Welke alternatieven zijn er behalve Treatwell?

2020 November 2311 min read
Diana Koenraadt

Ben je op zoek naar een alternatief voor Treatwell? Als je zoekt op Google, vind je zelfs op pagina 3 van de zoekresultaten niks. Ik niet, in elk geval. Ik vind vooral resultaten die me naar Treatwell leiden. Hoe komt dat? En zijn er dan écht geen alternatieven?

Waarom zoeken naar een alternatief?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is Treatwell? Treatwell is, heel kort door de bocht, een zoekmachine voor schoonheidssalons. Dat niet alleen, Treatwell is een groot marketingbedrijf. Waar ze goed in zijn, is hoog in de Google zoekresultaten terechtkomen. Daarom vind je een pagina vol met links naar henzelf, als je ook maar iets intypt waar hun bedrijfsnaam in voorkomt, zoals "Treatwell alternatieven"...

google zoekresultaten treatwell alternatieven

Als je met je salon klant wordt van Treatwell, zorgen zij dat je hoog in Google komt. Of eigenlijk, ze zorgen dat zij hoog in Google komen, met jouw salon als uithangbordje. Zij werken er tenslotte aan om hun eigen website hoog in Google krijgen, aan jouw website doen ze niks.

Daarnaast is Treatwell een afsprakenpakket: Klanten die een salon en behandeling vinden die ze aanstaat, boeken die meteen bij jou, via Treatwell.

Kosten

Dat er kosten aan verbonden zijn lijkt me duidelijk. Dat is een van de andere dingen waar ze om bekend staan, dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Maar de kosten zijn niet alleen financieel. Een van de nadelen van Treatwell is dat sommige van jouw klanten denken dat jouw salon een Treatwell-salon is. Ze denken dan dat jij van Treatwell bent. Kijk maar eens naar recensies van Treatwell. Je leest drie soorten recensies door elkaar: Van saloneigenaren over hun tevredenheid met Treatwell en van klanten over hun tevredenheid over Treatwell maar ook over de salons zelf. Sommige klanten weten wel dat Treatwell niet hetzelfde is als de salon, maar anderen lijken Treatwell te zien als een soort keten. Jij bent aangesloten bij Treatwell, dus jij bent Treatwell. De kosten zijn dus niet alleen commissie, je geeft vooral ook je handelsnaam en naamsbekendheid uit handen.

Voordat ik doorga met de alternatieven, nog even dit. Los van of Treatwell nou een fijn pakket is en of je er mee kan wat je wil, is het goed te beseffen dat klanten die via Treatwell boeken, in het klantenbestand van Treatwell komen en nieuwsbrieven van Treatwell gaan krijgen. Wat maakt dat uit? denk je misschien. Nou.. Treatwell krijgt commissie elke keer als er bij een salon een nieuwe klant komt. Dus Treatwell is er financieel bij gebaat als jouw klanten ook weleens naar andere salons gaan. Je klanten krijgen dus ook andere salons te zien. Wat je dus ook weggeeft, is controle over je klantenbestand. Zelf zou je nooit jouw klanten mailen met de suggestie om naar een concurrent te gaan, toch?

Samengevat

Voordelen van Treatwell:

 • ze helpen jouw salon hoger in Google te krijgen dan salons die niet bij Treatwell zitten
 • ze bieden jouw salon aan nieuwe klanten aan zodat jij nieuwe klanten krijgt

Nadelen:

 • ze kunnen aan jouw klanten ook andere salons aanbieden, via hun mails of via de zoekresultaten op hun eigen website, zodat zij meer commissie verdienen
 • klanten denken misschien dat jij van Treatwell bent, en zien het verschil misschien niet tussen Treatwell en jouw salon

Ik wil een alternatief, wat zijn mijn opties?

Samengevat, Treatwell is een:

 • zoekmachine voor schoonheidssalons
 • marketingbedrijf
 • afsprakenpakket

Als je een alternatief wilt, is het goed om duidelijk te hebben waarom je een alternatief wilt. Vind je Treatwell te duur? Onhandig in gebruik?

Laten we beginnen met het makkelijkste: Je wilt Treatwell, maar dan goedkoper.

Treatwell, maar dan goedkoper

Het is best lastig zoeken als je het woord "Treatwell" wilt vermijden in Google. Maar het is me gelukt! Ik heb er eentje gevonden voor salons en eentje voor kappers.

