Particulier of zakelijke klanten

administratie 3 jan. 2019

Type klanten?

Het klinkt misschien een beetje raar, maar er bestaat zoiets als een type klant. We hebben het dan niet over man of vrouw, jong of oud, rijk of arm, blond of brunette, maar over of ze de "eindklant" zijn.

Hoe weet je nu of jouw klant de eindklant is? Stel jezelf deze vraag:

"Gaat deze klant, die ik net een behandeling heb gegeven of een product verkocht heb, daar zelf nog geld aan verdienen?"

Particuliere klanten

Is het antwoord "Nee", dan "gebruikt" de klant het alleen voor eigen doeleinden, voor zichzelf dus. Dit "type" klanten noemen we consumenten of particulieren.

Zakelijke klanten

Is het antwoord "Ja", dan "gebruikt" de klant het met als doel er zelf aan te gaan verdienen, ze gebruikt het dus zakelijk. Dit "type" klanten noemen we zakelijke klanten of bedrijven.

Bon of factuur

Waarom is dit van belang? Lever je diensten (behandelingen) en/of producten aan particulieren, dan zijn de eisen voor het maken van een bon of factuur veel lager. Je hoeft zelfs niet eens een bonnetje te maken (het mag wel). Het enige wat je moet doen is voor jezelf bijhouden hoeveel je verkocht hebt.

Lever je (ook) aan bedrijven, dan moet je daarvoor facturen maken, die voldoen aan de eisen van de belastingdienst:

- uw volledige naam en die van uw afnemer
U vermeldt de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Bij fiscale eenheden is het gebruikelijk dat de naam van het onderdeel dat de prestatie levert op de factuur staat.
- uw volledige adres en dat van uw afnemer
U vermeldt het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Vermelding van alleen een postbusnummer is niet voldoende.
- uw btw-nummer
Bij fiscale eenheden is dat het btw-nummer van het onderdeel dat de prestatie levert.
- uw KvK-nummer
- de datum waarop de factuur is uitgereikt
- een opeenvolgend nummer
- de aard van de goederen of diensten die u hebt geleverd
- de hoeveelheid van de goederen of de omvang van de diensten die u hebt geleverd
- de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
- het bedrag dat u in rekening brengt, exclusief btw
Levert u prestaties met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Neem daarnaast de eenheidsprijs op, als dit van toepassing is.
- het btw-tarief dat u in rekening brengt
- het btw-bedrag

Het wordt allemaal best lastig, maar jodiBooks helpt je door alle verplichte gegevens van je te vragen als je aangeeft dat je ook aan bedrijven levert. Ook kun je met jodiBooks facturen maken die voldoen aan alle eisen. Weer een zorg minder voor jou!

Tags