best lastig, maar jodiBooks helpt je door alle verplichte gegevens van je te vragen als je aangeeft dat je ook aan bedrijven levert. Ook kun je met jodiBooks facturen maken die voldoen aan alle eisen. Weer een zorg minder voor jou!

Overigens ben je nog steeds niet verplicht om nu aan particulieren een factuur te geven. Daarom maken we voor hen ook geen factuur, maar alleen een bon in jodiBooks.

Het verschil tussen een bon en een factuur

Het grote verschil zit hem dus in de verplichte gegevens die erop moeten staan. In jodiBooks zie je dat direct in het bon of factuur voorbeeld. Als je een bon opmaakt, kun je veel meer gegevens uitschakelen, zoals je KvK en btw-nummer.

Ook komt er op de factuur een nummer, uitgebreide klantgegevens en een btw tabel bij. En worden alle prijzen exclusief btw vermeld!

Tags