Deze twee kunnen in de basis hetzelfde: Ze bieden een manier voor klanten om te zoeken naar een salon of kapper en er kunnen afspraken gemaakt worden. Deze twee pakketten zijn onder klanten misschien nog niet zo bekend als de grote T, dus of ze net zo effectief zijn in het krijgen van nieuwe klanten weet ik niet.

1beautyafspraak.nl

Op de website 1beautyafspraak.nl kun je je salon aanmelden en je klanten kunnen er afspraken maken. Ze hebben ook 1kapper.nl voor kappers en 1afspraak.nl voor andere zoals psychologen, zonnestudio's etc..

Hun prijzenmodel vind ik best vaag. Ze werken niet met een bedrag per maand, maar met een puntensysteem. Je koopt een bundel, een soort prepaid pakket. Als een klant bij jou boekt, dan gaat er een punt van je bundel af.

Hun kleinste pakket is 250 punten voor € 112,50. Dat is dus 45 cent per punt. Die punten zijn bedoeld voor dit jaar. Als je punten overhebt aan het eind van het jaar mag je ze éénmalig meenemen naar volgend jaar. Als je ze volgend jaar niet opmaakt, dan verlopen ze.

Het voordeel is dus dat het per punt goedkoop is, maar als je die punten niet opmaakt dan is het natuurlijk jammer. En vantevoren inschatten hoeveel afspraken je via hun gaat krijgen lijkt me lastig. Maar goed, ze zijn een alternatief en ze hebben geen commissie structuur voor nieuwe klanten.

Ik heb even via hun website een salon gezocht en daarna heb ik diezelfde salon in Google ingetypt. De salon staat er, en 1beautyafspraak.nl staat ook op de eerste pagina bij de zoekresultaten. Dus 1beautyafspraak.nl is ook goed bezig met bovenin Google komen.

Als ik "salon Eindhoven" intyp, dan staat Treatwell er wel maar 1beautyafspraak.nl niet.

Voor kappers: BarberBooking

Voor kappers heb ik ook barberbooking.com gevonden. Ik heb gekeken naar hun prijzen maak ik snap het niet helemaal. Het lijkt er op dat ze het volgende bieden:

 1. Je kunt kiezen om alleen het zoekmachine gedeelte af te nemen, dan betaal je 15 euro per maand en word je aan hun zoekresultaten toegevoegd. Zij sturen klanten naar jouw eigen website.
 2. Je kunt ook afspraken koppelen als je Da Vinci of SMARTsalon gebruikt. Dan kun je voor 50 cent per afspraak met een maximum van 25 euro, deze koppelen met BarberBooking. Ze zeggen ook dat je kunt kiezen of je 15 euro wilt betalen, maar ik snap eigenlijk niet wat je dan mist.
 3. Een andere manier om afspraken te maken, is het pakket van BarberBooking gebruiken. Dat 20 euro per maand voor het afsprakenboek en dan weer die keuze tussen 15 euro of 50 cent met een maximum van 25 euro.

Nouja, het lijkt er op dat je bij hen dus in elk geval onder de 55 euro per maand blijft. Ook zij hebben geen commissie structuur voor nieuwe klanten.

Ik heb ook hier via BarberBooking een kapper gezocht en daarna heb ik de naam van die kapper in Google ingetikt. Ja, de kapper staat in Google en BarberBooking staat er ook bij. Andersom lijkt ook te werken: Als ik "kapper Eindhoven" intik, staat BarberBooking op de eerste pagina van de zoekresultaten erbij. Google kent hen dus beter dan 1beautyafspraak.nl

Zoekmachines zonder afsprakenpakket

In mijn zoektocht naar alternatieven, vond ik nog twee zoekmachines. Dat waren nagelstudios.nl en kappers.nl. Allebei zijn van hetzelfde bedrijf, dat kun je duidelijk aan de pagina's zien. Ze bieden zo te zien geen afsprakenpakket. Het is mogelijk je nagelstudio of kapperszaak gratis bij ze aan te melden. Hoe verdienen ze dan geld? Door reclame te tonen. Wil je van de reclame af (en nog andere dingen doen zoals een Facebook knop toevoegen) dan kun je hun betaalde pakket nemen van € 49,95 per jaar.

