Welke alternatieven zijn er behalve Treatwell?

@jodibookshq 23 nov. 2020

Ben je op zoek naar een alternatief voor Treatwell? Als je zoekt op Google, vind je zelfs op pagina 3 van de zoekresultaten niks. Ik niet, in elk geval. Ik vind vooral resultaten die me naar Treatwell leiden. Hoe komt dat? En zijn er dan écht geen alternatieven?

Waarom zoeken naar een alternatief?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is Treatwell? Treatwell is, heel kort door de bocht, een zoekmachine voor schoonheidssalons. Dat niet alleen, Treatwell is een groot marketingbedrijf. Waar ze goed in zijn, is hoog in de Google zoekresultaten terechtkomen. Daarom vind je een pagina vol met links naar henzelf, als je ook maar iets intypt waar hun bedrijfsnaam in voorkomt, zoals "Treatwell alternatieven"...

google zoekresultaten treatwell alternatieven

Als je met je salon klant wordt van Treatwell, zorgen zij dat je hoog in Google komt. Of eigenlijk, ze zorgen dat zij hoog in Google komen, met jouw salon als uithangbordje. Zij werken er tenslotte aan om hun eigen website hoog in Google krijgen, aan jouw website doen ze niks.

Daarnaast is Treatwell een afsprakenpakket: Klanten die een salon en behandeling vinden die ze aanstaat, boeken die meteen bij jou, via Treatwell.

Kosten

Dat er kosten aan verbonden zijn lijkt me duidelijk. Dat is een van de andere dingen waar ze om bekend staan, dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Maar de kosten zijn niet alleen financieel. Een van de nadelen van Treatwell is dat sommige van jouw klanten denken dat jouw salon een Treatwell-salon is. Ze denken dan dat jij van Treatwell bent.  Kijk maar eens naar recensies van Treatwell. Je leest drie soorten recensies door elkaar: Van saloneigenaren over hun tevredenheid met Treatwell en van klanten over hun tevredenheid over Treatwell maar ook over de salons zelf. Sommige klanten weten wel dat Treatwell niet hetzelfde is als de salon, maar anderen lijken Treatwell te zien als een soort keten. Jij bent aangesloten bij Treatwell, dus jij bent Treatwell. De kosten zijn dus niet alleen commissie, je geeft vooral ook je handelsnaam en naamsbekendheid uit handen.

Voordat ik doorga met de alternatieven, nog even dit. Los van of Treatwell nou een fijn pakket is en of je er mee kan wat je wil, is het goed te beseffen dat klanten die via Treatwell boeken, in het klantenbestand van Treatwell komen en nieuwsbrieven van Treatwell gaan krijgen. Wat maakt dat uit? denk je misschien. Nou.. Treatwell krijgt commissie elke keer als er bij een salon een nieuwe klant komt. Dus Treatwell is er financieel bij gebaat als jouw klanten ook weleens naar andere salons gaan. Je klanten krijgen dus ook andere salons te zien. Wat je dus ook weggeeft, is controle over je klantenbestand. Zelf zou je nooit jouw klanten mailen met de suggestie om naar een concurrent te gaan, toch?

Samengevat

Voordelen van Treatwell:

 • ze helpen jouw salon hoger in Google te krijgen dan salons die niet bij Treatwell zitten
 • ze bieden jouw salon aan nieuwe klanten aan zodat jij nieuwe klanten krijgt

Nadelen:

 • ze kunnen aan jouw klanten ook andere salons aanbieden, via hun mails of via de zoekresultaten op hun eigen website, zodat zij meer commissie verdienen
 • klanten denken misschien dat jij van Treatwell bent, en zien het verschil misschien niet tussen Treatwell en jouw salon
 • je eigen website kan minder vindbaar worden, omdat Treatwell hoger dan jij komt te staan in Google

Ik wil een alternatief, wat zijn mijn opties?

Samengevat, Treatwell is een:

 • zoekmachine voor schoonheidssalons
 • marketingbedrijf
 • afsprakenpakket

Als je een alternatief wilt, is het goed om duidelijk te hebben waarom je een alternatief wilt. Vind je Treatwell te duur? Onhandig in gebruik?

Laten we beginnen met het makkelijkste: Je wilt Treatwell, maar dan goedkoper.

Treatwell, maar dan goedkoper

Het is best lastig zoeken als je het woord "Treatwell" wilt vermijden in Google. Maar het is me gelukt! Ik heb er eentje gevonden voor salons (1beautyafspraak.nl) en eentje voor kappers (barberbooking.com).

Deze twee kunnen in de basis hetzelfde: Ze bieden een manier voor klanten om te zoeken naar een salon of kapper en er kunnen afspraken gemaakt worden. Deze twee pakketten zijn onder klanten misschien nog niet zo bekend als de grote T, dus of ze net zo effectief zijn in het krijgen van nieuwe klanten weet ik niet.

Let op: Deze websites hebben dezelfde nadelen als Treatwell. Je geeft je naamsbekendheid uit handen, klanten denken misschien dat jij onderdeel bent van een keten, je eigen website wordt misschien minder vindbaar en ze kunnen je klanten ook naar concurrenten sturen.