Afsprakenpakket

In 2018 en 2019 hebben wij salonpakketten vergeleken. We zijn van plan ook dit jaar (2020) deze bij te werken. Dat hebben we nog niet gedaan, dus grijp ik terug op onze vergelijker van 2019. Uit het lijstje van toen is een salon pakket verdwenen: salonware. Zij lijken niet meer te bestaan. Toen ik op de link klikte werd ik geleid naar een andere link waar niks te zien is behalve een inlogscherm. Ik heb op Google naar ze gezocht maar kan ze niet vinden.

De rest van de pakketten hebben allemaal online afspraken. Hieronder vind je het lijstje. Ik heb vermeld wie een 'demo' hebben. Als een pakket een demo heeft, dan kun je naar een pagina waar je kunt zien hoe het online afspraken maken er voor jouw klant uit ziet.

Alle pakketten hebben een ingebouwde agenda. Sommige pakketten kunnen koppelen met Google of Apple. Als er ergens in deze tabel "Nee" staat, dan heb ik het niet kunnen vinden.

WieDemo?Ingebouwde agendaKoppeling met Google, Apple...
jodiBooks BeautyWij hebben een Online afspraken demo en een dashboard demo.JaJa, [Google](https://docs.jodibooks.com/docs/booking/google-calendar) en [Apple](https://docs.jodibooks.com/docs/booking/apple-calendar)
B&F SalonsoftwareNeeJaNee
essalonNeeJaNee
MijnSalonNeeJaNee
Nova StudioNeeJaNee
Plan4uJa. Klik op "online afspraken" en scroll helemaal naar benedenJaNee
SalonizedNeeJaGoogle, Apple
SalonnetJa. Klik op "online afsprakenboek" en dan "online demonstratie"JaNee
SARA SalonSoftNeeJaGoogle, Outlook synchronisatie
SMARTsalonNeeJaNee

In de basis zijn deze allemaal hetzelfde. De klant boekt, jij krijgt bericht, en het komt in je agenda terecht. De verschillen zitten in de prijs, de gebruiksvriendelijkheid en hoe er gekoppeld wordt met verschillende agenda's. In onze vergelijker van 2019 krijg je een idee van de prijs. Verder is het een kwestie van uitproberen.

Marketing

Tot slot. Stel, je hebt gekozen voor een alternatief afsprakenpakket. Wat overblijft is de marketing.

Verandert er wel echt iets voor jou, als je geen Treatwell (meer) gebruikt? Onlangs belde ik een kapper die geen website, geen Facebook, geen Instagram, zelfs niet een vermelding op Google Maps had. Ze had alleen een telefoonnummer op de voordeur geplakt. En... ze zat helemaal vol! Toen ik vroeg of ik een afspraak kon maken, kreeg ik als antwoord "Nee sorry, ik heb een klantenstop." Wauw!

De kern van dit laatste stuk van de blog post: Je hebt voor marketing veel meer opties dan er veel geld tegenaan te gooien. Ja, misschien is het voor jou perfect om een zoekmachine of marketingbedrijf in te huren. Maar misschien, als je een half jaar lang niks aan marketing doet, merk je niet eens verschil in je inkomsten. Tussen maandelijks veel geld betalen aan een bedrijf en helemaal niks aan marketing doen, zitten nog heel veel andere opties.

Tips voor als je het zelf wilt doen:

 • Reken eens uit hoeveel geld je per jaar zou besparen als je geen zoekmachines inhuurde. Als je weet dat je voor 40 euro 1000 flyers kunt laten drukken, is het dan niet interessant om ze zelf door je wijk of buurt te verspreiden?
 • Heb je niet een neefje of nichtje wat voor een bijverdienste best een paar flyers wilt rondbrengen?
 • Ben je actief op social media?
 • Kun je iemand inhuren die je Instagram voor je doet? (Tip: Een eerstejaars stagiair misschien? Zij mogen nog geen behandelingen doen, maar kunnen je wel op andere manieren helpen, bijvoorbeeld met marketing.)
 • Kun je een nieuwe-klanten-bonus instellen, zodat als iemand een nieuwe klant aandraagt, ze allebei korting krijgen?
 • Vraag je je klanten om jou aan te bevelen aan anderen?

Conclusie

Er is geen one-size-fits-all. Daarom zijn er zoveel verschillende oplossingen. Het goede nieuws: Er zijn zeker wel alternatieven voor Treatwell, maar je zult wel even moeten zoeken naar wat je dan precies nodig hebt in jouw geval. Wat voor jou en jouw salon werkt, dat bepaal jij.