Zoekmachines zonder afsprakenpakket

In mijn zoektocht naar alternatieven, vond ik nog twee zoekmachines. Dat waren nagelstudios.nl en kappers.nl. Allebei zijn van hetzelfde bedrijf, dat kun je duidelijk aan de pagina's zien. Ze bieden zo te zien geen afsprakenpakket. Het is mogelijk je nagelstudio of kapperszaak gratis bij ze aan te melden. Hoe verdienen ze dan geld? Door reclame te tonen. Wil je van de reclame af (en nog andere dingen doen zoals een Facebook knop toevoegen) dan moet je betalen.

Afsprakenpakket

In 2018 en 2019 hebben wij salonpakketten vergeleken. We zijn van plan ook dit jaar (2020) deze bij te werken. Dat hebben we nog niet gedaan, dus grijp ik terug op onze vergelijker van 2019. Uit het lijstje van toen is een salon pakket verdwenen: salonware. Zij lijken niet meer te bestaan. Toen ik op de link klikte werd ik geleid naar een andere link waar niks te zien is behalve een inlogscherm. Ik heb op Google naar ze gezocht maar kan ze niet vinden.

De rest van de pakketten hebben allemaal online afspraken. Hieronder vind je het lijstje. Ik heb vermeld wie een 'demo' hebben. Als een pakket een demo heeft, dan kun je naar een pagina waar je kunt zien hoe het online afspraken maken er voor jouw klant uit ziet.

Alle pakketten hebben een ingebouwde agenda. Sommige pakketten kunnen koppelen met Google of Apple. Als er ergens in deze tabel "Nee" staat, dan heb ik het niet kunnen vinden.

Wie Demo? Ingebouwde agenda Koppeling met Google, Apple...
jodiBooks Beauty Wij hebben een Online afspraken demo en een dashboard demo. Ja Ja, Google Calendar en Apple Calendar.
B&F Salonsoftware Nee Ja Nee
essalon Nee Ja Nee
MijnSalon Nee Ja Nee
Nova Studio Nee Ja Nee
Plan4u Ja. Klik op "online afspraken" en scroll helemaal naar beneden Ja Nee
Salonized Nee Ja Google, Apple
Salonnet Ja. Klik op "online afsprakenboek" en dan "online demonstratie" Ja Nee
SARA SalonSoft Nee Ja Google, Outlook synchronisatie
SMARTsalon Nee Ja Nee

In de basis zijn deze allemaal hetzelfde. De klant boekt, jij krijgt bericht, en het komt in je agenda terecht. De verschillen zitten in de prijs, de gebruiksvriendelijkheid en hoe er gekoppeld wordt met verschillende agenda's. In onze vergelijker van 2019 krijg je een idee van de prijs. Verder is het een kwestie van uitproberen.

Marketing

Tot slot. Stel, je hebt gekozen voor een alternatief afsprakenpakket. Wat overblijft is de marketing.

Verandert er wel echt iets voor jou, als je geen Treatwell (meer) gebruikt? Onlangs belde ik een kapper die geen website, geen Facebook, geen Instagram, zelfs niet een vermelding op Google Maps had. Ze had alleen een telefoonnummer op de voordeur geplakt. En... ze zat helemaal vol! Toen ik vroeg of ik een afspraak kon maken, kreeg ik als antwoord "Nee sorry, ik heb een klantenstop." Wauw!

De kern van dit laatste stuk van de blog post: Je hebt voor marketing veel meer opties dan er veel geld tegenaan te gooien. Ja, misschien is het voor jou perfect om een zoekmachine of marketingbedrijf in te huren. Maar misschien, als je een half jaar lang niks aan marketing doet, merk je niet eens verschil in je inkomsten. Tussen maandelijks veel geld betalen aan een bedrijf en helemaal niks aan marketing doen, zitten nog heel veel andere opties.

Tips voor als je het zelf wilt doen:

 • Reken eens uit hoeveel geld je per jaar zou besparen als je geen zoekmachines inhuurde. Als je weet dat je voor 40 euro 1000 flyers kunt laten drukken, is het dan niet interessant om ze zelf door je wijk of buurt te verspreiden?
 • Heb je niet een neefje of nichtje wat voor een bijverdienste best een paar flyers wilt rondbrengen?
 • Ben je actief op social media?
 • Kun je iemand inhuren die je Instagram voor je doet? (Tip: Een eerstejaars stagiair misschien? Zij mogen nog geen behandelingen doen, maar kunnen je wel op andere manieren helpen, bijvoorbeeld met marketing.)
 • Kun je een nieuwe-klanten-bonus instellen, zodat als iemand een nieuwe klant aandraagt, ze allebei korting krijgen?
 • Vraag je je klanten om jou aan te bevelen aan anderen?

Conclusie

Er is geen one-size-fits-all. Daarom zijn er zoveel verschillende oplossingen. Het goede nieuws: Er zijn zeker wel alternatieven voor Treatwell, maar je zult wel even moeten zoeken naar wat je dan precies nodig hebt in jouw geval. Wat voor jou en jouw salon werkt, dat bepaal jij.

Tags